Kabin icine konulan sonumlendirme malzemelerin 2 amacı vardır. Birincisi kabin icinde olusan yuksek frekansları sonumlendirmek, ikincisi ise kabin icinde duran dalgalar olusturmaktır. Kullanılacak malzeme ses emme katsayısı yuksek malzemeler olmalıdır. Yani cam yunu, pamuk, akustik sunger, yun, elyaf vs vs gibi malzemeler. Gordugum kadarıyla siz binalarda su yalıtımı icin kullanılan sert kopuklerden kullanmıssınız, bu malzeme hic bir ise yaramaz. Yansıtması fazla oldugundan seside olumsuz etkiler. Bos olması daha iyi en azından tahtanın emme katsayısı o kopukten daha yuksektir. Tabi bu bahsettigim sonumleme malzemeleri gelisiguzel degil kutu tipine, litresine, hoparlor cinsine gore secilmeli. Sonumlendirme malzemesi gereginden fazla yada az olmamalı. Yukarda dendigi gibi hesaplanmıs hacim gozonunde tutulmalı cunku kabin icine extra ne koyarsanız hacimden yer calar. Haliylede hesaplanmıs hacimi bozmamak icin kabin icindeki her malzeme kadar hacim eklemeniz sarttır. Kulandıgınız hoparlorun mıknatıs kısmı, sase kısmı kutu hacmiden ciddi olcude calar. Hoparlorunde hacmi hesaplanmalı kabine eklenmelidir. O yuzden thiele-small parametreleri bu hesaplar icin eksiksiz bilinmelidir. Bu parametrelerde her tur bilgi eksiksiz vardır ve dogru sonuca goturur. Tabi kullandıgınız kabin hesaplama programıda dogru hesaplıyor olmalı. Bir hoparlore gore hacim hesapladınız buldunuz diyelim ama o hesabın icinde tweeter ve filtre yoktu. İste onlarında hacim olarak ne kadar yer isgal ettigini bulup kabin hacmine eklemeniz lazım. Yoksa o kabininde bir faydası olmaz. Bir hoparlor koniye benzer ve yine ona uygun formulle hesaplanarak hoparlorun hacmi bulunur. Dogru hesaplanmıs portlu kabinler baslarda 3 dB artıs saglasada aslında tamamen kapalı kabinler gibi basarılı calamazlar. Kapalı kabinlerin avantajı coktur. Yukarda verdigim thiele,smallbilgilerinin dogrulugunda bir sorun yok zaten ureticini verdigi degerler. Bu degerlerle hesap yaparakmı buldunuz hacmi yoksa gelisiguzel bir kabinmi oldu yine ? Hesapladıysanız hangi programı kullandınız ? Kullandıgınız tweeter ve filtrenin kabin icinden caldıgı hacimleride eklediniz mi ?
SPEAKER BOSE 701***AMFI PİONEER A-757***PIKAP DUAL1215***EQUALIZER PIONEER GR-777***TAPE DECK TEAC V-5010***CD SONY CDP-991***TUNER SONY ST-SE 300***TV SONY FX-66E***DVD PHILIPS 630 DIVX***DIJITAL PHOTO PENTAX K10D***HP PAVILION DV6640ET
hoparlörün kapladığı hacim crosowır ın kabladığı hacim hesaplandı .hesap ölcüsünüde en vede boy carpılır cıkanı derinlikle carpıyorum vede sonucu bine bölüyorum. litreyi bu şekilde buluyorum. zaten verdiğin veride 7,90 litre olarak verilmiş .kutuyu yaptığım litrede cak az bir yanılmaolabilir. şuan deneme kutularında duruyorlar aynı litrede dha güzel bir kutu yapıcam. kalıcı olucak
Kabin icine konulan sonumlendirme malzemelerin 2 amacı vardır. Birincisi kabin icinde olusan yuksek frekansları sonumlendirmek, ikincisi ise kabin icinde duran dalgalar olusturmaktır. Kullanılacak malzeme ses emme katsayısı yuksek malzemeler olmalıdır. Yani cam yunu, pamuk, akustik sunger, yun, elyaf vs vs gibi malzemeler. Gordugum kadarıyla siz binalarda su yalıtımı icin kullanılan sert kopuklerden kullanmıssınız, bu malzeme hic bir ise yaramaz. Yansıtması fazla oldugundan seside olumsuz etkiler. Bos olması daha iyi en azından tahtanın emme katsayısı o kopukten daha yuksektir. Tabi bu bahsettigim sonumleme malzemeleri gelisiguzel degil kutu tipine, litresine, hoparlor cinsine gore secilmeli. Sonumlendirme malzemesi gereginden fazla yada az olmamalı. Yukarda dendigi gibi