Şimdi Ara

BİLİM SINIRLIMIDIR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
81
Cevap
1
Favori
1.818
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bazı arkadaşlarımızın geçmişte bulunan bilim yasalarına dayanarak bilimin sınırlarının çizildigine inanıyor ben şahsen bilimin bu sınırlara sıgmayacagını düşünüyorum.

çünkü bilimin sınırları çizilmiş ise birgün insanların hiç bir şey ögrenmelerine gerek kalmayan. amaçsız yaşayan varlıklara döneriz bence bilim yasalarla sınırlandırılamayan ve sonu olm ayan bir kavramdır.

ya sizce bilim sınırlımıdır ?

yucoo der ki Sınırları sen aş sınırlar seni aşarsa yok olursun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucoo -- 10 Aralık 2006; 23:26:59 >

• Evet bilim sınırlı değildir. Bugün doğru kabul edilen yarın yanlış olabilir. Fakat;

Bilim dünyasında kabul görmüş bir kanunun temeline inip çalışmak ve eskisinden bağımsız tamamen orjinal, tüm dünyaca kabul gören bir teori oluşturmak (mesela A.Einstein'ın relativity teorisi gibi) ile Nasreddin Hocanın "ya tutarsa" mantığı ile varolan yasalarda açık aramayı birbirinden ayırmamız gerek.
  • Ilk Otomobili bulan Hanryson Ford (sanirim boyle yaziliyor) ilk otomobiilini uretime gecirdikten sonra "Sanirim Otomobil teknolojisi son noktasina ulasti." demiz.Teknolji ilerliyor ve hic bir zamanda durmaz.Son yuzyila baktigimizda gelismelerin cogu bu zamanda olmustur.Bunu sebebide ozgurlugun elde edilmesi ile olusmustur.Buna bakildiginda Roma imp. zamaninda mimarligin ve yapi insasinin gelisimi. ilerleyen zamanlarda Resmin Silahin gelisimi 1800 yillarda kimyanin fzigin gelisimi. Bu zamanlarda iste Internet Bilgisayar Teknolijisini gelisimi ile gelisen teknoljiyi goruyoruz.Teknoloji ilerliyecektir ve hic bir zamanda son noktasini bulamiyacaktir takii insanlik bitene kadar.
    Saygilar
  • Bence bizim kabul ettigimiz bilim maddeler hükmeden bir bilim peki evren sadece maddelerden mi olusuyor sadece maddelerden oluşmuyor ise geri kalana hangi yasalar hükmediyor bence bunu peşinde koşmak lazım gelecegin bilim anlayışı bence bu yonde olacak o zamanda bütün şu ana kadar ögrendigimiz bilim doruuuuu çöpe

saçma buldunuz dimi peki bilimin insanlar için oldugunu düşünürsek bedenimiz öldügü zaman hangi fizik yasaları ruhlarımızı etkiliyecek yada bilimi zedelememek ugruna cin leri ruhları inkar mı edecegiz peki sizce nereye kadar hükmedecegiz sadece dünya ve bir kac gezegen mi sizce ben sanmıyorum biz doymaz varlıklarız bu boyutu tüketecek kadar yaşaya bilirsek diger boyuta mutlaka gececegiz

yucoo derki sınırlarını aş sınırlar seni aşarsa yok olursun

• bilim sinirsizdir da teknoloji sinirli olmalidir, sinirlandirilmalidir..... Yoksa yakinda bilincli ya da bilincsiz kendi kendimizi yok edecegiz....

Orjinalden alıntı: solitude_within

bilim sinirsizdir da teknoloji sinirli olmalidir, sinirlandirilmalidir..... Yoksa yakinda bilincli ya da bilincsiz kendi kendimizi yok edecegiz....

Yok olduğumuzu anladığımızda ne yapıcaz peki? yok olmamak için tekrar teknolojiyi kullanıcaz.
    Temel bilim okumak
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bilimin evreni inceleyen bir disiplin olduğunu düşünürsek, bir sonunun olması muhtemel.Ama buna biz ulaşabilirmiyiz?Bence hayır.

Yardım talepleriniz için, lütfen özel mesaj atmayın.
  • Allah bize bilimin %1'inde altını vermiştir....Acaba %100 verse ne olurdu acaba
  • bilim sınırlıdır ve temel prensipler ile korunur .Ancak insanoğlu bu sınırın tamamını anlayabilmiş ve çözebilmiş değildir.Temel prensipleri anlayabildiğimiz ve bulabildiğimiz sürece bu alanda ilerlemeler olabilecektir.Bilimadamlarının çabaları da bu yöndedir.

Teknoloji ise sonsuz bir ilerleme ve atalet içinde bulunmaktadır.Ancak unutmamak gerekir ki teknoloji dediğiniz şey ancak temel prensipler dahilinde çalışması zorunludur.Hedefi teorik olan prensiplerdeki sınırları yakalamaktır.

