Şimdi Ara

Br Karedelik Varsayımı da Benden

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
0
Favori
764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Karadelikler ışığı bile içine çekecek kadar kuvvetli bir çekim gücüne sahipler. Yani içine giren hiç bir şey çıkamaz. Artık genel kabul görmüş teoriye göre eğer bir cisim karadeliğin içinden geçmeyi başarırsa evrende başka bir boyuta açılacak! Yani karadelikler evrende huni gibi görünüyor. Bir yerden girip diğer yerden çıkıyorsunuz. Tabi çıkılan yer tam olarak bilinmiyor.

Madem karadeliğin bu kadar muazzam bir çekim gücü var. İçine giren cisimlerin diğer taraftan çıkmasına nasıl izin veriyor. Işık dahi çekimden kurtulamazken. İkincisi karadeliklerde gerek dünya gerek yıldız ya da diğer gezegenler gibi çekim kuvvetini etraftan merkeze doğru uygulamayak mı? Neden tek taraflı bir çekim uygulasın? İçine giren diğer taraftan çıksın! Bence bir yerde mantıksızlık var Türkçe sitelere baktım pek bilgi bulamadım. Malum ingilizce zayıf olunca sınırlı kalıyor araştırmalar...

• Sorun aslında "çekim gücü" gibi Newton mekaniğinin kavramlarıyla olaya bakmaktan kaynaklanıyor. Eğer karadelikleri "uzay-zaman" geometrisini hatırı sayılır şekilde "bozan" cisimler olarak düşünürsek -ki tüm kütle ve enerjiler aslında az ya da çok bunu yapmaktadırlar- durum daha iyi anlaşılabilir. Ancak yine de aslında bu konunun matematiği ve felsefesi epeyce ağırdır. En azından giriş için şu Vikipedi sayfasına bakabilirsiniz:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Genel_g%C3%B6relilik

Ayrıca itiraf etmek gerek İnternette bu konuda Türkçe kaynak bulmak zor.

• benden de saçma bi yorum gelsin karadelikleri huniye benzettik ya şimdi yani bir tarafta çekim gücü çok fazla diye. ve içine çektiği cismide evrenin biinmiyen bir yerinde bırakıyor dedik. bende bu karadeliklerin oluşumuyla ilgili iddamı atıyorum ortaya; karadelikler evrendeki yoğunluk farkından meydana geliyor diyebilirmiyiz? ister madde yoğunluğu diyin ister başka birşey.. yani amaç evrendeki döngüyü sağlamak biolojideki osmotik basınç gibi yani..

Orjinalden alıntı: mfiz

Sorun aslında "çekim gücü" gibi Newton mekaniğinin kavramlarıyla olaya bakmaktan kaynaklanıyor. Eğer karadelikleri "uzay-zaman" geometrisini hatırı sayılır şekilde "bozan" cisimler olarak düşünürsek -ki tüm kütle ve enerjiler aslında az ya da çok bunu yapmaktadırlar- durum daha iyi anlaşılabilir. Ancak yine de aslında bu konunun matematiği ve felsefesi epeyce ağırdır. En azından giriş için şu Vikipedi sayfasına bakabilirsiniz:

Gerçekten ya millet chat, futbol, oyun, uygunsuz sitelere ayıracağı zamanı biraz bilime ya da her hangi bir konuda araştırmaya ayırsa biraz merak etse ... güzel olurdu ama neredeee

• Bizim kara delik diye sözünü ettiğimiz oluşumun sonu her hangi bir yere açılmıyor. Sonunun başka bir evrene açıldığını var saydığımız şey Schwarzschild kurt deliği; Diğer bir adıyla Einstein-Rosen köprüsü. Kurt deliğinin bizim evrenimizdeki kısmı kara delikse ve maddeleri sürekli içine çekiyorsa; Diğer tarafı da bir ak deliktir ve kara delikten aldığı maddeleri sürekli dışarı yani diğer evrene verir. Kara deliğin çekim sebebi ak deliğin itiş gücüdür ya da ak deliğin itme sebebi kara deliğin çekiş gücüdür demek aynı anlama gelir. Kara deliğin çekimi 3 boyutlu yani sizin dediğiniz gibi etrafından merkeze doğrudur ama burada sorunuzu tam olarak anlayamadım. Çekimin tek taraflı olduğunu söylemişsiniz burayı anlayamadım mesela.