hesaplanmıs hacim gozonunde tutulmalı cunku kabin icine extra ne koyarsanız hacimden yer calar. Haliylede hesaplanmıs hacimi bozmamak icin kabin icindeki her malzeme kadar hacim eklemeniz sarttır. Kulandıgınız hoparlorun mıknatıs kısmı, sase kısmı kutu hacmiden ciddi olcude calar. Hoparlorunde hacmi hesaplanmalı kabine eklenmelidir. O yuzden thiele-small parametreleri bu hesaplar icin eksiksiz bilinmelidir. Bu parametrelerde her tur bilgi eksiksiz vardır ve dogru sonuca goturur. Tabi kullandıgınız kabin hesaplama programıda dogru hesaplıyor olmalı. Bir hoparlore gore hacim hesapladınız buldunuz diyelim ama o hesabın icinde tweeter ve filtre yoktu. İste onlarında hacim olarak ne kadar yer isgal ettigini bulup kabin hacmine eklemeniz lazım. Yoksa o kabininde bir faydası olmaz. Bir hoparlor koniye benzer ve yine ona uygun formulle hesaplanarak hoparlorun hacmi bulunur. Dogru hesaplanmıs portlu kabinler baslarda 3 dB artıs saglasada aslında tamamen kapalı kabinler gibi basarılı calamazlar. Kapalı kabinlerin avantajı coktur. Yukarda verdigim thiele,smallbilgilerinin dogrulugunda bir sorun yok zaten ureticini verdigi degerler. Bu degerlerle hesap yaparakmı buldunuz hacmi yoksa gelisiguzel bir kabinmi oldu yine ? Hesapladıysanız hangi programı kullandınız ? Kullandıgınız tweeter ve filtrenin kabin icinden caldıgı hacimleride eklediniz mi ?
Ama sanırım cam elyafının kabin hacmini '' sanal olarak'' arttırma etkisi var.
ikarahal, üstadım sana bir konuda akıl danışmak istiyorum.
Pc yada (çoğunluklda) bir Mp3 playerla birlikte kullanabileceğim stereo hoparlör sistemi araştırması yaparken Audioengine'nin A6 modeli aktif hoparlörlerine rastladım. Fiyatı 349$+kdv civarında. Hoparlörler ve kabinler konusunda uzman birisi olarak bu sistem hakkındaki düşüncelerini almak istiyorum.... Vereceğin cevap için şimdiden teşekkür ediyorum.Saygılar...............
AUDIOENGINE A5 - BOOKSHELF A5 AKTİF BOOKSHELF : Ipod , notebook , mp3 çalarlar için Hifi performaslı aktif hoparlör ... 150W peak power(50W RMS / 75W peak kanal başı) 5\" Kevlar woofer , 20mm silk dome tweeter 50Hz-22kHz +/-1.5dB
ikarahal, üstadım sana bir konuda akıl danışmak istiyorum.
Pc yada (çoğunluklda) bir Mp3 playerla birlikte kullanabileceğim stereo hoparlör sistemi araştırması yaparken Audioengine'nin A6 modeli aktif hoparlörlerine rastladım. Fiyatı 349$+kdv civarında. Hoparlörler ve kabinler konusunda uzman birisi olarak bu sistem hakkındaki düşüncelerini almak istiyorum.... Vereceğin cevap için şimdiden teşekkür ediyorum.Saygılar...............
AUDIOENGINE A5 - BOOKSHELF A5 AKTİF BOOKSHELF : Ipod , notebook , mp3 çalarlar için Hifi performaslı aktif hoparlör ... 150W peak power(50W RMS / 75W peak kanal başı) 5\" Kevlar woofer , 20mm silk dome tweeter 50Hz-22kHz +/-1.5dB
Bu speakeri malesef dinlemedim. Ama amacınıza uygun sekilde kullanabileceginiz bir urun. Ayrıca ampli almak, uyarmı uymazmı gibi sorunları olmayan bu tip urunlerin ses kaliteside iyidir. Temiz bir ses verir. Hacminden dolayı buyuk odalarda alt frekanslarda yetersiz gelebilir o durumlarda belki sub ihtiyacı dogabilir tabi. Detaylarına hakim oldugunuz muzikleri dinleyerek daha saglıklı kararı verebilirsiniz. Hoparlor ayrı, ampli ayrı ugrasmak istemeyen, yer sorunu yasayan, temiz ve dengeli, detaylı ses isteyenler icin bu aktif bookshelf hoparlorler gayet iyi cozumdur. Daha muzikal olurlar. Eger klasik, jazz, blues gibi gercek enstrumanların konustugu muzikleri dinliyorsanız memnun bırakır ama pop ve turevi dinliyorsanız memnun etmeyebilir. İkisinin yeri ayrı malesef.