örneğin siz öyle bir 4 zamanlı motor yapacağım ki %99 verimle çalışacak diye bir şey diyebilirsiniz.Ancak 4 zamanlı motorun genel prensipleri sizi bu sınırdan oldukça uzuk tutacaktır.Size de farklı bir sistem tasarlayıp bu sistemde belki %80 -%90 yapabilirsiniz.Ancak hiç kimse ben %200 verimle çalışan sistem yapotım ve çalışıyor diyemez.Söz ile denilebilir ancak büyük bir yanılgının içinde yol aldıklarını temel prensipleri çiğneyerek aşamazsınız.Beyin her şeyin yapılabileceğine inanır ancak yasalar aşılamaz.
    Yasaları koyan insanoğlu gibi anlaşılır genelde ,ancak tamamen yanlıştır .Aslında olanın anlaşılmasından başka birşey değildir.Bunun çok daha pragmatik ve adım adım keşfedildiğini unutmamak gerekir.

Yasalar sadece bulunur, konulmaz.
    Yasalar sadece uygulanır , değiştirilemez.
    Yasalar sadece ilerletilir veya revizyon yapılır, yok sayılıp ihmal edilemez.

bu işlere fazla dalarsanız, sadece yaşamı ve varlığınızın temelini daha iyi anlayabilirsiz.Ulaşacağınız nokta kutsal kitaplarda tekrar tekrar yazılmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 29 Kasım 2006; 13:06:47 >
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• quote:

Orjinalden alıntı: vezir

bilim sınırlıdır ve temel prensipler ile korunur .Ancak insanoğlu bu sınırın tamamını anlayabilmiş ve çözebilmiş değildir.Temel prensipleri anlayabildiğimiz ve bulabildiğimiz sürece bu alanda ilerlemeler olabilecektir.Bilimadamlarının çabaları da bu yöndedir.

Teknoloji ise sonsuz bir ilerleme ve atalet içinde bulunmaktadır.Ancak unutmamak gerekir ki teknoloji dediğiniz şey ancak temel prensipler dahilinde çalışması zorunludur.Hedefi teorik olan prensiplerdeki sınırları yakalamaktır.

örneğin siz öyle bir 4 zamanlı motor yapacağım ki %99 verimle çalışacak diye bir şey diyebilirsiniz.Ancak 4 zamanlı motorun genel prensipleri sizi bu sınırdan oldukça uzuk tutacaktır.Size de farklı bir sistem tasarlayıp bu sistemde belki %80 -%90 yapabilirsiniz.Ancak hiç kimse ben %200 verimle çalışan sistem yapotım ve çalışıyor diyemez.Söz ile denilebilir ancak büyük bir yanılgının içinde yol aldıklarını temel prensipleri çiğneyerek aşamazsınız.Beyin her şeyin yapılabileceğine inanır ancak yasalar aşılamaz.
    Yasaları koyan insanoğlu gibi anlaşılır genelde ,ancak tamamen yanlıştır .Aslında olanın anlaşılmasından başka birşey değildir.Bunun çok daha pragmatik ve adım adım keşfedildiğini unutmamak gerekir.

Yasalar sadece bulunur, konulmaz.
    Yasalar sadece uygulanır , değiştirilemez.
    Yasalar sadece ilerletilir veya revizyon yapılır, yok sayılıp ihmal edilemez.

bu işlere fazla dalarsanız, sadece yaşamı ve varlığınızın temelini daha iyi anlayabilirsiz.Ulaşacağınız nokta kutsal kitaplarda tekrar tekrar yazılmıştır.

gördügüm kadarı ile senin için bilim bitmiş zaten bilimi daha ileri noktalara taşıyacak insanlar olacak ama senin gibi düşünen insanların daha fazla ileri gidebilecegini zannnetmiyorum.

• Bilinenler her zaman sınırlı olacaktır, ama bilime bir sınır koyamayız. Çünkü zamana, mekana dolayısıyla maddeye sınır koyamıyoruz. Bunlara sınır koyarsak bilime de sınır koymuş oluruz ve bazı nedenleri bilimdışı yerlerde aramamız icap eder. Oysa bu bilimsel düşünce ile bağdaşmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 29 Kasım 2006; 21:51:51 >

Orjinalden alıntı: kaotika

Bilinenler her zaman sınırlı olacaktır, ama bilime bir sınır koyamayız. Çünkü zamana, mekana dolayısıyla maddeye sınır koyamıyoruz. Bunlara sınır koyarsak bilime de sınır koymuş oluruz ve bazı nedenleri bilimdışı yerlerde aramamız icap eder. Oysa bu bilimsel düşünce ile bağdaşmaz.

