Şimdi Ara

Sivrisinek çekiciliği genetik olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Sivrisinek çekiciliği genetik olabilir


     

    Yaz aylarının rahatsız edici unsurlarından birisi olan sivrisineklerin bazı insanları daha fazla ısırdığı ve bazılarına hiç dokunmadığı biliniyor ancak bunun henüz bilimsel bir açıklaması yok. Bazı uzmanlar insan derisinin kokusu nedeniyle çekicilik durumunun ortaya çıkabileceğini belirtiyor. 




    New Mexico Üniversitesi araştırmacıları tarafından insanlar üzerinde yapılan bir deney ise insan kokusunun çekicilik üzerinde etkili olduğunu ve bunun genetik olabileceğini ortaya koyuyor. 




    Deneyde 50 yaş üzeri ikiz bayanlar yer almış. Bunların 18 tanesi aynı yumurta ikizi, 19 tanesi ise ayrı yumurta ikizi olarak ayrılmış. Y şeklindeki bir deney tüpünün uç kısmına 20 adet dişi sivrisinek yerleştirilmiş. Tüpün diğer iki ucuna ise ikiz denekler kokusuz sabun ile yıkadıkları kollarını yerleştirmiş. 




    30 saniyelik bir beklemeden sonra sivrisineklerin 90 saniye içerisinde hangi kardeşe gittiği ve onu ısırdığı tespit edilmeye çalışılmış. Ayrıca ikizler olmadan sadece tüp içerisinde deney yapılarak sivrisinekleri etkileyen başka bir faktörün olmadığına da tam kanaat getirilmiş. 




    Alınan sonuçlara göre aynı yumurta ikizlerinin sivrisinekleri benzer oranlarda çektikleri, ayrı yumurta ikizlerinin ise birbirilerine göre daha farklı oranlarda sivrisinekleri çektikleri görülmüş. Ekip sivrisineği çeken insan kokusunun yüzde 83 oranında genetik olabileceği tespitini yapmış.




    Bir dönem insan kokusunun yenilen gıdalardan kaynaklı olarak değişebileceği düşünülüyordu. 2005 yılında yapılan bir araştırma insan kokusunun genetik olarak aktarıldığını ancak boy geninde olduğu gibi çevresel etkenler nedeniyle değişebileceğini ortaya çıkardı. 




    Ekip daha geniş çaplı deneylerin yapılarak daha kesin sonuçlara ulaşılması gerektiğine inanıyor. Zira sıtma sivrisineklerine karşı insan derisine uygulanacak bazı yöntemlerle çekiciliğin azaltılabileceği ve sıtmadan ölümlerin önüne geçilebileceği düşünülüyor.  

     

     








  • Valla ben şunu biliyorum. Ben ve ablam görünüş olarak ( yani saç rengi, göz, saç şekli ' dalgalı vs ', azıcık olsa da huy :) ) anneme benziyoruz. Ve beni, ablamı ve annemi sivrisinekler çok ısırır. Aynı zamanda alerji de yapar ısırdığı zaman. Fakat babam ve abimi ( ki abimde görünüş vs olarak babama daha çok benzer ) sivrisinekler çok nadir ısırır, ısırsa da ne alerji, ne herhangi bir reaksiyon göstermez.
    Kısacası bu çalışmanın doğrululuğuna inananlardanım.

  • Eeee bunu araştırmaya ne gerek vardı
    Halk arasında sarı beyaz açık tenli insanları, esmer siyahi tenli insanlara göre daha çok ıssırdığı kanını emdiği biliniyor
    Al sana welcome to turkey hüloğğğğ

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok saygı duyduğum bir canlı...Strateji kurması , sabrı , çevikliği , mücadele azmi , öğrenme yeteneği..kısacası bir süper avcı...

  • Kan grubu farkediyor mu bilemem.
    Bizim birader sivrisineklerle mücadele içinde.
    Bana tek tük geliyor.
  • çok fazla ısırılmam ben lakin kardeşim
  • sivrisinek çekiciliği geni ile diğer genleri eşleştiremeyiz yani beyaz tenli birisi çok çekiyor diye her beyaz tenliyi bu gene sahhip gibi göremeyiz büyük ihtimal görünüşsel genlerle hiç alakası bile yoktur.
    Burada değinilmesi gereken husus sadece insan genleri değil sivrisinek genlerinin de bu çekicilik konusunda etkisi olabileceğidir.Çok sivri çeken bir adama her sivri gitmeyebilir.Sivri sineklerin genlerini etkileyen mutasyonlar incelenmeli.
    Büyük ihtimal insanları rahatsız eden belli bir sivrisinek gen grubu var bu geni taşıyanlar insanların peşinde koşturuyor belki ciddi bir kısmı insanlarla ilgilenmiyor.Ama insanlar sadece kendilerine gelen sinekleri bildiği için bütün sivrileri çektiğini düşünüyor.

  • E o zaman ben çok çekiciyim















    Oley

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Beni de zamanında çok ısırırdı, ama lenfoma hastalığım boyunca ve tedavi sonrası belli bir dönem hiç ısırmamıştı. Hasta insanı anlıyor olabilirler.

    Şimdi bile çok nadir tepemde vızıldar. O vızıldayanları da acemi olarak adlandırırım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayatım boyunca 1 kere ısırıldım.

  • bu deneyi bende de yapabilirler. sadece sivrisinek de değil bütün kanatlı canlılar sanki üstüme üstüme geliyor. yazın bin kere ısırılırım. artık kollarım ergenlik dönemindeki çocuğun yüzüne dönüyor yazın :(

  • gördüğüm yerde öldürdüğüm tek canlı.

