ARKADAŞLAR İÇİNİZDEN BİLEN VARSA BANA CEVAP VERSİN, TABİ ÖNCE BEN DURUMU SİZE BELİRTEYİM.
GSM OPERATÖRLERİNİN YERLEŞTİRDİKLERİ BAZ İSTASYONLARI BULUNDUKLARI YERE GÖRE TEKNİK AÇIDAN FARKLILIK GÖSTERİR YANİ ŞEHİR İÇİNDEKİ BİR BAZ İSTASYONUYLA ŞEHİR DIŞINDAKİ BAZ İSTASYONU FARKLIDIR. FARKLARDA ŞUNLARDIR : İLETİŞİMİN SORUNSUZ OLMASI VE İNSAN SAĞLIĞINDA HERANGİ BİR ETKİ YAPMAMASI İÇİN ŞEHİR İÇİNDEKİ BAZ İSTASYONLARININ RF IŞIN ARALIĞI DÜŞÜK VE ÇIKIŞ GÜCÜ MAKSİMUM 20 W DUR FAZLA TEKNİK KISMINA GİRMEK İSTEMİYORUM KISACA ŞEHİ İÇİNDEKİ BAZLAR TARAFLI OLARAK KURULURLAR YANİ BELİRLİ BİR YÖNDE SİNYAL YAYAR VE KAPSAMA ALANI ORTALAMA 250-300 METRE OLUP MAKSİMUM İSE BİRKAÇ KM.Yİ GEÇEMEMEKTEDİRLER
KIRSAL KESİMLERDEKİ BAZLAR İSE ŞEHİRİÇİNDEKİLERDEN DAHA GÜÇLÜDÜR VE EM DALGALARI DAHA UZAĞA ULAŞIR YANİ ÇIKIŞ GÜCÜ DAHA FAZLA OLAN BU BAZLAR 30 KİLOMETRE VE DAHA FAZLASI ALANI KAPSAYABİLMEKTEDİRLER.
TÜRKİYE'DE T.TELEKOMİNİKASYON KURUMU BAZ İSTASYONLARINI DENETLER VE GÜÇLÜ ÇIKIŞLI BAZ İSTASYONLARININ ŞEHİR İÇERİSİNDE KULLANILMASINA HER ÜLKEDE OLDUĞU GİBİ BİZİM ÜLKEMİZDEDE İZİN VERİLMEZ.
BURAYA KADAR HERŞEY NORMAL ŞİMDİ MERAK ETTİĞİM KONUYU SORACAĞIM FAKAT KÜÇÜK BİR DETAY DAHA AKTARMAM GEREKLİ. BİLİNDİĞİ GİBİ BAZ İSTASYONU İSİMLERİNİ HÜCRESEL YAYINLA GSM OPERATÖRLERİ SUNMAKTADIR. BİR MERKEZİN ANA BAZ İSTASYONUNUN YETMEMESİ SONUCU AYNI İSİMLİ BAZ İSTASYONLARINI TÜRKCELL (E) HARFİYLE BELİRTİRKEN TELSİM 1-2 GİBİ SIRAYLA NUMARALANDIRIR ÖRNEK TAKSİMDEKİ ARA BAZ İSTASYONU İSMİ TELSİMDE Taksim-2 YAZARKEN TÜRKCELLDE Taksim E YAZIYOR AVEA İSE AYNI İSMİ KULLANIYOR.
ÇOK BEKLETTİM KUSURA BAKMAYIN ŞİMDİ MERAK ETTİĞİM KONU ŞU
MANAVGAT ŞEHİR MERKEZİNDE TÜRKCELL ANA BAZ İSTASYONUNUN İSMİ MANAVGAT DİYE YAZIYOR NE KADAR GÜZEL
FAKAT MANAVGATTAN KONYAYA DOĞRU 25 - 30 KM GİDİLMESİNE RAĞMEN YÜKSEK KESİMLERDE HALA TÜRKCELLİN MANAVGAT İSİMLİ BAZ SİNYALLERİ ALINIYOR. TELSİM İSE GÜLENDAĞ BAZINDAN SİNYAL ALIYOR MERAK ETTİĞİM ŞU Kİ HANİ ŞEHİR İÇERİSİNDEKİ BİR BAZ İSTASYONU DÜŞÜK ÇIKIŞLIYDI VE BELİRLİ BİR MESAFEYİ GEÇEMEZDİ VE YÜKSEK ÇIKIŞLI BAZLAR ŞEHİR İÇİNDE KULLANILAMAZDI,YASAKTI.