Yanlışım varsa düzeltin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 21 Kasım 2006; 19:11:10 >
    yanlışım varsa düzeltin..

insanın hayatının kalitesi mükemmelliğe tanıdığı öncelikle doğru orantılıdır...
  • quote:

Orjinalden alıntı: apo_ng

karadelikler yoğun (baya bi yoğun 3*10^6gr/cm^3 heralde yanlış olabilir..)
    bu yoğun kütleler kendilerine doğru herşeyi
    çekiyorlar dielim oradan geçen bir taşı çekti yoğuluğu kısmen azalır ve bir gün artık başka bişey çekemez olmaz mı?
    yanlışım varsa düzeltin..

Karadelikler nötron yıldızlarından da daha yoğun olmalılar bu durumda verdiğiniz rakamın belki de milyar katı mertebelerinde yoğunlukları vardır. Kütlesi arttıkça da daha az değil daha güçlü "çekeceklerdir". Kurt deliği konusundaki yoruma da hak veriyorum. Şu an için "kurt delikleri" sadece teorik nicelikler ve entellektüel olarak heyecan vericiler. Şu an için herhangi bir gözlemsel veya pratik özelliklerinden söz edemeyiz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • peki karadelikler sönerlermi yani yok olurlarmı? çünkü mfiz in dediği gibi olsa yani kütlesi arttıkça çekim gücüde artsa ozaman hergeçen saniye kat kat büyürler ve tüm evrni çekecek boyuta gelirler. yani içine çektikçe güçlenen güçlendikçede çeken bir yapı

Orjinalden alıntı: 10ur

peki karadelikler sönerlermi yani yok olurlarmı? çünkü mfiz in dediği gibi olsa yani kütlesi arttıkça çekim gücüde artsa ozaman hergeçen saniye kat kat büyürler ve tüm evrni çekecek boyuta gelirler. yani içine çektikçe güçlenen güçlendikçede çeken bir yapı

Hawking radyasyonuyla karadeliğin olay ufku sınırında "mikro ölçekte" "buharlaşmalar" olabiliyor. Ama bunlar çok küçük etkiler. Neyse ki yıldızlar ve karadelikler birbirlerinden çok uzakta, böylece böyle bir felaket olmuyor. Yoksa karadeliğin yokolması için evrenin yaşının epeyce bir katı beklemek gerek.
  • KARA DELİK TEORİSİNİ İLK OLARAK HAWKİNG ORTAYA KOYDU.UZUN SÜREN TARTIŞMALARDAN SONRA BU TEORİYİ GERİ ÇEKTİ.NEDENİ İSE ÇOK SAÇMAYDI ''YANILMIŞIM'' DÜNYANIN EN İYİ FİZİKÇİSİ OLARAK BİLİNEN HAWKİNG BU SÖYLEMİYLE GÖZDEN DÜŞMÜŞTÜ.

KARADELİK KONUSU EVREN SONSUZLUĞU GİBİ BİR ŞEY ŞU ANDA. YANİ HER YORUM YAPILIR HERTÜRLÜ TEORİ ORTAYA KOYULABİLİR.KESİN BİR BİLGİ YOK BU KONUDA...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kasifmert -- 22 Kasım 2006; 14:47:21 >

Orjinalden alıntı: kasifmert

KARA DELİK TEORİSİNİ İLK OLARAK HAWKİNG ORTAYA KOYDU.UZUN SÜREN TARTIŞMALARDAN SONRA BU TEORİYİ GERİ ÇEKTİ.NEDENİ İSE ÇOK SAÇMAYDI ''YANILMIŞIM'' DÜNYANIN EN İYİ FİZİKÇİSİ OLARAK BİLİNEN HAWKİNG BU SÖYLEMİYLE GÖZDEN DÜŞMÜŞTÜ.

KARADELİK KONUSU EVREN SONSUZLUĞU GİBİ BİR ŞEY ŞU ANDA. YANİ HER YORUM YAPILIR HERTÜRLÜ TEORİ ORTAYA KOYULABİLİR.KESİN BİR BİLGİ YOK BU KONUDA...

