Şimdi Ara

Ses Kartları SPDIF COAX/OPTİK Çıkışta Neler Var: AC3 ve PCM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
10.495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Audio sinyalerinin sıkıştırma formatları nelerdir şemada (*1) bu var:

tabi bu şema değişmeye açık ve ticari kaygılar nedeniyle açıklanmamış yada benim bilmeyip buraya yazamadığım sıkıştırma formatları mutlaka olmalı.
    Mevcutlar ve bilindiklerden yola çıkmalıyım.

Bilgisayarda izlediğimiz filmlerde genel olarak ses AC3 formatında sıkıştırılmıştır. Bu film stüdyosu tarafından hazırlanan ham digital ses film datası içine yazılır. Bu datadan ham ac3 bilgisi (ses kartını kullanmadan) buradan cipset tarafından alınır (cipset işlemciyi, belleği vs tabi burada kullanır) elde edilen bu digital ses sistemde ses kartı varsa ve aksine bir kayıt yoksa film oynatıcı program tarafından mevcut ses kartına decode(*2) ettirilir. Ses kartının analog çıkışlarınının sayısıyla sınırlı sayıda (7+1 e kadar) kulaklık ile dahi duyulabilcek bir güçte analog çıkışlara verilir.

Ses kartı tarafından üretilmeyen filmlerdeki AC3 formatındaki sesler ses kartına decode ettrilirmez ve yazılım ayarları (hem ses kartı hem dvd oynatıcı) ile ses kartı devreden çıkarılırsa. Ses kartı digital çıkışından ham encode ses aynen alınır. Harici kod çözücüye aktarıldığında orijinal ses kaç kanalsa bu sayıya uygun çözülür.

Decodasyon işlemi ses kartına yaptırılıyorsa son iki yılda çıkan ve çok az rastlanan bazı ses cipleri hariç (*3) artık ses kartının digital çıkışında AC3 sinyal Y O K T U R. PCM formatında sıkıştırılmış STEREO sinyal vardır.

Oyunlar ve Software ses üretimindede (ses ses kartı tarafından üretiliyorsa, üretilen ses kaç kanal olursa olsun) yine ses kartı digital çıkışında PCM formatında sıkıştırılmış STEREO sinyal vardır.

SONUÇ: Bilgisayarınızın sesini sadece filmler için kullanmıyor, oyun oynarkende eaxın (ve OpenAL in) sunduklarını duymak istiyorum diyorsanız bu gün için multikanal analog bağlantı yapmak zorundasınız. Harici decoderiniz yada decoderli sisteminiz varsa mutlaka multikanal analog girişi olsun.
    Bu yazıdaki amaclarımdan biri de sadece digital girişi olan harici hoporlör sistemi alacak olanları uyarmak.

Artık tekel gibi olan creative firmasından Dolby Digital Live uyumlu (yada aynı sonucu veren) ses kartlarını bekliyoruz. Bu sayede kablo karmaşasını sevmeyen benim gibi kullanıcıları 2 bağlantı kablosundan daha kurtulacak belki daha temiz ses aktarımı sağlayacağız.

Çabuk biri olduğum için çok hata yapan biriyim; Görürseniz hatalarımı bu özelliğime atfedin.

Saygılarımla.

(*1)
    Burada belirtilmemiş sıkıştırma formatları da olabilir. Ayrıca firmalar kendi formatını üretip onu kullanabilirler. Ticari kaygılar nedeniyle (Yaygın formatların en az biriyle de uyumlu olması gereken bu kodlamayı) açıklamıyor olabilirler. Creative ses kartı decoder ikilisinin böyle deklare edilmemiş bir format kullanıp kullanmadığı konusunda iki arkadaşımız test yapmıştır. Yaptıkları test ile Ses kartı software ses üretirken digital çıkıştan decodere sadece (PCM) streo ses gittiği sonucuna ulaşmışlardır.
    Her iki arkadaşımızda da modeli farklı creative tarafından üretilmiş ses kartı-harici decoder ikilisi mevcuttur. creative bilindiği gibi bilgisayar ortamı için özel decoder yada decoderli hoporlör seti üretmektedir. Bende aynı testi ev sinema sistemleri için üretilmiş avr pioneer vsx 1015 ile yaptım aldığım sonuç aynıdır.
    yaptıkları test için Zapatero ve Ads79 nickli arkadaşlara teşekkür ederim.

