Şimdi Ara

Thunderbolt 3 teknolojisi lanse edildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
197
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Thunderbolt 3 teknolojisi lanse edildi


    Çok büyük avantajlar getirmesine rağmen halen yaygın kullanıma geçememiş bir bağlantı teknolojisi var ki o da Thunderbolt. Intel'in başlattığı proje sonrasında ortaya çıkan Thunderbolt, uyumlu kablolarla 10Gbps aktarım hızlarına ulaşabiliyordu.




    Thunderbolt bağlantısı ilk olarak Mac ürünlerinde karşımıza çıkmıştı. Apple ve Intel'in özel anlaşması kapsamında uzun süre sadece Mac bilgisayarlarında Thunderbolt bağlantısı kullanıldı. Thunderbolt çevrebirimleri de bu nedenle Mac cihazlarına özgü kaldı. 




    Sonrasında ise 20Gbps hızlarına olanak tanıyan Thunderbolt 2 standardı hayatımıza girdi. Bu sırada Thunderbolt bağlantısı diğer üreticilerin bilgisayarlarında da kullanılmaya başlandı. 




    Ancak yüksek maliyetler nedeniyle Thunderbolt bağlantısı yaygın kullanıma geçemedi. Ülkemizde de örneğini gördüğümüz gibi milyar liraları geride bırakan pek çok Thunderbolt ürünü yerine tüketici USB bağlantısı üzerinden ihtiyacını görecek ürünlerde kalmayı tercih etti. Halen Thunderbolt girişine sahip bilgisayarı olan ancak herhangi bir Thunderbolt çevrebirimi olmayan sayısız kullanıcı var.




    Şimdi ise Thunderbolt 3 standardı yeni çözümler ile tüketici karşısına çıktı. Üst seviye kablo çözümleri ile 40Gbps veri aktarım hızlarına olanak tanıyan Thunderbolt 3 ayrıca Mini DisplayPort bağlantısı yerine USB Type-C bağlantısını kullanacak. 




    Thunderbolt ile ilgili en önemli yenilik olarak bağlantı arabiriminin değişmesi olarak görülüyor. Henüz yaygınlaşmaya başlayan USB Type-C ile birlikte Thunderbolt da kendisine biraz daha geniş kullanım alanı bulabilecek. 




    Kullanıcılar standart bir USB-C kablosu üzerinden Thunderbolt 3 cihazları arasında 20Gbps veri aktarım hızına kavuşabilecek. Ancak aktif bakır USB-C kablosuz olursa bu hız 40Gbps'e kadar çıkabilecek. USB-C ve USB 3.1 standardı teorik olarak 10Gbps hızlarına çıkabiliyordu. Bu USB 3.1 için de önemli bir aşama olacak. 




    Thunderbolt 3 standardı 100 Watt seviyesine kadar cihazlara enerji sunabilecek. Ayrıca simültane olarak DisplayPort 1.2 ve 3.nesil PCI Express bağlantılarını da destekleyecek. 




    Thunderbolt 3 bağlantısının muhtemelen Intel Skylake tabanlı işlemciler gerektireceği tahmin ediliyor. Bu bakımdan gelecek yıl Skylake işlemcilerle güncellenecek MacBook modelinin rahatlıkla Thunderbolt 3 standardını USB-C bağlantısı üzerinden destekleyeceğini söyleyebiliriz.  

     

     

     








  • sektör birden fazla standart istemiyor. herkese ulaşabilmek için en yaygın olanı yani USB arabirimini kullanıyor. adam thunderbolt arabirime sahip bir çevre birim üreterek ayağına sıkmış olur. birden fazla arabirime destek vermek istese bu sefer maliyet uçcak. o yüzden usb'nin işini gördüğü yerde başka maceralar aramaya gerek duymuyor. insanlar usb3'e yeni yeni alışmışken birde 3.1 versiyonunun çıkması zaten yeterince onlara fazla karışık geldi. birde bunun üstüne tb gibi bir arabirimi birilerine anlatamazsınız...

  • Yüksek hızda dosya aktarımı standart ve günlük kullanıcının aradığı şeyler değil. Günlük hayatta ofis belgeleri, görsel ve işitsel ögeler aktarılıyor daha çok. Kablosuz bağlantı varsa kimse hızını düşünmeden onu tercih ediyor zaten. Bu tip yüksek hızlar Donanım Haber gibi yüksek detay görsel ögelerle uğraşan kurumlar için ve büyük verileri yedekleyen kurumlar için zamandan tasarruf sağlıyorlar. Çoğu kişi USB bellek, SD Kart alırken bile hızından ziyade öncelik olarak kapasiteye dikkat ediyor.

  • Zaten olay da bu değil, yanlış hatırlamıyorsam Intel bunu fiber optik kablo ile lanse etti ilk seferinde ama sonra bakır kabloya döndü. Ve bence büyük hata ediyorlar, hazır böyle bir protokol ürettiler, bakıra döneceklerine bir anakart iletişiminin tamamını (kuzey köprüsü, güney köprüsü, çevre birimleri) fiber optik ile sağlayarak deneyeceklerdi.
    Çünkü, mekanik parçalar yüzünden sistemler geri kaldığı gibi, maliyeti yüzünden ssd'yi de tam geçemiyor büyük çoğunluk. Hazır böyle bir fırsat varken, Thunderbolt'un orijinal halini uygulayıp, iki tarafıda orta noktaya çekebilirlerdi. Çünkü benim edindiğim izlenim ve tecrübeden, bu sektörde en pahalı olan bileşen diğer bileşenleri sürklase ediyor ve bu yüzden fiyatlarını düşürüyor. Mesela ekran kartı var, evet çok ta pahalı ama en pahalı bileşen olan cpu'dan düşük fiyatlı modellerde var. E, aynı şey cpu'nun kendisi içinde geçerli diyeceksiniz ama yolma politikası ve bu bileşende sadece iki rekabetçi var. Ama mesela ana kartlarda Thunderbolt orijinal haliyle uygulandığında, cpu'da mhz olayı hiçbir anlam ifade etmeyecek fiyat rekabetinde.
    Düşünsenize, mekanik diskin alternatifi var, optik disk neredeyse unutuldu, fiber kullanıldığı için metal iletkenlerde karşılaşılan çoğu sorunda (ısınma, veri iletim hızındaki doğal sınırlamalar, vb.) ortadan kalktı. Bu durumda kim gider de i7 xxxx 1000$ verir? Tabi benimde fark ettiğim gibi, Intel kendi topuğuna sıkmayacaktır. Ama bana göre yine de hata ediyorlar.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.