Şimdi Ara

Intel 45nm Penryn İşlemcilerin İlk Örneklerini Üretti - DFI LanParty RD600 Çalışmalarını Bitirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
2.693
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Intel 45nm Üretim Teknolojisine Sahip İlk İşlemci Örneklerini Üretti

    Son zamanlarda donanım üreticileri arasındaki rekabet farklı boyutlar kazanmaya başladı. Geçtiğimiz birkaç yıl öncesine kadar rekabet genelde performansa yönelik yada mhz'e dönük olarak gerçekleşirdi. Fakat artık yeni teknolojilerde sektöre öncülük etme arzusu ön plana çıkmaya başladı diyebiliriz. Daha önce de haberini verdiğimiz üzere gerek Intel-AMD gerekse Ati ve Nvidia arasında son zamanlarda üretim teknolojisine dönük rekabet ve daha gelişmiş süreçlere geçişde sektöre öncülük etme arzusu anlamında ciddi br rekabet başladı ve aldı başını gidiyor.

    Öncelikle ekran kartlarındaki duruma yönelik hzılı bir bakış yaparsak, şuan Ati önde diyebiliriz. Zira firma bir süredir 80nm üretim teknolojisine sahip ürünlerini zaten piyasaya çıkarmakta. Özellikle firmanın RV570 ve 560 grafik işlem üniteleri yani Radeon X1950 Pro ve X1650XT modelleri 80nm üretim sürecinin meyvelerini yemekteler. Nvidia'da ise durum daha farklı. Firma yeni nesil grafik işlem ünitesi G80'i de 90nm üretim teknolojisi ile üretmekte fakat firmanın 80nm'ye dönük ciddi çalışmalar yaptığı biliniyor. 2007 yılı içersinde tahminen Mart ayına doğru firmanın 80nm'ye yönelik yeni modeller çıkarabileceği de belirtilmekte. Hatta Nvidia'nın 80nm'yi bay geçip 65nm üretim teknolojisine doğru hızlı bir adım atacağına dair söylentilerin sayısı da her geçen gün artıyor.


    45nm Wafer - Resmi Üzerine Tıklayarak Büyütebilirsiniz. Resim Dailytech'den alınmıştır.

    Intel ve AMD arasındaki rekabet malum. AMD hala Athlon64 mimarisine sahip 90nm işlemcileri ile yola devam ederken Intel zaten bir süredir kullanmakta olduğu 65nm üretim sürecini yeni çekirdek mimarisi ile birleştirerek piyasaya sürdüğü Core 2 Duo "Conroe" işlemciler ile yoluna başarılı bir şekilde devam ediyor. Hemen burada yeri gelmişken altını çizelim. Üretim süreçleri tek başına işlemcinin performansına yönelik etki olarak diğer bazı önemli parametrelere göre biraz daha geri de kalır. Gelişen üretim süreçlerinin kaymağını üreticiler yerler. Zira gelişen üretim teknolojilerine paralel olarak işlemci üretim maliyetleri de ciddi anlamda düşebilmekte ayrıca firmaya da prestij kazandırabilmekte. İşlemci tarafında ise gelişen üretim teknolojileri özellikle işlemcilerin termal pozisynlarını ve gerek duyacakları toplam güç ihtyacını aşağıları çekebilmekte. Ama tek başına üretim sürecinin performansa yönelik olarak neredeyse hiçbirşey vaat etmediğini Intel'in Pentium D işlemcileri (65nm) ile AMD'nin X2 (90nm) işlemcileri arasındaki rekabette de gördük.

    AMD'nin bir süredir üzerinde çalıştığı, işlemcilerinin 65nm üretim sürecine geçişine yönelik çalışmalarının tamamlandığı ve işlemcilerin Aralık ayının ilk haftasında marketlerdeki yerini alacağına dair haberlerin çıktığı şu günlerde Intel tarafında da 45nm üretim sürecine yönelik ciddi haberler gelmeye başladı. Tabii bu haberlerin şu günlerde çıkmasını bir tesadüfe bağlamakta aslında pek doğru olmaz. Firmalar arasında soğuk savaş ta tam gaz devam etmekte. Intel 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek Penryn kod adlı işlemcilerin ilk örnekleini üretmiş durumda. Intel'in Oregon fabrikasında üretilen güncel Core 2 Duo "Conroe" işlemcilerin devamı niteliğinde olacak olan 45nm üretim teknolojisine sahip Penryn işlemcilerin ilk örnekleri ile birlikte güncel işlemcilerin 65watt'lık TDP değerlerinin de 50 watt düzeyine ineceği belirtiliyor. Intel'in güncel ve yüksek performanslı işlemcilerinde kullandığı 4MB'lık tampon belleğin ise 6MB'a çıkacağı belirtiliyor. Bu noktada bir parantez açalım AMD'nin yeni mimarisine sahip olacak top model serisi Altair FX işlemcilerinin de paylaşımlı L3 bellek ile birlikte toplam 6MB tampon belleğe sahip olacakları sektörde konuşuluyor. 3,46GHz ile 3,73GHz arası hızlar ile piyasa da boy göstermesi beklenen Intel'in Penryn işlemcilerinin 2007 yılının 2.yarısı ile birlikte özellikle AMD'nin yeni mimariye sahip işlemcileri ile eş zamanlı olarak çıkması ön görülüyor. Bu arada belirtmekte fayda var, Intel'in Penryn işlemcileri çok büyük bir ihtimalle firmanın güncel Conroe işlemcilerinde de kullanılan Core mimarisine kullanan son işlemcileri olacak.