(*2)
    Firmalar ticari kaygılar nedeniyle neler olup bittiğini tam olarak açıklamamaktadırlar.
    decodasyon işlemi sırasında kanallar arası ses aktarımı, orijnal ses üzerinde çeşitli işlemler söz konusu olabilmektedir. Bu karıştırma değiştirme sonucu çeşitli ad ve tadda sesler sistemden alınmaktadır.
    Harici kod çözücü kullananlar tüm kabinlerden (pcm streo ses digital kanalda olmasına rağmen) ses duyarlar. Bu decoderin frontlardan diğer kanallara ses aktarmasıyla olur.
    Bu değişim/aktarım bazen çok şaşırtıcı olabilmektedir.
    Ben şahsen iki avr cihazımdan (belkide piyasadaki en basit cihazdır digital kod çözme yeteneğide yoktur) sony strde245 ile radyo dinlerken stero sesten nasıl diğer kanallara ses dağıttığına şaşıyorum.
    kendi kendime acaba yayın 5+1 mi diye merak ediyorum. Çünki ön ve arka kanallardan farklı sesler alıyorum. Cihazın bunu ham iki kanal sesten nasıl ayrıştırıp dağıttığını anlayamıyorum.
    bu konuda bilgisi olan varsa cevaplandırırsa sevinirim. (5+1 yayın yapan radyo varmı/uydudan değil
    hava anteni/teleskopik ile dinliyorum)

(*3)
    Dolby Digital Live ve/veya dts connect (*4) destekli ses ciplerini kulanan ses kartları ve anakartlar.
    Bu ses cipleri ürettikleri 5.1 sesi çok kanllı ADC leri vasıtasıyla AC3/DTS formatında sıkıştırıp digital çıkışlarına verebilmektedirler.
    Benim bildiğim ADI (Soundmax) ve Crystal firmasınca bu tip chip ler üretiliyor. Ama çok yaygın değiller.
    Bana bunlardan olsa kullanırmısın deseniz; OpenAL desteğiyle beraber 5.25 platinum üniteli olduklarında evet derim.
    çünki kulaklık olmadan yapamıyorum. Kablo karmaşasını da sevmiyorum.

(*4)edit-7/12/2007 dts connect ilave edildi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi keleminabi -- 7 Aralık 2007; 1:07:56 >

• quote:

Orjinalden alıntı: keleminabi

Ben şahsen iki avr cihazımdan (belkide piyasadaki en basit cihazdır digital kod çözme yeteneğide yoktur) sony strde245 ile radyo dinlerken stero sesten nasıl diğer kanallara ses dağıttığına şaşıyorum.
    kendi kendime acaba yayın 5+1 mi diye merak ediyorum. Çünki ön ve arka kanallardan farklı sesler alıyorum. Cihazın bunu ham iki kanal sesten nasıl ayrıştırıp dağıttığını anlayamıyorum.
    bu konuda bilgisi olan varsa cevaplandırırsa sevinirim. (5+1 yayın yapan radyo varmı/uydudan değil

Creative'lerdeki CMSS Upmix yada Logitech'lerdeki matrix olayı...
    bu teknolojilerde yapılan tek şey düşük frekanslı seslerle yüksek frekanslı seslerin farklı kanallardan verilmesidir...
    teleskopik antenle 5+1 formatında ses alman mümkün değil çünkü FM(*1) formatında sadece iki kanal sesin birbirine modüle edilmiş hali vardır.. (*2)
    Belki şimdi normal antenle televizyonlarımızda izlediğimiz dalgaları (VHF & UHF) (*3) görüntü iletimi yerine ses iletimi için kullansalardı.. [ki kullanmışlar.. (*4)] O zaman 5.1 ses alabilirdik radyolarımızdan... Bu konu o kadar uzun ki uydularda yayını yapılan DVB'e ve telefon hattındaki ADSL'e kadar gidiyor... Yayın yapması ucuz olsa da digital yayın yapsalar keşke..

