Şimdi Ara

Iphone İçin Santimetre Hassasiyetinde GPS Teknolojisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
1.141
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  •  Iphone İçin Santimetre Hassasiyetinde GPS Teknolojisi

    Merhabalar,

    İnternette teknoloji haberlerini araştırırken denk geldiğim bir haberi paylaşmak istedim. Teksas Üniversitesine bağlı araştırma görevlilerinin santimetre hassasiyetinde sonuç alabildikleri yeni GPS sistemleri gerçekten önümüzdeki yıllarda birçok alanda daha keskin konum tespiti ve buna bağlı hizmet bildirimi almamızı sağlayacak görünüyor.

    Bildiğiniz üzere GPS sistemleri hemen hemen artık tüm elektronik cihazlarda yer edinmiş ve birçok anlamda hayatımızı kolaylaştıran çözümler sunuyor. Kendi kendine hareket eden arabalardan tutun da konum servislerine kadar birçok alana yayılan bu sistemin en büyük eksikliği hassas olmaması ve yanılma paylarının büyük olmasıydı. Biliyorsunuz ki yeri geliyor dönmeniz gereken kavşağı kaçırıyor, yeri geliyor trafikte emniyetli sürüşünüze engel olacak ani manevralar yapmak durumunda kalıyorsunuz. Örnekler diğer alanlarda da çoğaltılabilir.

    Bu sistem aynı zamanda önümüzdeki yıllarda bizlere büyük kolaylıklar ve önemli deneyimler sunacak sanal gerçeklik alanında da kullanılacaklar. Hatta haberde sistemle ilgili örnek veren araştırma grubu lideri "Monitörünüzün karşısında oyun oynamak yerine bahçenizde diğer oyuncularla birlikte koşturduğunuzu hayal edin. Buna benzer açık alanda yapılacak çoklu oyuncu desteği sunan sanal gerçeklik oyunlarında, daha hassas konum tespitlerine ihtiyaç duyulur." diyerek durumun ehemmiyetini bizlere anlatıyor.

    Teknolojideki sıçramayı kavrayabilmemiz için II. Dünya Savaşında kullanılan radyo sistemine bağlı lokasyon tespitlerine göre şuanki sistemin metrelerden santimetlere geçilen hassasiyetine dikkat çekiyor.

    Amerikan hükümetinin ise konuya bakışı daha farklı. "Uzayda bulunan uydudan sağlanan konum tespitinde en kötü ihtimalle %95 güvenilirlikte 7.8 metre hassasiyet elde edilmekte. Bu mesafe uydu ile alıcı arasındaki hassasiyet olmakla birlikte takip edilen cihazın hassasiyeti değildir."

    Hassasiyeti belirleyen bir çok etken bulunuyor. GPS sinyalini bloke edecek nesneler ve hava şartları bunların başlıcaları. Bir genelleme yapmak gerçekten güç ancak Amerikan hükümeti bu konuda "FAA (Federal Havacılık Kurulu) verileri, kullanılan yüksek kaliteli GPS SPS alıcılarının yatayda 3.5 metreden daha hassas sonuçlar verdiğini gösteriyor." diye açıklıyor.

    Tabi bir de olaya tüketici açısından yaklaşmak gerekli. İletilen ve alınan GPS verilerindeki hassasiyeti artırmak için gereken anten boyutları ve üretim maliyetleri bu konudaki en büyük engel olarak görünüyor. Ancak burada araştırmacıların ortaya koyduğu gelişme, ucuz antenlerle yazılımsal olarak alıcı tarafında santimetre hassasiyeti yakalanması. 6 yıllık çalışmanın ürünü olan bu alıcıya GRID ismi verilmiş. Şu aşamada alıcı telefonların dışında etkileşim sağlamakta ancak araştırmacılar bir gün bu teknolojiyi telefonların içerisine taşıyacaklarından bahsediyorlar. Hatta bu konudaki çalışmalara başlamışlar ve adını da Radiosense olarak belirlemişler.

    Gerçekten ümit verici bir gelişme. Teknolojinin adı iPhone ile geçtiğinden dolayı paylaşmaya değer buldum.

    Kaynak:http://factor-tech.com/connected-world/17684-centimetre-accurate-gps-system-to-be-integrated-into-phones/







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.