Yok karadelik teorisi o kadar yeni değildir. Esasları 20 yüzyıl başlarında kuantum mekaniği ve astrofizikteki gelişmeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Bugün karadeliklerin gerçekten varolduklarına dair bir sürü astrofiziksel kanıt vardır. Mesela karadeliğin çevresindeki uzay-zamanın geometrisinin özelliklerini kullanarak çevresindeki maddenin bu karadelik çevresinde hangi frekanslarda dönüş hareketi yapacağını hesaplayabiliyoruz. Hatta bu hesaplamalar sonucunda karadeliğin kendisinin dönüp dönmediği bile ortaya çıkarılabiliyor.

• quote:

quote:

KARA DELİK TEORİSİNİ İLK OLARAK HAWKİNG ORTAYA KOYDU.UZUN SÜREN TARTIŞMALARDAN SONRA BU TEORİYİ GERİ ÇEKTİ.NEDENİ İSE ÇOK SAÇMAYDI ''YANILMIŞIM'' DÜNYANIN EN İYİ FİZİKÇİSİ OLARAK BİLİNEN HAWKİNG BU SÖYLEMİYLE GÖZDEN DÜŞMÜŞTÜ.

Yok karadelik teorisi o kadar yeni değildir. Esasları 20 yüzyıl başlarında kuantum mekaniği ve astrofizikteki gelişmeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Bugün karadeliklerin gerçekten varolduklarına dair bir sürü astrofiziksel kanıt vardır. Mesela karadeliğin çevresindeki uzay-zamanın geometrisinin özelliklerini kullanarak çevresindeki maddenin bu karadelik çevresinde hangi frekanslarda dönüş hareketi yapacağını hesaplayabiliyoruz. Hatta bu hesaplamalar sonucunda karadeliğin kendisinin dönüp dönmediği bile ortaya çıkarılabiliyor.

kesin bir bulgu yok bu konu hakkında,teoride ilerleyen bir konu bu.yani benim araştırdığım kadarıyla.eğer beni de tatmin edebilecek bir kaynak varsa elinde verirsen sevinirim.yenılma payım yüksek çünkü.

• quote:

Orjinalden alıntı: PHaLaNX[TUR]

Bizim kara delik diye sözünü ettiğimiz oluşumun sonu her hangi bir yere açılmıyor. Sonunun başka bir evrene açıldığını var saydığımız şey Schwarzschild kurt deliği; Diğer bir adıyla Einstein-Rosen köprüsü. Kurt deliğinin bizim evrenimizdeki kısmı kara delikse ve maddeleri sürekli içine çekiyorsa; Diğer tarafı da bir ak deliktir ve kara delikten aldığı maddeleri sürekli dışarı yani diğer evrene verir. Kara deliğin çekim sebebi ak deliğin itiş gücüdür ya da ak deliğin itme sebebi kara deliğin çekiş gücüdür demek aynı anlama gelir. Kara deliğin çekimi 3 boyutlu yani sizin dediğiniz gibi etrafından merkeze doğrudur ama burada sorunuzu tam olarak anlayamadım. Çekimin tek taraflı olduğunu söylemişsiniz burayı anlayamadım mesela.

Çekimin tek taraflı olmasını karadeliğe giren cismin diğer taraftan çıktığını düşündüğüm için yazmıştım.
    Akdeliğide yeni öğrendim. Gerçi araştıracam ama biraz daha bilgi verirmisiniz?
    Ben bütün cisimlerin bir çekim gücü olduğunu biliyorum. İtme kuvveti nasıl oluyor?

• quote:

kesin bir bulgu yok bu konu hakkında,teoride ilerleyen bir konu bu.yani benim araştırdığım kadarıyla.eğer beni de tatmin edebilecek bir kaynak varsa elinde verirsen sevinirim.yenılma payım yüksek çünkü.

Aşağıda vereceğim makale gibi bir sürü makale var, yani sadece teorik değil gözlemsel olarak teoriye çok iyi uyan veriler de çok. Yani kara deliklerin varlığı ve hatta dönüyor olmaları bile gözlemsel olarak ispatlanabiliyor:

Örnek Makale

Bu konular çok heyecan verici ve birçok aktif çalışmanın yapıldığı konular. Burada kara delik değil de "kara delik adayı" denmesinin asıl sebebi kara deliklerin ancak dolaylı olarak yani dolaylı etkilerinden dolayı gözlenebilmeleri. Buradaki bu esnek ifade sizi çok yanıltmasın, bu yayınların çok güvenilir ve teorilerle çok tutarlı olduğunu söylemem gerekir.