Gelecekte insanlar belki de FM yayını bırakılıp..Wireless ağlar kurarak ACC (*5) formatıyla 128 Kbps ile 5.1 yayınlar dinlebilecek. Yada 64 Kbps ile CD kalitesinde müziğe ulaşabilecekler.. Tabi burada yine hoparlörlerin ve ses dekoderlerinin rolü büyük...

İnternet üzeriden de CD kalitesinde radyo dinlemek istiyorsan...
    http://www.tuner2.com/wmp.html
    Linkteki "Internet Surround Music Project" başlığına dikkat edin..

(*1) frequency modulation - frekans modülasyonu

(*2)http://en.wikipedia.org/wiki/Frequency_modulation

(*3) VHF - Very High Frequency
    UHF - Ultra High Frequency

(*4) QFDMhttp://en.wikipedia.org/wiki/Orthogonal_frequency-division_multiplexing (5.4.3 digital radyolar başlığı altında)

(*5)http://www.codingtechnologies.com/products/aacPlus.htm

• quote:

Firmalar ticari kaygılar nedeniyle neler olup bittiğini tam olarak açıklamamaktadırlar.
    decodasyon işlemi sırasında kanallar arası ses aktarımı, orijnal ses üzerinde çeşitli işlemler söz konusu olabilmektedir. Bu karıştırma değiştirme sonucu çeşitli ad ve tadda sesler sistemden alınmaktadır.
    Harici kod çözücü kullananlar tüm kabinlerden (pcm streo ses digital kanalda olmasına rağmen) ses duyarlar. Bu decoderin frontlardan diğer kanallara ses aktarmasıyla olur.

bu dediğin olayın adı DOLBY PROLOGİCII'dir.dolby prologicII stereo kanaldaki sesleri matrix encode denen bir teknoloji ile ayıklar ve çok az bir hata payıyla 5.1 kanala ayırır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *RoyalBlue* -- 4 Şubat 2007; 16:03:39 >

• FM modulasyonu ile çok kanal yayın alınabilir.Ama bizim FM radyolar o kanalları alamaz ona göre demodulatör ve superheterodyne alıcı yapmak lazım.
  • quote:

FM modulasyonu ile çok kanal yayın alınabilir. Ama bizim FM radyolar o kanalları alamaz ona göre demodulatör ve superheterodyne alıcı yapmak lazım.

yani 5.1 yayın var mı diyorsunuz, hangi ülke ve yayın frekansı bilginiz vs. varmı ?
    bunu bilelim de eğer sinyal bizim çatımıza kadar ulaşıyorsa alıcı peşine düşelim.
  • quote:

quote:

FM modulasyonu ile çok kanal yayın alınabilir. Ama bizim FM radyolar o kanalları alamaz ona göre demodulatör ve superheterodyne alıcı yapmak lazım.

yani 5.1 yayın var mı diyorsunuz, hangi ülke ve yayın frekansı bilginiz vs. varmı ?
    bunu bilelim de eğer sinyal bizim çatımıza kadar ulaşıyorsa alıcı peşine düşelim.

Ülkemizde FM modulasyonu ile 5.1 yayın yok ,ama 5.1 yayını FM ile iletilebilieceğini söyledim.
  • bazı noktalar karışık.
    mesela 1* dipnotun ne dmek istediğini tam anlamış değilim.

quote:

Bilgisayarda izlediğimiz filmlerde genel olarak ses AC3 formatında sıkıştırılmıştır. Bu film stüdyosu tarafından hazırlanan ham digital ses film datası içine yazılır. Bu datadan ham ac3 bilgisi (ses kartını kullanmadan) buradan cipset tarafından alınır (cipset işlemciyi, belleği vs tabi burada kullanır) elde edilen bu digital ses sistemde ses kartı varsa ve aksine bir kayıt yoksa film oynatıcı program tarafından mevcut ses kartına decode(*2) ettirilir. Ses kartının analog çıkışlarınının sayısıyla sınırlı sayıda (7+1 e kadar) kulaklık ile dahi duyulabilcek bir güçte analog çıkışlara verilir.

