Şimdi Ara

MediaTek üçlü küme sistemi ile sektörde bir ilk peşinde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
533
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • MediaTek üçlü küme sistemi ile sektörde bir ilk peşinde


     

    Yıl sonuna doğru 10 çekirdekli Helio X20 yongasetini piyasaya sürerek sektörde bir ilke imza atmayı planlayan MediaTek, yongasetinin çalışma prensibinde de yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor. 




    MediaTek'in Helio X20 yongaseti sektörde ilk kez üç çekirdek kümesini birarada çalıştıran yongaseti olarak tarihe geçecek. ARM'ın big.LITTLE formundaki iki küme tasarımına bir küme daha ekleyen MediaTek ortaya çıkan çözüme Tri-Cluster adını vermiş. 8 adet Cortex-A53 çekirdekli MT6795 yongasetine göre Tri-Cluster çözümü yüzde 40 performans artışı sağlıyor.




    Helio X20 serisi MT6797 yongaseti ile başlayacak. MT6797 yongasetinde büyük sistem 2.5GHz saat hızında çalışan 2 adet Cortex-A72 çekirdeği, orta sistem 2GHz saat hızında çalışan 4 adet Cortex-A53 çekirdeği, ince sistem ise 1.4GHz saat hızında çalışan 4 adet Cortex-A53 çekirdeği bardındıracak. 




    Yongasetinde Cortex-A72 çekirdeği en yoğun yükün yaşandığı anlarda devreye giriyor. Geri kalan işlemlerde ise Cortex-A57 ve Cortex-A53 kümeleri yoğunluğa göre big.LITTLE formunda çalışmaya başlıyor. 




    Yongaseti TSMC'in 20nm fabrikasyon süreci ile üretilecek. Bu bakımdan önceki nesillere göre daha fazla performans ve daha az enerji tüketimi sağlayacak. Ayrıca LTE Cat. 6 desteği ile 300Mbps indirme hızlarına erişilebiliyor. 




    Bilgiler henüz sızıntı aşamasında olduğu için yongasetinin tüm detayları henüz bilinmiyor. Buna grafik birimi de dahil. Bu bakımdan MediaTek'in yaz aylarında bir basın duyurusu yapması bekleniyor. MT6797 yongasetinin Temmuz ayında hacimli üretime başlaması bekleniyor.  

     

     








  • Pazarlamaya yönelik adımlar bunlar.
    İşlevsellikte pek bir işe yaramaz.

    Quallcomun snap800 deki krait 400 veya 805 teki krait 450 mimarisi vardı.
    Kullanılmayan çekirdekleri bağımsız olarak kapatıyordu.
    Hem tasarruf hem performans bir arada.

    Böyle tasarımlar lazım fakat quallcom bile bıraktı bunu 810 da maliyete girmemek için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mbald -- 21 Nisan 2015; 13:29:39 >
  • GÜzel , adam gibi de bir GPU koysalar iyi olur ama. Yaptıklarını pek görmedim...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mbald

    Pazarlamaya yönelik adımlar bunlar.



    İşlevsellikte pek bir işe yaramaz.



    Quallcomun snap800 deki krait 400 veya 805 teki krait 450 mimarisi vardı.

    Kullanılmayan çekirdekleri bağımsız olarak kapatıyordu.

    Hem tasarruf hem performans bir arada.



    Böyle tasarımlar lazım fakat quallcom bile bıraktı bunu 810 da maliyete girmemek için.



    Evet aslında Asenkron tasarım big.LITTLE'dan çok daha iyi lakin dediğiniz gibi Qualcomm bırakınca kimse dönüp bakmadı bidaha. Bence S820 ile geri gelecektir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiç bir işe yaramaz.Bende seviniyordum.

  • Az ve öz çekirdekler olsa ya. 10 çekirdek ile Antutu'da 80000 puan almak mıdır iş yapmak? Normalde hiçbir uygulamanın tam kullanamadığı çekirdekler... MT6592'li telefonumun, MT6589'lu telefondan farkı yok gibi. Duygularıma hakim olamıyorum tutmayın beni konuşacağım!



    Ey masum insanları "10 çekirdekli daha iyidir, hem de daha ucuz" hissiyatına kaptırıp sonra düşük performanslı 2 bilemedin 4 çekirdeğe mahkum bırakan gaddar Mediatek! Qualcomm üst seviye bir işlemci çıkaracak olsa herkes kapıda kuyruğa girerken senin üst seviye işlemcilerin niye 1 sene sonra 1 ya da 2 telefonda anca kullanılıyor sanıyorsun? Milletin ekmeğiyle oynamayı bırak! Adam gibi çekirdekler yap!