Yorumlara bakıldıgında oldukca begenilen bir urun olduguda goruluyor:
Söz konusu cihazda subwoofer için bağlantı yeri var (aşırı bass düşkünleri için) Firmanın Web sitesinde AE'nin AS8 model subwooferı takılabilir, yada başka bir marka subwoofer da takılabilir deniyor. İlave bağlanacak subwoofer sistemi pop ve turevi müzik tarzlarınada uygun hale getirebilir mi? Ne dersin? Saygılar..................
Söz konusu cihazda subwoofer için bağlantı yeri var (aşırı bass düşkünleri için) Firmanın Web sitesinde AE'nin AS8 model subwooferı takılabilir, yada başka bir marka subwoofer da takılabilir deniyor. İlave bağlanacak subwoofer sistemi pop ve turevi müzik tarzlarınada uygun hale getirebilir mi? Ne dersin? Saygılar..................
Bu hoparlor ayrıntı, detay, temiz ses vermek icin yapılmıs. Yani burda sizin muzik tarzınız onem kazanıyor. Daha once dedigim gibi oda gereginden fazla buyukse alt frekanslar yetersiz gelebilir. Bu gibi durumlarda sub kullanılabilir. A5 tede bu ihtiyaca yonelik sub cıkısı koymuslar. Sub kullanmak pop ve turevi muzik icin gereklidir gibi bir yanılsama olmasın. Sub sistemin daha govdeli calmasını saglar. Muzikal olanıda vardır olmayanıda. Sert olanıda vardır yumusak derin calanıda. A5 Bookself ler de kevlar kon ve ipek tweeter kullanılmıs. Buda bu hoparlorun yumusak dogal calan detayları vermeye odaklı muzikal bir urun oldugunu gosteriyor. Kevların mid seslerdeki basarısı bilinir. B&W den hatırlarsınız. Tweeter da ipek kullanılmıs sert, sivri ve tırmalayan degilde dogal yumusak tiz ses uretir. Siz sub eklemekle bu karakteri degistiremezsiniz. Mesela Pop ve turevi icin JBL Northridge serisi begenilir. Cunku baslar gereginden fazla, midler geride, tizler ise tweeter yapısından dolayı parlaktır. Bir nevi V ekolayzer pozisyonu. Yani suslu ses uretir. Pop ve turevi icin uretilmistir. A5 te daha cok muzikal odaklı uretilmistir. Sub sadece eklentidir ve A5 gibi bir bookshelf speakera kaliteli muzikal sub almak gerekirki uyum bozulmasın. Siz blues, jazz, klasik muzik dinliyorsanız detayın onemi vardır. Enstrumanları tek tek duymak, vocal seslerin geriye gitmedigi sahnenin onunuzde belirdigi dogal bir ses ararsınız. Gereginden fazla bas, yada sert tiz sesler rahatsız eder. Flat dinlemek istersiniz. Tum enstrumanlar, vocaller olması gerektigi tonta ne bir fazla ne bir eksik birbirinin onune gecmeden kafa agırtmadan tane tane ayrıstırılabilen bir ses istersiniz. Piyanonun sesi yada zilin sesi akustik ortamda duydugunuz gibi cıkmalıdır. Mumkun oldugunca dogru calmalıdır. İste burda flat calan dogal ses veren hoparlor cok onem kazanır. Ama pop ve turevi dinliyorsanız zaten bu detaylara ihtiyac yoktur. Cunku sanatsal degildir. Bol suslenmis bir ses arar kulak. Daha fazla bas, tiz ve volume on plana cıkar. Burdada dogal calan degilde suslu ses ureten bir hoparlor tercih edilir. A5 gibi hoparlorler yavan gelebilir. Hoparlorler belli bir muzik turu ve kitle icin tasarlanır, uretilir. A5 inde bir sub ilavesi ile bu karakteri degismez. Bir Norah Jones, Diana Krall, Richard Clayderman vb sanatcıları A5 te dinlemek cok keyifli olurken, suslu ses ureten hoparlor o tadı asla vermez.