(*2)
    Harici kod çözücü kullananlar tüm kabinlerden (pcm streo ses digital kanalda olmasına rağmen) ses duyarlar. Bu decoderin frontlardan diğer kanallara ses aktarmasıyla olur.??????

Dolby Digital 20Hz-20kHz 0.5dB (-3dB/3Hz-20.3kHz) bandı 20 byte'lik hızla transfer akışı sn. 448bps veri işler. dinamik kayıt genişliği 120db (avantaj) sıkıştırma oranı 10:1. 48kHz kadar sampling yapılabilir.

İlk olarak Audio Code3 (AC3) olarak çıkan DD'da low freguency enhancemend diğer adı, super bas kanalı .1 adıyla başlı başına bir bas kanalı değil. Subwoofer freguency band 20-120Hz arası. DD'ki 5 kanalın bas seslerinin toplanması ile oluşuyor.

Yazıya gelince 5 adet kanal LD göre, kaydedilirken bazı sıkıştırma ve tavizler verilerek yapılır. Dolby Labs. insanlar üzerinde yaptığı büyük araştırma ile insanın aynı anda duyulan frekanslardan hangisini ayırtedebildiğini, algı önceliğinin tüm seslerde hangi frekanslar olduğu saptanmış ve AC3 kodlama bu sisteme göre hazırlanmış.
    Bu sonuçla DVD disk üzerinde henüz sıkıştırmasız ses kodlaması yoktur. dvd-Audio ayrıca değerlendireceğiz.

yazı demişken; 2* dipnotta 5.1 çözülmede DD, DTS çözülümde herhangi bir müdahale olmaz! ses artık analog'a dönüştükten sonra üzerinde isteğe bağlı efektsel yada ton kontrol müdahaleleri yapılabilir.

şu noktayı gözden kaçırmayın 5.1 kodlu bir sesin analoga dönüştükten sonra üzerinde yapılabilecek her türlü mix'leme 5.1 koddan farklı ve ayrı tutulmalıdır. efektsel, prologic1,2,2x Logic7...
    2* dipnotla devam ediyoruz. av alıcı ile kaynağı ne olursa olsun(radyo, analog 2.0 digital uydu, mp3 pikap vs.) ses dinlerken bildiğiniz DD, DTS digital audio sayısal ses kodlamasından başka stereo kanalları Quadrofonic, 5.1 veya yeni nesil DTS:neo vs. vs.
    bu kanalları Prologic1' le devam edelim bu sistemde L+R kanallara merkez ve arka surround vardır. dp1'de arka kanallar mono Dp2'de arka kanallar stereo. Bunlar merkez kanalın (L+R)sol ve sağ kanalın toplamından;
    arka kanala gönderilen arka L ve arka R kanallar içinde farklı fazlarda kaydedilmiş seslerin ayrıştırılması, sağ kanalın sola göre solunda sağa göre farklı çalıştırılması ile edilmektedir. bu duyumda algının çeşitlenmesini sağlar.
    ayrıca doğru FM yayından 5.1 kodlu ses yayımı yapılabilir ki Fm de bir modulasyon tekniğidir. DAB, DVB bunlara örnek.
    2000 li yılın başında MPEG multichannel ile uydu yayınlarında çevresel ses yayımı başlanmıştı ama Dolby Labs. tekeli elinde tutmak için philips ile kıyasıya mücadeleye girmişti. şu an durum itibariyle lisansı alıp DD hakim görünüyor. hangi alman kanalıydı bazı filmlerde 5.1 DD yayınlar yapıyordu.

Çözücü işlemini ses kartı yapıyorsa ve aynı anda ses kartında dijital ses çıkışı alınmak istendiğinde dijital çıkış kodlanmış DD, DTS alınabildiğini biliyorum. deneyinizde 5.1 dijital kod yerine yerine stereo 2.0 çıkış verisi aldığınız. deneyiniz doğruysa bu real PCM stereo değildir. Dolby Stereo yada diğer adıyla Dolby Surround'dur.
    diğer türlü PCM iletim yöntemi/formu mecbur kullanılıp ses alınabilir.