    45nm SRAM - Resmi Üzerine Tıklayarak Büyütebilirsiniz. Resim Dailytech'den alınmıştır.

    45nm üretim teknolojisi ve Intel'in bu sürece yönelik durumu hakkında firmanın üst düzey yetkililerinin yaptığı bazı önemli açıklamalarda var. Intel'in işlemci mimarilerinden sorumlu yöneticilerinden Mark Bohr " Intel'in 45nm üretim sürecine yönelik olarak ilk işlemci örneklerini ürettiğini fakat bunların üzerindek çalışmaların bitmediğini ve firmanın dizayn departmanının işlemciler üzerindeki çalışmalara devam edeceğini" belirtiyor. Geçtiğimiz Intel Geliştiriciler toplanısında da firmanın genel müdürü Paul Otellini Intel'in 45nm üretim sürecine yönelik olarak ciddi aşama kaydettiğini belirtmiş yine Otellini daha önceki bir açıklamasında Intel'in 45nm üretim teknolojisi ile ürtilecek 15 farklı işlemci üzerinde çalıştığını açıklamıştı. Bu arada 45nm üretim teknoljoisine sahip işlemcilere yönelik olarak Intel'in yeni bir fabrika yatırımı dahi yapabileceği de gelen ahberler arasında.

    DFI LanParty RD600'ü Bitirdi

    AMD(Ati)'nin oldukça uzun süredir üzerinde çalıştığı RD600 yonga setine sahip anakartlar konusunda bir sürü spekülasyon ve dedikodu çıktı. Açıkçası daha önce üzerine bu kadar konuşulan bir yonga seti görmedim desem yeridir. Çıkan spekülasyonlarda dahil Ati'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı RD600 yonga setine dair gerekli tüm bilgi ve haberleri forumlarımızdan bulabilmeniz mümkün. Yonga seti özellikle ciddi hız aşırtma (overclock) potansiyeli ile dikkatleri üzerine çekiyor.


    Resmi Üzerine Tıklayarak Büyütebilirsiniz. Resim Dailytech'den alınmıştır.

    En az yonga seti kadar üzerinde konuşulan DFI'nin LnaParty RD600 modeline yönelik olarak ta çalışmaları tamamlandığı belirtiliyor. Firmanın LANParty UT RD600-T2R/G modeli 15 Aralık tarihi ile piyasaya çıkmış olacak. Anakart yurt dışı satış fiyatının 220$ olması bu fiyatın ülkemizde ise250$'ın biraz üzerinde olması bekleniyor. Bu arada belirtelim RD600 yonga seti Intel işlemcilere yönelik olarak Ati ve AMD'nin son yonga seti olacak. Ayrıca DFI, LANParty UT RD600-T2R/G çalışmalarını tamamladıktan sonra Nvidia'nın nForce 680i SLI yonga seti içinde çalışmalara başladı. 2007'nin Ocak ayı ile birlikte nForce680i SLI yonga setine sahip yeni bir LanParty modelinin DFI tarafından piyasaya sürülmesi bekleniyor.


    Resmi Üzerine Tıklayarak Büyütebilirsiniz. Resim Dailytech'den alınmıştır.

    Not: DFI'nin LanParty RD600 ile birlikte kuzey köprüsü üzerinde pasif soğutmaya geçmesi bile firma ve kullanıcılar adına önemli bir gelişme. Zira yüksek performansı ve müthiş hız aşırtma imkaanlarına rağmen birçok kişi firmanın daha önceki modellerinin güney köprüsünde kullanılan fan'ın sesinden rahatsız olmaktaydı.








  • quote:

    Not: DFI'nin LanParty RD600 ile birlikte güney köprüsü üzerinde pasif soğutmaya geçmesi bile firma ve kullanıcılar adına önemli bir gelişme. Zira yüksek performansı ve müthiş hız aşırtma imkaanlarına rağmen birçok kişi firmanın daha önceki modellerinin güney köprüsünde kullanılan fan'ın sesinden rahatsız olmaktaydı.


    o senin dediğin güney köprüsü değildi, kafa ütüleyen kuzey köprüsüydü. dfi RD600'ün şu an güney köprüsünün olduğu yerde nf4 kuzey köprüsü vardı
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DarkSmiley

    quote:

    Not: DFI'nin LanParty RD600 ile birlikte güney köprüsü üzerinde pasif soğutmaya geçmesi bile firma ve kullanıcılar adına önemli bir gelişme. Zira yüksek performansı ve müthiş hız aşırtma imkaanlarına rağmen birçok kişi firmanın daha önceki modellerinin güney köprüsünde kullanılan fan'ın sesinden rahatsız olmaktaydı.