    Oh be rahatladım.

  • Laf üstünde her şey çok iyi de neden çok fazla satamıyor ki bu adamlar, hakları yeniyor bence

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunu 14 nm de yapsalar üstüne 5 milyar transilatör koysalar bildiğin i5 4460k

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozmenakif

    Az ve öz çekirdekler olsa ya. 10 çekirdek ile Antutu'da 80000 puan almak mıdır iş yapmak? Normalde hiçbir uygulamanın tam kullanamadığı çekirdekler... MT6592'li telefonumun, MT6589'lu telefondan farkı yok gibi. Duygularıma hakim olamıyorum tutmayın beni konuşacağım!



    Ey masum insanları "10 çekirdekli daha iyidir, hem de daha ucuz" hissiyatına kaptırıp sonra düşük performanslı 2 bilemedin 4 çekirdeğe mahkum bırakan gaddar Mediatek! Qualcomm üst seviye bir işlemci çıkaracak olsa herkes kapıda kuyruğa girerken senin üst seviye işlemcilerin niye 1 sene sonra 1 ya da 2 telefonda anca kullanılıyor sanıyorsun? Milletin ekmeğiyle oynamayı bırak! Adam gibi çekirdekler yap!



    Oh be rahatladım.

    işte bu yorumu bekliyordum)) bu yorumun sebebi hep caspeein annesi zile basınca sekize çoğalan çocuk reklamından)) bu tepkinin benzeri Apple salak mi 3 çekirdek kullanıyor söylemiyle gelecektir))


    arkadaşlar benn teknoloji uzmanı değilim ama okuduğunu anlıyorum. 10 çekirdek demek hepsinin aynı anda çalışması değil.

    bu sistemde aynı anda en fazla 4 çekirdek çalışıyor zaten. yapılan sadece enerjiden kazanmak için yüksek performanslı uygulamalarda sadece a72mimarili ikicekirdek çalışacak. düşük performans istendiğinde diğer çekirdekler susacak sadece 1.4 ghzlik çekirdekler çalışacak.

    zaten 4 çekirdeği aynı anda çalıştıran fazla program yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Şimdi 2 tane 2.5ghz'lik a72 , 2.0ghz'lik 4 tane a53'ten daha mı iyi?

  • Yeni çiplerinin 10 çekirdek olacağını duyduğumda açıkçası hiç hoşuma gitmemişti.

    Bana göre 10 çekirdek hala gereksiz olsa da, Antutu skoru beni hiç ilgilendirmese de şu hali hiç fena görünmedi gözüme.

    2.5GHz hızında Cortex-A72 gerçekten çok güçlü olur. Huawei'nin Kirin 930'u tanıtımında ortaya koyduğu tabloya göre A57'lerden saat hızı başına biraz daha performanslı ve bu performansı ciddi derecede daha az güç harcayarak elde ediyor. Tek çekirdek performansı Samsung S6'daki Exynos 7420'den de, Iphone 6'daki A8'den de yüksek olacaktır. Muhtemelen Ipad Air 2'deki A8X'ten de biraz yüksek olacaktır. Sadece şu anda Nexus 9'daki Denver'dan geride kalacaktır. Tabi eğer Mediatek hakkını verebilirse.

    Bu konfigürasyon, 4 çekirdek A72 + 4 çekirdek A53 şeklinde gelecek Snapdragon 620'den daha az zar alanı kaplayacak, yani daha ucuz olacaktır.

    Mediatek'in hedefi hem ucuz olmak, hem de Antutu gibi pazarlama konusunda işe benchmarklarda yüksek skorlar almak. Tabi 10 çekirdek diye pazarlama da yapacaklardır.

    Çekirdek sayısının çokluğunu bir artı gibi görmek ne kadar yersizse çekirdek sayısı çok diye burun kıvırmak da bir o kadar yersiz. Şu 10 çekirdeğin kapladığı zar alanı 28nm'de bile 4 çekirdekli Krait 400'den daha az olacaktır.

    Bu 3 kümeli yapı bir miktar daha enerji tasarrufu da sağlayacaktır tabi, ama 2 küme ve 2 A72 + 4 A53'ten oluşacak 6 çekirdek de iş görürdü bana göre. O alanı da daha kuvvetli bir GPU için kullanabilirlerdi. Her ne kadar GPU ortaya çıkmamış olsa da...

    Benim tahminim PowerVR GX6250 olacağı yönünde. Apple A8'deki GPU'nun yarısı kadar... Ona nazaran hız aşırtmalı olarak...