• quote:

Orjinalden alıntı: metalok

quote:

Orjinalden alıntı: PHaLaNX[TUR]

Bizim kara delik diye sözünü ettiğimiz oluşumun sonu her hangi bir yere açılmıyor. Sonunun başka bir evrene açıldığını var saydığımız şey Schwarzschild kurt deliği; Diğer bir adıyla Einstein-Rosen köprüsü. Kurt deliğinin bizim evrenimizdeki kısmı kara delikse ve maddeleri sürekli içine çekiyorsa; Diğer tarafı da bir ak deliktir ve kara delikten aldığı maddeleri sürekli dışarı yani diğer evrene verir. Kara deliğin çekim sebebi ak deliğin itiş gücüdür ya da ak deliğin itme sebebi kara deliğin çekiş gücüdür demek aynı anlama gelir. Kara deliğin çekimi 3 boyutlu yani sizin dediğiniz gibi etrafından merkeze doğrudur ama burada sorunuzu tam olarak anlayamadım. Çekimin tek taraflı olduğunu söylemişsiniz burayı anlayamadım mesela.

Çekimin tek taraflı olmasını karadeliğe giren cismin diğer taraftan çıktığını düşündüğüm için yazmıştım.
    Akdeliğide yeni öğrendim. Gerçi araştıracam ama biraz daha bilgi verirmisiniz?
    Ben bütün cisimlerin bir çekim gücü olduğunu biliyorum. İtme kuvveti nasıl oluyor?

İşin bu tarafının yani "ak delik" tarafının herhangi bir gözlemsel kanıtı henüz yok. Tamamen matematiksel bir kavrayışın ortaya çıkardığı teorik bir sonuç.

• arkadaşlar,karadelikler basit mekanik yapılardır işi felsefeye dökmenin anlamı yok.
    karadelik winrar sıkıştırma programı gibidir.çektiği maddeyi sıkıştırarak bünyesine katar.
    sıkıştırma işlemini ,maddenin elektronlarını atarak geriye kalan atom çekirdeklerini içene çekerek yapar.
    bilindiği gibi atomun bütün kütlesi çekirdekte toplanmıştır ,elektronların kaybedilmesi kütlede bir azalma yapmaz,fakat hacimde çok büyük bir küçülme olur.normal madde de atom çekirdekleri birlerinden çok uzaktadır,madde çekirdekçe seyrektir.
    karadelikteki kara madde ise sadece çekirdekten oluşur.dünya bir kara delik haline gelmiş olsaydı,büyüklüğü
    bir bina kadar olurdu,ve ağırlık olarak yine aynı ağırlıkta olurdu.
    iki madde arasındaki çekim gücü = (kütle1 * kütle2)/mesafenin karesi olarak hesaplanır.
    dünya örneğinde,dünyanın merkezi ile yüzeyinde bulunan bir insan arsında 6500 km vardır.
    bu insanın ağırlığı (çekim gücü) insanın ve dünyanın kütlesinin çarpımı bölü 6500 'ün karesidir.
    dünya karadelik olsa bu mesafe yaklaşık 20 metre olacak,ve iki hesap arsında 105.000.000.000 kat fark olacaktır.
    yani 80 kilo olan bir insan,8.400.000.000 ton olacaktır.işte ışık bile böyle bir çekim gücünden kaçamıyor,karadelikten dışarı çıkamıyor.olay budur.
    karadeliğe giren birinin yada birşeyin akibeti sonsuza dek huzur içinde yaşamaktan başka bir şey değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 22 Kasım 2006; 23:35:39 >

• quote:

Orjinalden alıntı: nowanda

karadelikteki kara madde ise sadece çekirdekten oluşur.dünya bir kara delik haline gelmiş olsaydı,büyüklüğü
    bir bina kadar olurdu,ve ağırlık olarak yine aynı ağırlıkta olurdu.
    iki madde arasındaki çekim gücü = (kütle1 * kütle2)/mesafenin karesi olarak hesaplanır.
    dünya örneğinde,dünyanın merkezi ile yüzeyinde bulunan bir insan arsında 6500 km vardır.
    bu insanın ağırlığı (çekim gücü) insanın ve dünyanın kütlesinin çarpımı bölü 6500 'ün karesidir.
    dünya karadelik olsa bu mesafe yaklaşık 20 metre olacak,ve iki hesap arsında 105.000.000.000 kat fark olacaktır.
    yani 80 kilo olan bir insan,8.400.000.000 ton olacaktır.işte ışık bile böyle bir çekim gücünden kaçamıyor,karadelikten dışarı çıkamıyor.olay budur.
    karadeliğe giren birinin yada birşeyin akibeti sonsuza dek huzur içinde yaşamaktan başka bir şey değildir.

