Şimdi Ara

Asıl değişiklik içeride : Karşınızda Android M

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
0
Favori
1.256
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Asıl değişiklik içeride : Karşınızda Android M


     

    Nihayet beklenen gün geldi ve Android işletim sisteminin en yeni sürümü Android M, Google I/O 2015 geliştirici konferasında resmiyet kazandı. Android M beklendiği gibi dış tasarımdan ziyade iç kısımdaki geliştirmelere odaklanıyor. 




    Sürümün getirdiği yeniliklerden ilki uygulama izinleri. Android tarafının en çok eleştirilen konularından birisi olan uygulama kurarken ne olduğunu bile anlamadığımız onlarca izin istenmesi tarihe karışıyor. 




    Yeni sürümde artık uygulama izinleri mikrofon, kamera gibi belli başlıklar altında toplanacak. Kullanıcı uygulamayı kurmadan önce bunlardan istediğine izin verebilecek. İzinler bir kere istenecek ve bir daha kullanıcı rahatsız edilmeyecek. 




    Uygulama kurulmasından sonra da izinlere erişilebilecek ve kapatılabilecek. Kullanıcı örneğin mikrofon için hangi uygulamalara izin verdiğini de listeleyebilecek. Android tarihi açısından en büyük değişimin bu olduğu belirtiliyor. 




    Sürümdeki diğer bir yenilik Chrome Custom Tabs. Özelleştirilmiş sekmeler olarak da adlandırabileceğimiz özellik kırpılmış bir Chrome tarayıcısını uygulamaların içerisine dahil ediyor. Pinterest ile çalışan Google ilk örneğini de Pinterest uygulaması üzerinden verdi. 




    Pinterest uygulamasında bir web linkini açmak istediğiniz zaman bu mini Chrome tarayıcısı devreye giriyor. Tarayıcı tamamen asıl uygulamanın tasarım çizgilerini yansıtıyor ancak parola hatırlama, sık kullanılanlar gibi Chrome nimetlerinden de faydalanıyor. 




    Diğer bir yenilik linklerde yaşanıyor. Artık uygulamalardaki linke tıkladıktan sonra sistem linkin ait olduğu platformun sunucularından doğrulama yapacak ve sonrasında da güvenli bir şekilde linke yönlendirme yapacak. Bu özellikle zararlı yazılım bağlantıları için önem taşıyor. 




    Google ayrıca güç yönetimi ve bağlantı yuvası konusuna da odaklanmış. Yeni sürümde Doze adı verilen güç yönetimi ile birlikte Android M sürümünün önceki sürüme göre Nexus 9 cihazı üzerinde 2 kat daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor. 




    Android M sürümü USB Type-C bağlantısını varsayılan bağlantı türü haline getirmeye odaklanacak. Daha hızlı şarj ve veri transferi getirecek olan USB Type-C piyasaya çıkacak tüm Android M cihazlarında yer edinmeye çalışacak. 




    Daha önce de gündeme geldiği gibi Android M sürümü parmak izi konusuna da odaklanıyor. Artık parmak izi okuyucular için sürümde yerleşik yazılı desteği olacak. Üreticilerin farklı yazılımlar geliştirmesine gerek kalmayacak. Bu sayede parmak izi okuyucu özelliği pek çok Android cihazrında kolayca kendisine yer bulabilecek. 




    Kelime seçimi konusunda da Android M çeşitli kolaylıklar getiriyor. Seçim sırasında yenilenmiş bir menü çubuğu kullanıcının yardımına koşacak. Ayrıca seçtiğiniz kısmı paylaşmak istediğinizde sistem en sık hangi uygulamayı ve kişileri kullandığınız bulacak ve bunları karşınıza getirecek.  




    Android M işletim sistemi pek çok hata düzeltmesi ve performans iyileştirmesi getiriyor. Başta da dediğimiz gibi odak noktası kullanıcı tecrübesi. Yani Lollipop gibi büyük bir görünüm değişikliği mevcut değil. 




    Android M işletim sistemi asıl ismi ve numaralandırmasıyla sonbahar aylarında yeni Nexus cihazlarıyla birlikte kullanıma sunulacak. Önizleme sürümü ise Nexus 5,6,9 modelleri ve Nexus Player için kısa süre sonra indirmeye sunulacak. Güncellemeler ise üreticiler tarafından duyurulacak.

     








  • Şimdi eksiye boğarlar beni burada ama yenilik diye biraz ios'e yetişmek olmuş sanki.



    Not: Android kullanıcısıyım, yorum tamamen tarafsız.

  • her yeni sürümde iddaa edilen güç tüketim iyileştirmeleri nedense hep sözde kalıyor...

  • Gümbür gümbür geliyor.
  • Lollipop 'ta sadece 5.1 olması çok iyi oldu. Böylece telefonlar daha çok güncelleme alır.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: le_tatative

    Şimdi eksiye boğarlar beni burada ama yenilik diye biraz iose yetişmek olmuş sanki. Not: Android kullanıcısıyım, yorum tamamen tarafsız.


    Kesinlikle katılıyorum doğru düzgün yazılım desteği alamıyoruz resmen bug içinde sürümlerle uğraşmak zorundayız nexus serisi bile bozuldu 2012 model nexus 7 ye 5.1.1 geldi fakat cihazı öldürdü.