5.1 analog giriş, PC yada Multimedya sistemelerde önemli olmasa da(aklıma gelmişken, unutmadan olması iyi olur.) HI-FI sistemlerde AV alıcı cihazlar dışında çok kanallı pre amplifiktörlerinizde 5.1 mutlaka bulunmalıdır.

3* dipnotunda ses çipleri için ürettikleri yerine çözdükleri ifadesini kullanman gerekli. ayrıca ses kartının X.1 Audio Code dijital sinyali çözme anında bile endirekt değil direkt gönderdiklerini biliyorum. bunu yapamayıp yerine Dolby Stereo çıkış vermesi ise sözkonusu olabilir.
    işin aslı şudur kodlanmış sinyal çözülürkende dijital çıkabilir; kaynak değiştiğinde CD, MD kaydı için optik veya s/pdif çıkışta sinyal PCM 2.0 formunda da çıkabilir.

DTS
    DD göre daha az data-reduction sahip(veri kaybı) DTS digital signal transfer rate max 1.536Mbit/s'dir.Dynamic Range 96dB. Freguency Band 20-20000hz. Sıkıştırma oranı 4:1.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ilaveler için sağol
    quote:

3* dipnotunda ses çipleri için ürettikleri yerine çözdükleri ifadesini kullanman gerekli.

burada ses çipi hakkında yazarken salt filmler düşünülmemiştir. Doğal olarak konu bilgisayar olunca film izleme dışında ses cipleri (kartın tüm devresi) ses üretirler.
    Bu oyunlar yada winanp gibi uygulamalarda olabilir. Bu durumda ürettikleri demek gerekiyor. sayısal software emire bağlı veriyi analog ses çeviryorlar.
    yazılımın şu ferkensta şu şiddette şu zaman süersince (tabi daha fazla ayrıntılar yazılım emrinde var. hatta creative yeni ve karmaşık ses üretebilmeye imkan veren bir apiyi uygulamaya birkaç yıl önce koydu ama henüz yaygılaşıyor. OpenAL destekleyen bildiğim oyunlar q4 ve prey ) uygun ses cip tarafından üretiliyor.
    Yani encode edilmiş bir sesi çözmüyorlar.
    Ancak tabiki bazı oyunlarda oyun cd sinde kayıtlı olan encode sesler olabilyor ve oyun sırasında çözülebiliyor ve bu genelde müzik formatında oluyor bu çok ender bir durum.
    Yazılım tarafından ses kartına ürettirilen sesler sözkonusu, ürettikleri ifadesine bu açıdan bakınız.

• doğru yazılımsal olarak haklısın. software gereği taklit bir sinus oluşturulabilir. ayrıca kodlanmış olarakta bulunabilir. nasıl ki bir optik okuyucu(yahut sayısal okuyucu) kodlanmış kaynak bulamazsa işe yaramayacağı gibi üreticininde kodlara ihtiyacı vardır.
    ses kodları üzerinde durdum.
  • selamlar.

Asus P5B anakartım var bilgisayarımda.Digital ses çıkışı mevcut.Ayrıca Pioneer 714 marka 5+1 digital amfim var.Onkyo kolonlarım bağlı Jbl sub ile birlikte 5+1.
    Digital optik kablo aldım ve bilgisayarımdaki digital çıkışa bi ucunu amfimdeki çıkışada diğer ucuna taktım.dolby digital oyun ve müzik dinleyebilmek için.
    Test yaptığım zaman front left, front right, center ve sub' ı doğruluyor ancak rear left ve rear right dan ses çıkmıyor.
    Dolby Digital sinyalli bir dvd ile yapıyorum bu testi tabiki.

Problem nasıl çözülebilir acaba yardımcı olabilecek kimse varmı ?
  • quote:

Decodasyon işlemi ses kartına yaptırılıyorsa son iki yılda çıkan ve çok az rastlanan bazı ses cipleri hariç (*3) artık ses kartının digital çıkışında AC3 sinyal Y O K T U R. PCM formatında sıkıştırılmış STEREO sinyal vardır.