zaman mekana maddeye sınır koyamazken bilimsel düşünceye sınır koymak saçma deyilmi sizce ?
  • Bilim sınırlı mıdır? Aslında buluan temel kanunlar bilime sınır koymaktan çok bilimin ufkunu açmıştır. Bunlar yaşadığımız dünyadaki bilimin yapıtaşlarıdır ve bu kanunlardan yola çıkılarak daha kompleks kuramlar, anlayışlar ve buluşlar gerçekleştirilir. Her buluşun üzerinde düşünülerek daha fazla geliştirilmesi mümkün. Gerektiğinde temel kanunları değiştiremesek de yeni yöntemler kullanarak daha iyisini yapabiliyoruz. Motor teknolojisindeki gelişim gibi. Kısacası kanunlar bilimi sınırlamıyor. Onlar bu muazzam binanın temellerini oluşturuyor. Her yeni nesil de üzerine yeni bir kat ekliyor. Çünkü Yaratan bize düşünme, düşündüğünü geliştirme ve yaratıcılık gibi nitelikler vermiş. Sorunun aslı bilim nereye kadar gelişebilir ise; bence bilim insanlığın sonuna ya da insanın düşünmeyi bırakmasına kadar ilerlemeyi sürdürecektir. İnsanlık varolduğu sürece ve insanoğlu düşünme yeteneğine sahip olduğu sürece bilimin başka bir sınırı olamaz. Ancak bizler bilimi bu şekilde kullanmaya devam edersek onun aracılığıyla insanlığı yokedip bilime de noktayı koyacağız.

Benim gibi karışıkkk...

• quote:

Orjinalden alıntı: solitude_within

bilim sinirsizdir da teknoloji sinirli olmalidir, sinirlandirilmalidir..... Yoksa yakinda bilincli ya da bilincsiz kendi kendimizi yok edecegiz....

Bisuru sey yazmistim Opera coktu silindi hepsi... Bir ara adam gibi birsey yazip, mesaji yeniden duzenlerim unutmazsam...

Ustteki yorum, BBC - Belgeseli - Human V 2.0' i izlemeye bagli, gelecek korkusundan kaynaklandi.... Herkesin izlemesi gerekir bu arada soz konusu belgeseli...

Aslen vezir arkadasin yazdiklariyla paralel dusuncelere sahibim... -son 2 satiri disinda-....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi solitude_within -- 30 Kasım 2006; 10:01:51 >

mesela öldükten sonra ne olduğunu blimsel gözlem ile bulabilir miyiz ?
    Tanrı karşıma dikilse,bir elimde gerçekler var,diğer elimde gerçeklere götüren yol var dese,gerçekler sende kalsın,bana gerçeklere götüren yolu ver derdim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: rashamon

Bilgi sınırlı ise,bilimde sınırlıdır.

binbaşılığın hayırlı olsun
    Olmayan veya varolmayanı algılayabilmek dünya için ,insana mahsus bir şeydir.Ama bunubilimsel olarak açıklamak insanoğluna mahsusdur.Şu anda açıklayamıyoruz diye reddetmek olayını kasdetmiyorum.Ama yasalar kendi içlerinde bellirli sınırlar taşırlar herşeyin çalışması belirli yasalar içinde olmaktadır.Birinin açıklayamadığını diyeri açıklamaya çalışır .Buda sınırlarının mertebesini belli eder.
    Bu sınırları veya kuralları kimin koyduğu veya denetlediği evrenin en büyük sırrıdır.Ama var olanın her zman bir sınırı vardır.Görünen evreninde bir sınırı olduğu gibi.Aynen insan yaşamı gibi.

Herşey bir neden ve bir sonuç içermektedir.Bilimadamları işte bu ilişkileri açıklamak veya algılayabilmemizi sağlamak için yasaların kurallarını ortaya koymaktadır.ama yaptıkları olanı ortaya koymaktan öteye gidemez.Bunu beklemek yanlış bir bakış açısını getirir.

özetle konu tasafvuf olayına kaymadan irdemlenmeye çalışıluırsa herşey kurallar zincirinde hareket etmektedir.Kural dışı olan varlığını sürdürmeyerek bozunur .Buna termodinamikte entropi denir.yasa 2 ve3 ile açıklanmaya çalışılır. Herşey bozunur ve yok olmaya doğru kabuk değiştirir der.

AMA BUNUN KANIMCA ÖNEMLİ BİR İSTİSNASI VARDIR........ YAŞAM.................

Yaşam her zaman bu sınırı zorlayarak bize açıklanması gereken büyük bir sual bırakmaktadır.
    Solutude dediği gibi son iki satırda bu konuda yapılması ve anlaşılması gereken şeyler olduğunu farkettiğim için yazmıştım.

Ama bilimin sınırlarını insanoğlu bulabilecektir merak etmeyin.Biraz zaman alıyor , ama matemetikte ve fizikte zaman da bir boyut olduğuna göre bunu bizler bekliyoruz.Aslında herşey zaten bilinmekte

quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Bilinenler her zaman sınırlı olacaktır, ama bilime bir sınır koyamayız. Çünkü zamana, mekana dolayısıyla maddeye sınır koyamıyoruz. Bunlara sınır koyarsak bilime de sınır koymuş oluruz ve bazı nedenleri bilimdışı yerlerde aramamız icap eder. Oysa bu bilimsel düşünce ile bağdaşmaz.
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.