  • 1 GB RAM ve tek çekirdek işlemci,Android M i çalıştırmaya yeterli gelecek mi?başlığı okuyunca aklıma ilk bu gelmişti.ama mantık hep aynı yeni sürüm yeni cihazlar yeni market payı.üstelik kullanıcı deneyim geliştirmesi adı altında reklamları dayıyordu kullanıcılara şimdi de yazılımcıları kendine bağımlı yapmaya çalışıyor.ios godaman işi, android donanim israfı yok mu bunun ortası

  • Xiaominin kendi android sürümünde uzun zamandır olan bir özellikti google daha yeni koyuyor izin seçeneklerini

  • Android M'li bu Nexsuslar alınır.

  • Android M'li bu Nexsuslar alınır.

  • Yahu hala ios'a yetişmek diyorsunuz. İşlevsellik anlamında ios'un fersah fersah ötesinde olan bir işletim sistemi, ios'ta bulunan bir takım şeyleri platformuna entegre edecek diye ios'a yetişmek mi oluyor bu? Biraz düşünün de konuşun. Android'in ios'a yetişmesini geçtim; android işletim sisteminin sundukları olarak ios'un bir daha asla ulaşamayacağı bir noktada.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İzinler kısmı iyi olmuş.İstediğim bir özellikti.Bir satranç oyunu rehbere bakmak istiyor.Benim bunu reddetmem lazım.Senin işin satranç oynatmak.Rehbere bakmak değil.Lollipopta sarj süresi iyiye gidecekti.Bu olamadı.Gerçi 5.1.1'de sarjın çabuk gitmesi,ram dolması gibi bir sorun göremedim.Lollipopta yer alan güç tasarrufu modu da iyi çalışıyor.Sanırım performans bakımından 4.4.4'e en yakın sürüm bu.Lollipop gibi aşırı yenilik getirmediği için 5.2 olacak diyorum.İsim konusunda ise baya bir örnek mevcut:Marshmallow,Milka,M&M,Milkyway,Muffin... Muhtemelen en çok bilineni yaparlar.Bakalım Google çıkalı 36 ve 31 ay olmuş Nexus 7(2012) ve Nexus 4'e güncelleme verecek mi?Muhtemelen 5.2 olursa verir gibi ama 6.0 gelince onlar romlarla görür ancak gibi geliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İkonlar çok Karışık keşke biraz simetriye kavuştursalardı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lolipop çıkalı bi sene olacak adamlar halaa da %12 ye verdi,.beyenmeyen 4.4.4 e devam ediyor
    Google geliştirsin win10 düzeyine gelince kullanırız artık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uçan Gergedan -- 28 Mayıs 2015; 22:05:47 >
  • Her sürümde aynı hikaye ama bu izin mevzusu iyi olacak

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşe yarar tek yenilik uygulama izinleri oldu gerisi hikaye...

    Yalnız bu uygulama izinleri olayını kitkata veya lolipopada koyabilirlerdi ama sırf bir sonraki sürüme birşeyler kalsın diye koymadılar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kayda değer bir yenilik gören var mı? Ben göremedim de...

  • Şarj süresinin iki katına çıkması standby durumu için geçerli, karıştırılmasın lütfen. Xperia'nın stamina özelliği gibi bir şey olacak sanırım. Bunun yanında chrome sadece 80 MB ram harcayarak çalışacakmış.

    Aslında burada keynote ile ilgili bir canlı yayın beklerdim ama apple etkinliklerine olduğu gibi bir ilgi göremedik. Popüleriteden kaynaklanıyor sanırım. Neyse mevzuya geleyim;

    Keynote'da gördüğüm şey Google internete veya pahalı cihazlara ulaşamayacak insanlara ulaşmak elinden geleni yapıyormuş. İnterneti balonla verme projelerine epey ilerlemişler, eğitime ve çocuklara epey odaklanmışlar. Takdir ettim doğrusu. Sunumdan olsa gerek etkinlik beni geçen sene gibi heyecanlandırmadı ama M sürümü ile Android en azından artık kullanıcının güvenlik konusunda bazı endişelerini gideriyor. Bu kadar zaman alması üzücü elbette ama geldi nihayetinde. Tabii bu sürümün nexus harici diğer cihazlara gelmesi de 2016 yılını anca bulur, M ile telefonlar çıkması yani. Güncellemeden bahsetmiyorum.





  • Dart ya da JS ile native uygulama Anrdoid'de ne zaman yazılacak? Java nereden bakarsanız bakın hantal bir dil. Geliştirme yavaş, çalıştırdığınız zamanda sanal makine bağımlıkları yüzünden hantal çalışıyor. Sistem kaynaklarını gereğinden fazla tüketiyor, Dolayısıyla batarya düşmanı..

    Intel bile google'dan daha fazla çalışıyor bu konu hakkında. Bir örnek https://software.intel.com/en-us/intel-xdk/details

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Batuist

    Kayda değer bir yenilik gören var mı? Ben göremedim de...


    Her apple güncellemesi için de aynı şeyi söylüyor insanlar ve ciddi değişimleri de beğenmiyorlar. Sizce kayda değer yenilik ne olabilirdi çok merak ediyorum. Kullanıcıların istedikleri hemen her şeyi yapmışlar görünüyor, ne eksik şimdi bu sistemde?

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.