Oyunlar ve Software ses üretimindede (ses ses kartı tarafından üretiliyorsa, üretilen ses kaç kanal olursa olsun) yine ses kartı digital çıkışında PCM formatında sıkıştırılmış STEREO sinyal vardır.

Artık tekel gibi olan creative firmasından Dolby Digital Live uyumlu (yada aynı sonucu veren) ses kartlarını bekliyoruz. Bu sayede kablo karmaşasını sevmeyen benim gibi kullanıcıları 2 bağlantı kablosundan daha kurtulacak belki daha temiz ses aktarımı sağlayacağız.

(*3)
    Dolby Digital Live destekli ses ciplerini kulanan ses kartları ve anakartlar.
    Bu ses cipleri ürettikleri 5.1 sesi çok kanllı ADC leri vasıtasıyla AC3 formatında sıkıştırıp digital çıkışlarına verebilmektedirler.
    Benim bildiğim ADI (Soundmax) ve Crystal firmasınca bu tip chip ler üretiliyor. Ama çok yaygın değiller.
    Bana bunlardan olsa kullanırmısın deseniz; OpenAL desteğiyle beraber 5.25 platinum üniteli olduklarında evet derim.
    çünki kulaklık olmadan yapamıyorum. Kablo karmaşasını da sevmiyorum.

Dolby Digital Live destekli ses kartları hangileridir? onboard ları kastetmiyorum, normal ses kartlarını..

asus p5b onboard ses kartınn dij. coaxiel çıkışını kullanarak amfi ile ses alıyorum ama sizinde belirttiğiniz gibi dolby,dts vs sinyallerinn dışında bişey gonderilmedikce sağ ve sol pcm olarak algılıyor
    yine sizin belirttiğiniz gibi maalesef kimi oyunda 7.1 destek verse bile ses baglantısını coaxiel ile sagladıgım için ses, sağ ve sol pcm olarak kalıyor...
    bunun çözümü analog olarak multi kanal giriş yapmak... onuda denedim ama (ses kartınn kotu olmasından kaynaklanan bi problem sanırım) seste farkedilebilir bi düşüş var (seste daha kısık ve kötü)
    bu yuzden kullanmıyorum

creative x-fi vs... gibi bi ses kartı bu sorunu çözebilirmi
    yada dolby live destekli hangi kartlar mevcut? yada bu sorunun bi çözümü varmı? (dij. den multikanal ses almak)

• quote:

Artık tekel gibi olan creative firmasından Dolby Digital Live uyumlu (yada aynı sonucu veren) ses kartlarını bekliyoruz.

hala bekliyoruz...
    yani mevcutlarda yok malesef.
    ancak kaliteli bir kartla analog bağlantıda kısa arakablosu kullanarak nisbeten kaliteli bir ses alırsınız.
    (audgy2, audgy2zs, x-fi bu üç kartın arasında pek fark yok. audgy2 ve audgy2zs audgy4 e sorunsuz olarak modlanıyor. bunlardan dediğimiz özellikli ses kartı çıkana kadar 2. el alsan işini görür. ancak kartların üzerinde - oem ve value olmadıklarından emin olmak için- aud-ext ve spdif soketlerinin olmasına dikkat edeceksiniz.

Zaten OpenAL yüzünden şu an creative & multich analog bağlantı dışında seçenek yok.
    Türkiyede yok ama dışarda Dolby Digital Live destekli kartlar var google den aratırsan bulursun.
    örnek:
    http://soundde.terratec.net/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=432

Dolbydigital live destekli bir cip ama OpenAL desteği yok:
    http://www.cmedia.com.tw/?q=en/PCI/CMI8788

• ya yardım edin daha önce resim koyabiliyodum şimdi erişim izniniz yok yada bu özellik yok diyo kafayı yedim bilenler lütfen
  • @superms
    bu sunucu mu ne değiştirdikten sonra oldu bende koyamıyorum. Umarım düzelir yada bizim bi cezamız mı var acaba ?
  • valla ben kimseye bi şey etmedim kimseyede karışmam neden böyle oldu anlamadım bazen çıkıyodu şimdi resim ekleme yok eğer ceza isede bilemiyom ne için ceza olabilirki sanmam ceza olsun
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.