    Zira MT6595 ve şimdi MT6795'te kullandıkları PowerVR G6200'ü daha önce tabletler için ürettikleri MT8135'te kullanmışlardı. Şu anda tabletler için ürettikleri MT8173'te ise PowerVRGX6250 kullanıyorlar. Bu şekilde tekrar tekrar kullanarak ucuza getiriyorlar. Aynı yöntemi Huawei kendi çipleri için de kullanıyor.

    Bu GPU ile gelirlerse yine 1 nesil geriden gelmiş olacaklar, zira o sıralarda PowerVR 7XT serisi GPU'ları kullanan çipler piyasaya çıkmış olacak.

    16nm FinFET Mediatek için pahalı kaçacaktır. Ucuz olsun diye çabalarken 16nm FinFET'e girmezler. Aynı şeyi Kirin 930 için de söylemiş ve haklı çıkmıştım. 20nm ile gelirler diye düşünüyorum. Çok düşük bir ihtimal olsa da 28nm bile olabilir. A72'ler hariç 28nm'ye uygun. O da sadece 2 çekirdek olması ve A72'lerin A57'lerden daha enerji tasarruflu olması nedeniyle belki... Bir de 28nm FD-SOI diye 20nm performansını 28nm fiyatında öneren alternatif bir üretim çeşidi var, ama henüz kimse ona yanaşmıyor gördüğüm kadarıyla.

    Mediatek bunu nasıl konumlandıracak bilemiyorum, ama şimdilik fiyat ve performans olarak ben daha çok Snapdragon 620'ye rakip olabilir diye görüyorum. Daha çok bilgi açığa çıktıkça göreceğiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guaire -- 22 Nisan 2015; 1:25:25 >




  • çekirdek sayısına takmak çok mantıksız geliyor bana ister tek çekirdek olsun ister 100 çekirdek. son kullanıcı olarak, senim benim dikkat etmem gereken şey önceki nesile göre daha fazla performans veriyor mu ? daha az enerji tüketiyor mu ? bu kadar. gerisi tefarruat. adamın bu koşulları nasıl sağladığı son kullanıcıyı neden ilgilendiriyor ki kimi gider 100 çekirdek koyar kimi gider tek çekirdekle aynı işi yapar. sizden çekirdek başına fazla para falan almıyorlar sonuçta yömiye ile eleman falan çalıştırmıyoruz telefonlarda :D

    performans/enerji tüketiminde gelişim sağlandığı, teknolojik anlamda ilerleme katedildiği ve son kullanıcının işine geldiği sürece micro seviyede irdelemek son kullanıcı tarafında anlamsız.

  • aptal çekirdekler geri dönmüş gene çekirdek yarışına giricekler gibi big little nasıl boş iş ise bu çekirdek sayısı arttırmak ta daha beter 2 adet a72 olsa o bile yeter artar sanki tüm çekirdekleri kullanan uygulamalar var uygulama geliştiricileri ios android wp üzerine kurulu bunlarda çoğu 4 çekirdek kullanan uygulama çok yoktur ve dünya geneli üzerinde çok kullanıcıda 4 üzeri çekirdek kullanan telefon saysı çok büyük sayılarda değildir ör:ios ta iphone 6 ve plus 2 çekirdekli ama çok iyi işler yapıyor
    işin en önemli kısmı özelleştirilmiş mimariler ör: ekran kartları pazarında bu çok yaygın bir durumdur her yeni mimari ile ciddi performans ve enerji kazancı olur nvidia kepler mimarili kartlar 200w iken daha yüksek performans veren maxwell mimarili kartlar 165w daha az enerji ile daha çok performans veriyor ve iki mimari de 28 nm ile üretiliyor





  • ounomaus kullanıcısına yanıt
    big.LITTLE boş iş değil. Çekirdek sayısının az olması da çok olması gibi tek başına bir anlam ifade etmez.
  • A72 <-> A53 geçişini anlandım da yahu 2 adet A53 kümesinin farklı frekanslarda çalışması ne işe yarıyor? Bu işte bir yanlışlık var. Zaten istediğin zaman 1.4 ve 2.0 arasında geçiş şansın var, bunun için niye 2 ayrı küme kullanmış?

