Arkadaslar, Sapphire 9800 PRO@XT kartimi su an Arctic-Cooling VGA Silencer ile sogutmaktayim. Ancak bana pek kafi gelmedi gibi sogutmasi. Su an ustunde Vantec Stealth 80mm fanla beraber sicaklik 59-61 derece arasi oynuyor. Yuklenildigindede maksimum sanirim 64-65 derece olmakta. Bunun icin Zalman ZM80D-HP galiba almayi dunuyorum ve ustunede op1 alacagim. Kullanan arkadaslara bir kac sorum olacak; 1-) Benim kartimdan olan arkadaslar, sizde sicaklik kac derecelerde gezinmekte ? 50 ye falan dusurebiliyor mu yoksa 60 larda mi gezinmekte ? (Yuklenildiginde..) 2-) Ramsinkleri galiba yapistirmak gerekmekte,ondan baska yapistirilmasi gereken bir parcasi var mi asil sogutucunun ? (Garanti nin gitmemesi onemli nispeten benim icin cunku belki ramsink leri yapistirmayabilirim .. ) Cunku vga silencer da hic bir sey yapistirmiyorsunuz ve iki vida ile halloluyor hersey.. Zalman da da boyle mi ? 3-)Son olarak bir de galiba Thermaltake in Giant 3 u var ikisi arasinda en iyi sogutmayi hangisi yapiyor ve ikisinide kullanan arkadaslar sicakliklarini buraya yazarsa memnun olurum.
NOT: Kartima o/c yapmayi dusunmuyorum sadece XT olarak kalacak default olarak ancak Atitool un artifact vermesini istemiyorum o derecede iyi sogutacak bisiy istiyorum. Cunku atitool da artifact testi yaptigimda yaklasik 3-4 dk den sonra 1 pixel 1 pixel artifact olusuyor sanirim Ati Tool oyle diyor :) isi da o siralar maksimum 64 derece olmakta sanirim 50 lere dusurebilirsem bu karti yuklenilmis sicakligi olarak ati tool un herhangi bir hata verecegini zannetmiyorum. Ancak sunu da belirtmeden gecemeyecegim, Ati Tool un yeni versyonu malum benim kartin PRO iken ki sicakliginida olcebiliyor ve sadece XT den 3-5 derece dusuk oluyor sicakligi. 70 li derecelerdeyken bile PRO da herhangi bir artifact olusmuyor ati tool a gore ancak 63/64 lu derecelerde XT de neden olusuyor anlamis degilim..
Sordugum sorulara ve belirttigim durumlara cok kesin ve aklimda hic bir soru olusturmayacak bir sekilde cevap verirseniz cok memnun olurum. Cevaplarinizi bekliyorum, Saygilarimla...
Bir de bu sicaklik dereceleri iyi mi ? Yani sizce yeni bir sogutucu almali miyim ? Doom 3 falan oynarken herhangi bir beyaz nokta olmadi. Ancak Ati Tool kafami karistirmakta..
bende msi 9800pro kullaniyorum,karti ilk aldıgımda uzerindeki sogutucular yeterli gorunuyordu ama goruntu hersey degil bunu birkez daha gordum,kart yuksek hizlarda artifact veriyordu daha ilk testlerde.
gerci ben aldigima bin pisman oldum ama simdi memnunum,neden derseniz
1-msi kartimin guc girisi kartin ust tarafinda yani giant3 ustune geliyor,bende giant3u ordan jet motoruyla biraz kırptım,
2-montaji gercekten zahmetli ve dikkat istiyor,eger eliniz asina degilse bu islere hic bulasmayin bence baya kastirdi beni,o termal macunlar saga sola bulasmasin diye neler cektim.
3-kasaya pci bosluga takilan fanmate de problem vardi kasaya takınca kontak yapıyodu,elektrik devresini acip bir posetle yalıtınca sorun cozuldu.
bunlarin disinda cok iyi sogutuyor,yukardaki blower fan sesli oldugu kadarda faydali direk gpuya ufluyor.
ayrıca blowerı kapatır yan fanıda low a alırsanız silencer gibi bisey olur,ama ciddi o/c dusunenler bu urunu almali,birde kasasi cok kucuk olmayanlar.
bence giant zalmandanda silencerdanda iyidir,cunku gercekten iyi bir tasarım
kartına oc yapmayacaksan stok soğutucu kullan.
illa birşey alayım takayım dersen OCZ bga tipi ramsinkler var, onlardan alıp ramlere takarsın.
hem zalman, hem de TT giant, oc yapmayacaksan pek gerekli değil bence.
zalman zm80c ve d kullanmış biri olarak o parayı harcaman gereksiz oc yapmayacaksan.
zm80d 9800xt 'yi 55 idle, 60-64 arası load tutabiliyor.
stok soğutucu da 75 görür en fazla.
ati r350 ve r360 çekirdeklerin 100C sınırı var, bunu da unutma.
her halükarda kasa içi havalandırma çok iyi olmalı, ne takarsan tak, o alet ısı yayıyor etrafa.
Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim. Herhangi bir sogutucu almamaya karar vermis bulunmaktayim. Acikcasi arada da pek bir fark yokmus su an benim sicakligimla zalman in soguttu sicaklikla.. Zalman idle de 55 demissiniz benimki de 59 arada 60 oluyor. Karti nispeten baya zorladim ati tool artifact testi gerek doom 3 şu ana kadar 64-65 i geçtiğini görmedim. Ancak size son bir sorum olacak peki Ati tool neden artifact var diyor o sicaklikta anlamis degilim PRO da belirttigim uzere yukarida herhangi bir sey yokken.. Sonuc olarak 1 pixel den fazla artifact gostemiyor yani 2-3 pixel falan değil,sizce bu herhangi bir zarar verir mi dedigim gibi doom 3 eskiden beyaz beyaz noktalarla doluydu ama artik sicakligim dustugunden herhangi bir beyaz nokta yok, ati tool da azaldi eskiden bir anda baya pixel de artifact verdigini soylemekteydi loglarda ancak simdi sadece 1 pixel de olusmakta.. 15 dk test ettim sonuc ayniydi 15 dk de de.. Yani maksimum 64 derece ve 1-2 dk araliklarla 1 pixel de bozulmalar olusmasi..