    o senin dediğin güney köprüsü değildi, kafa ütüleyen kuzey köprüsüydü. dfi RD600'ün şu an güney köprüsünün olduğu yerde nf4 kuzey köprüsü vardı


    Haklısın, gözümden kaçmış düzelttim tşk.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fx57 -- 29 Kasım 2006; 10:17:04 >




  • ntelin 45nm geçmiş olmasına rağmen amd nın nasıl 90nm ile hala rakibine meydan okuduğunu
    işlemcilerin termal durumlarını (amd nın stok fanları herkesin bildiği gibi intele göre baya bi kalitesizdir)
    ve güç tüketimlerini karşılaştırarak anlayabilirsiniz. amd birkaç yıl öncesinde teknoloji olarak ne kadar ilerde
    olduğunu intelin yaptığı atılımlara bakarak daha iyi anlayabilirsiniz
  • valla gelişsin abi daha hızlı gelişsin
  • Şu waferlar ne güzel bir tanede biz alalımda evde vitrinde durur
  • DFI şu rezil fan sesinden sonra güzel bi soğutma yapmışya :D öpüyorum onları alınlarından :)
  • ". Üretim süreçleri tek başına işlemcinin performansına yönelik direk katkı yapamazlar. Buna yönelik yanlış ve yaygın bir kanı var. "



    Bu cümle yanlış.Nanometre olarak mosfetlerin w/l oranının(45 nm olarak geçen değerler) küçültülmesi frekasın karesel olarak artmasına izin verir.Yani 2 kat küçülen w/l oranı 4 kat frekansa izin verir.Intel 45 nm ye geçerken aslında diğer firmalar zaten 35nm ye geçmişti.Bu firmalra DSP ,FPGA gibi ürünler üreten yarı iletken firmaları.Sanki dünyada ilk Intel geçecekmiş gibi bir izlenim var.Mesela Sun yıllardır 128 bitlik CPU kullanıyor.Bizler 64 e full geçememişken.
  • İntel platformu için son ati chipset keyfini çıkarın derim
  • teknoloji durmuyor , aldı başını gidiyor velet

    resident a kesinlikle katılıyorum daha henüz 64 bit piyasada bir elin parmakları kadar , işlemci 64 bit olmuş neyleyim , piyasada program yok , çıkacak yakında ama oturana kadar...

    anakarta gelince , herhalde bir gün onlarda gelişecekler.
  • tam anlamıyla performans kartı.. askerlik bitsin alırım bi dene :)
  • @F@ruk

    wafer görmek isteyen buyursun.

    @odrin34

    Amd(ati) meydan okumak yerine Intel'e anakart yapıyor biliyorsun dimi.

    @Resident

    35nm de işlemci yapılmışdır. Doğru peki alabilirmisin. Bir şeyi ilk bulmak kadar, düşük maliyetle dünyaya sunmak gerekir dimi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rec -- 29 Kasım 2006; 20:41:51 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: rec

    @F@ruk

    wafer görmek isteyen buyursun.

    @odrin34

    Amd(ati) meydan okumak yerine Intel'e anakart yapıyor biliyorsun dimi.

    @Resident

    35nm de işlemci yapılmışdır. Doğru peki alabilirmisin. Bir şeyi ilk bulmak kadar, düşük maliyetle dünyaya sunmak gerekir dimi.





    50 dolara sana 35 nm lik FPGA alabilirim.Ben işlemci dediğimi hatırlamıyorum




  • @Resident

    Pardon işlemciden bahsettiğini sanıyordum. Ozaman 35nm üretilen FPGA bizim şuanki konumuz değil galiba.
  • biri şu teknoloji birz durdursun yetişemiyoruz alla alla
  • quote:

    Orjinalden alıntı: rec
    @odrin34

    Amd(ati) meydan okumak yerine Intel'e anakart yapıyor biliyorsun dimi.



    @ rec
    Yukarıda da belirttiğim gibi intel için son ati(AMD) chipset
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 2fast4u

    biri şu teknoloji birz durdursun yetişemiyoruz alla alla

    yada söyle söylemek gerek biri bizi durdursun yada birileri bizim ekonomimizi güclendirsin yıllık gayri safi milli gelir artsın 30 bin ytl fealn olsun daha fazla olsun
    yıllık kisisel gayri safi gelirimiz 15binytl olsun
    ozaman teknoda son vites biz olalım


    EKONOMİ VE UYGULADIKLARI POLİTİKAYA BANNNNnnnnNnnnNNnnn




  • quote:

    Orjinalden alıntı: psy_dreams


    quote:

    Orjinalden alıntı: rec
    @odrin34

    Amd(ati) meydan okumak yerine Intel'e anakart yapıyor biliyorsun dimi.



    @ rec
    Yukarıda da belirttiğim gibi intel için son ati(AMD) chipset



    arkadaş eğleniyo kendi halinde ya takma
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.