    Bunların hepsi pazarlamaya yönelik işler. Koyarsın 2 tane a72 yi sadece frekanslarıyla oynayarak güç yönetimi yaparsın. 8 tane gereksiz a53 ile maliyeti arttıracağına o parayı 14nm a72 için harca. Tabi böyle yaparsan cahil kullanıcıları kandıramazsın değil mi? 10 çekirdek nerede 2 çekirdek nerede.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ounomaus

    aptal çekirdekler geri dönmüş gene çekirdek yarışına giricekler gibi big little nasıl boş iş ise bu çekirdek sayısı arttırmak ta daha beter 2 adet a72 olsa o bile yeter artar sanki tüm çekirdekleri kullanan uygulamalar var uygulama geliştiricileri ios android wp üzerine kurulu bunlarda çoğu 4 çekirdek kullanan uygulama çok yoktur ve dünya geneli üzerinde çok kullanıcıda 4 üzeri çekirdek kullanan telefon saysı çok büyük sayılarda değildir ör:ios ta iphone 6 ve plus 2 çekirdekli ama çok iyi işler yapıyor
    işin en önemli kısmı özelleştirilmiş mimariler ör: ekran kartları pazarında bu çok yaygın bir durumdur her yeni mimari ile ciddi performans ve enerji kazancı olur nvidia kepler mimarili kartlar 200w iken daha yüksek performans veren maxwell mimarili kartlar 165w daha az enerji ile daha çok performans veriyor ve iki mimari de 28 nm ile üretiliyor

    zaten a72 ler performansa ihtiyac duydugunda calisacak top yekun calismayacaktir tum cekirdekler, performans ve enerji dengesinde ise orta kume, enerji tasarrufunda son kume calisacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sanırım bu tip özelleştirmeler bazı uygulamalarda performans sorunları yaratabiliyordu.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: elektro_gadget

    A72 <-> A53 geçişini anlandım da yahu 2 adet A53 kümesinin farklı frekanslarda çalışması ne işe yarıyor?

    bkz. HMP

    http://www.arm.com/files/pdf/Heterogeneous_Multi_Processing_Solution_of_Exynos_5_Octa_with_ARM_bigLITTLE_Technology.pdf
  • Alakası yok hmp yokki bunda.

    http://www.phonearena.com/news/Specs-revealed-for-MediaTeks-10-core-MT6797-Helio-X20-chip_id68469

    Bağlantıdaki yorumlarda da millet anlam verememiş zaten. 4+4 ün yaptığı işi tek 4lü küme de görebilir. Bence şu an olabilecek en iyi yöntem 2 yada 4 tane A72'yi asenkron yapıda çalıştırmak. İşini iyi yapan bir asenkron güç yönetimi hem performans hemde güç tüketiminde big.little ların alayından iyi sonuç verir. Hemde daha az maliyetle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynı işi görür, ama biraz daha fazla güç harcayarak.

    Bir A53lü kümede 1 çekirdek 2GHz hızında çalışıyorsa, ikinci bir çekirdek devreye girdiğinde yine 2GHz hızında çalışır, ikinci çekirdeğin yapacağı iş için 500MHz bile yeterli olacakken... Ancak ikinci kümeden bir çekirdek düşük hızda çalışabilir.

    ARM'ın standart çekirdekleri böyle çalışıyor. Aynı kümenin içerisinde asenkron olarak çalışamıyorlar. Bu yüzden big.LITTLE var. Onun da iki farklı çalışma yöntemi var. Birincisi aynı anda sadece bir kümenin çalıştığı kümeden kümeye göç (cluster migration) diğeri de kümelerden istenen sayıda çekirdeğin aynı anda çalışabildiği heterojen çoklu işlem (HMP).

    Snapdragon 615 ve Kirin 930'da da 2'şer tane 4'er çekirdekli A53 kümesi var, birisi yüksek hızda, diğeri düşük hızda çalışan. Düz 4 çekirdek olsalar da performans olarak bir şey kaybetmezler, ama bu şekilde biraz daha az enerji harcarlar.

    Çok mu lazım? Değil. Bir tane A53 kümesini çıkarıp yerine biraz daha güçlü bir GPU konulsa daha dengeli olur hatta.

    Ancak yüksek fiyat olarak yansımadıktan sonra, alan kişi de ne aldığını bildiği müddetçe sıkıntı olmaz.

    Krait çekirdekleri asenkron çalışıyor. İyi güzel çekirdek sayısı düşüyor. Ama zar alanından tasarruf sağlayıp maliyeti düşürmüyor. Muhtemelen asenkron çalışmasını sağlayacak mimari farklılık çekirdekleri büyütüyor. Tasarruf yapayım derken fazla bile yer kaplayabiliyor. Bir de çekirdeklerin mW başına verdikleri performanslar aynı değil. Bazıları yüksek performans için geliştirilirken, bazıları yüksek enerji verimliliği için geliştiriliyor. Asenkron çalışıp bir yerden tasarruf sağlıyor, ama bir yandan da yüksek performanslı çekirdekler düşük hızlarda da çalışsa o kadar verimli olmayacaktır.

    Bir yandan alıyorsun bir yandan veriyorsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guaire -- 22 Nisan 2015; 1:26:12 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.