Çok açıklayıcı açıklamışsın saol.

• quote:

Sorun aslında "çekim gücü" gibi Newton mekaniğinin kavramlarıyla olaya bakmaktan kaynaklanıyor. Eğer karadelikleri "uzay-zaman" geometrisini hatırı sayılır şekilde "bozan" cisimler olarak düşünürsek -ki tüm kütle ve enerjiler aslında az ya da çok bunu yapmaktadırlar- durum daha iyi anlaşılabilir. Ancak yine de aslında bu konunun matematiği ve felsefesi epeyce ağırdır. En azından giriş için şu Vikipedi sayfasına bakabilirsiniz:

mfiz hocam,
    belki konu dağılacak ama şu "geometri bozma" fenomenini senden dinlemek isterim..
    bozma derken düzensizliğe yol açma mı, yoksa olağanüstü karmaşık düzeni mi sağlama dır kastedilen..
    energy lerin olmadığı bir şey nedir ne değildir düzen midir keşmekeş midir.. biraz dağınık sordum sanırım..

• quote:

Orjinalden alıntı: competanxp

quote:

mfiz hocam,
    belki konu dağılacak ama şu "geometri bozma" fenomenini senden dinlemek isterim..
    bozma derken düzensizliğe yol açma mı, yoksa olağanüstü karmaşık düzeni mi sağlama dır kastedilen..
    energy lerin olmadığı bir şey nedir ne değildir düzen midir keşmekeş midir.. biraz dağınık sordum sanırım..

Geometriyle kastettiğimiz hem üç boyutun hem de zamanın kütle veya enerji tarafından etkiye uğrayarak "düzken", "eğri" hale gelmesi. Bilmiyorum Organize İşler filmini izlediniz mi, o filmde fizik profesörünün uzay zaman eğriliğini anlatmak için gergin bir çarşafa bir küreyi koyduğunu kürenin çarşafı düzken "eğri" hale getirdiğini hatırlarsınız izlediyseniz. Tabii açıklarken biraz yanlış şeylerden bahsediyordu, ama çarşaf benzetmesi yerinde bir benzetme. İki boyut nasıl eğriliyorsa gözde canlandırmak imkansız da olsa matematiksel olarak hesaplanınca 4 boyutun da o şekilde eğrildiği görülüyor. Zaman boyutunun eğrilmesi, dışarıdaki gözlemciye göre içerdeki gözlemcinin saatinin daha yavaş ilerlemesi (tersi de doğru) olarak gözlenebiliyor.

• quote:

Geometriyle kastettiğimiz hem üç boyutun hem de zamanın kütle veya enerji tarafından etkiye uğrayarak "düzken", "eğri" hale gelmesi. Bilmiyorum Organize İşler filmini izlediniz mi, o filmde fizik profesörünün uzay zaman eğriliğini anlatmak için gergin bir çarşafa bir küreyi koyduğunu kürenin çarşafı düzken "eğri" hale getirdiğini hatırlarsınız izlediyseniz. Tabii açıklarken biraz yanlış şeylerden bahsediyordu, ama çarşaf benzetmesi yerinde bir benzetme. İki boyut nasıl eğriliyorsa gözde canlandırmak imkansız da olsa matematiksel olarak hesaplanınca 4 boyutun da o şekilde eğrildiği görülüyor. Zaman boyutunun eğrilmesi, dışarıdaki gözlemciye göre içerdeki gözlemcinin saatinin daha yavaş ilerlemesi (tersi de doğru) olarak gözlenebiliyor.

o "çarşaf" durumunu biliyorum.. ama o nun ismi geometrik bozulma mı olmalı o konuda tereddütüm var..
    bozulma denilen şey düzenin ta kendisi olmasın.. yani eğri dediğimiz şey doğru , doğru dediğimiz şey eğri olmasın..

sesli düşünen adam..

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.