  • Gördüğüm an acımam. Türlü türlü işkencelerle öldürürüm
  • Kan grubuyla olabilir diyenler olmuş alakası yok. Bu yapılan deney muhtemelen doğru. 2 kez amcam ve arkadaşlarının aileleriyle birlikte (3 aile) Enez'e gitmiştik. Sivrisineği felaket olur orasının. Ama günün her saati olmaz, hava kararmaya başlar ve sivrisinekler ordu misali harekete geçerler. Ve bu sivrisinekler öyle şehirlerdeki gibi masum değil. Hani ısırdı mı -kişiye göre değişmekle birlikte- 1 haftaya kadar ısırığının izi kalır. Normal bir sivrisinek ısırsa ertesi güne göremezsin bile. Neyse hal böyle olunca sivrisinekler tabi her yerimizi yediler ilaç falan da tam etki etmiyor tabi yine de uzak tutuyor. Herkesi ısıran bu vampir yaratıklar bir tek amcama dokunmuyordu. Adam dışarda birasını yudumlayıp içkisini içiyor ilaç da sıkmıyor derisine ve bir tane sivrisinek gelip de ısırmıyordu. Alkol, sigara, kan grubuyla hiç alakası yok. Bu ortak özellikleri taşıyan amca arkadaşlarına ve eşlerine sivriler akın ediyordu.




  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    http://forum.donanimhaber.com/m_43782696/f_/key_sivrisinek//tm.htm#43831821

    Şu yaratıklar toptan yok edilseler yokluklarını fark edemeyiz, ekolojide zırnık değişiklik olmaz diyen ısırılmış Bilim insanları çok sayıda var.
    Üstte ilginç gelebilecek yazılar var. Sıfır gruplularda sıklıkla rastlanan ama hepsinde de bulunmayan bir genin sivrisineklerin ağız tadına uygun olmalarını sağladığını hatırlıyorum, o dönemde konuyu biraz araştırmıştım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: neommy

    http://forum.donanimhaber.com/m_43782696/f_/key_sivrisinek//tm.htm#43831821

    Şu yaratıklar toptan yok edilseler yokluklarını fark edemeyiz, ekolojide zırnık değişiklik olmaz diyen ısırılmış Bilim insanları çok sayıda var.
    Üstte ilginç gelebilecek yazılar var. Sıfır gruplularda sıklıkla rastlanan ama hepsinde de bulunmayan bir genin sivrisineklerin ağız tadına uygun olmalarını sağladığını hatırlıyorum, o dönemde konuyu biraz araştırmıştım.

    Valla ben de 0 grubuyum ama beni seviyorlar ne yazık ki akşama fırsat bulursam okurum, teşekkürler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • " İğrenç yaratıklar, eskiden öğrenciliğimde çok çektim, şimdi Ankara da rahatım, kışın hava kirliliğinden değil sivrisinekler kuşlar yaşamadığından rahatım! İnsanlarda ölmeye başlayınca bir düşünürüm!
    Metalok, senin gibi şikayeti olanlar dünya çapında muhalefetle karşılaşmışlar ve bende aynı görüşteyim! Açıkta nereyi bulursa sokar. Bölgeler yok ama fazla sokulmada tercih edilen kişiler var! Koku esas ısıracakları kişiyi bulmakta en etkili yöntem, başlarında ve antenlerinde havaya insan vücudunun doğal işlemleri sırasında bıraktığı kokuları bulmalarını sağlayan özel proteinler var. Sivrisinekler şunları severler ve ısırırlar kokuyu izleyerek genellikle; İnternetten topladım;
    1) Kan grubu 0 olanlar! Ayrıca kan grubunun 0 olduğunu vücut salgılarıyla ve kokusuyla sivrisineklere ilan edenler ( sineklere kan grubunu ilan etmeyen ama yinede sivrisineklerin tercih ettiği 0 grubu insanlarda var ama azınlık, yoksa çok büyük bir yüzde kan grubunu belli eden kokular salgılıyorlar! ) Koku ve kokuyu salgılama genlerle belirlendiğinden bunlar doğarken şanssız olanlar!
    2) Hamileler, muhtemelen nefes verirken fazla karbon dioksit bıraktıklarından ve karın bölgesindeki 1.5 derecelik ısı fazlalığından.
    3) İçki içenler, iki-üç şişe bira içenler bile metabolik değişikliklerden kan dolaşımının hızlanmasından kokularının artmasından dolayı saldırıya uğruyorlar.
    Bilim insanları sivrisineklerin koku alma reseptörlerini ortadan kaldıracak çözümler için çalışıyorlar ama galiba uzun zaman var bu sorunun çözülmesine! "

    Oradan bir yazıyı koyayım yukarıya aslında, gerçi o konu da ilgi çekici. Sivrilerin sevmeyeni çok, birde böyle konular hep bahar başlarında çıkıyor KB'de nedense?




  • Kan gurubum 0 rh negatif.Askerden 50 kişilik koğuşta bir tek beni ısırdı şerefizler.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Uçan Gergedan

    Eeee bunu araştırmaya ne gerek vardı
    Halk arasında sarı beyaz açık tenli insanları, esmer siyahi tenli insanlara göre daha çok ıssırdığı kanını emdiği biliniyor
    Al sana welcome to turkey hüloğğğğ

    Annem ve ben beyaz tenliyim babam vr kardeşim ise esmer tenliler babamı ve kardeşimi hep daha çok ısırır sivrisinekler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rizeli55

    Çok saygı duyduğum bir canlı...Strateji kurması , sabrı , çevikliği , mücadele azmi , öğrenme yeteneği..kısacası bir süper avcı...


    Buraya kadar iyi de ""Beni avlıyor"" kısmına gelince işler değişiyor. 25000 V luk raketim sağolsun, aklını alıyor.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.