TÜRKCELLİN SORUMLULUĞUNU BİLEN BİR ŞİRKET OLDUĞUNU HEPİMİZ BİLİYORUZ AMA NEDEN BÖYLE BİR DURUM VAR İSTEDİĞİM ŞU Kİ SİZİNDE YAŞADIĞINIZ YERLERDE BÖYLE BİR DURUM VARMI(GSM FARKETMEZ) BU NORMAL Mİ YAZARSANIZ SEVİNİRİM. ANLATTIĞIM KONUYU AÇIKLAYACAK OLAN VARSA SEVİNİRİM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mihl -- 17 Kasım 2006; 13:13:34 >
Dediğini çok iyi anlıyorum. Şehiriçinde bazı baz istasyonlarının çok güçlü yayın yapıyor olma ihtimalinden ben de kuşku duyuyorum. Örneğin Telsim için birkaç ay öncesine kadar Ankara Keklikpınarı semtinde bulunduğum bazı yerlerde baz istasyonu isminde "Asti", "Beytepe-2", "Kardelen", "Mustafa Kemal", "Lalegul" gibi isimler görünüyordu. Bunların hepsi kuş uçuşu bile olsa Keklikpınarından epey uzakta semtler ve bölgeler. Bu bölgelerin baz istasyonlarını kullanabiliyorsam bunların çok güçlü yayın yaptıklarını söyleyebilirim.
Not: Bu durumu şu anda test edemiyorum yaklaşık birkaç haftadır baz istasyonları isimleri Ankara'da bulunduğum hiçbir yerde ekranda gözükmüyor, muhtemelen bir altyapı çalışması var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 16 Kasım 2006; 16:37:40 >
Telsimin Ankarada ki baz istasyonu isimlerini kapatmasının sebebi bazı bölgelerde sinyal gücünün düşük olması sebebiyle rahat görüşme yapılamaması. Yani az olan istasyon sayısını gücü yükselterek her yerde düzgün çekmesini sağlamaya çalışıyor sanırım. Öte yandan bazen baz istasyonunun yüksekliği sinyalarin menzillerinde oynama yapabiliyor. Yükseğe kurarsan daha uzaktanda çekebiliyor. Genellikle en yüksek istasyonlarıda turkcell kuruyor. Bence sorun bundan kaynaklanıyor.Zaten en geniş kapsama alanı Turkcell de o riske girip de ismini lekemez turkcell diye düşünüyorum ben. Zira benim oturduğum yerde Turkcell ve Telsim istasyonları yanyana ama Turkcellle evimden çok rahat konuşurken Turkcell vericinin yarısı uzunluğundaki telsim istasyonu ile konuşmak işkenceye dönüşüyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SKELETER -- 16 Kasım 2006; 18:28:31 >
mihl, ince bir soru sormuşsun. cevabı anca teknik bilgisi iyi olan birisi veya da, bu tarz soruları cevaplıyorsa, turkcell müşteri hizmetleri cevaplar. benim de aveada Bursada karşılaştığım bir durum oldu, şehrin İzmir istikametinden girişinde, Görükleden başlayarak, çok çok içlerine kadar hücre bilgisi sürekli Avea Nilufer yazıp durdu. İlk başta bende amma güçlü verici koymuşlar diye düşündüm ama sonra bu kadar büyük bir alanı tek bir vericiyle idare edemeyeceklerini anlayıp, herhalde her baz istasyonu aynı ismi yayıyor diye bir karara vardım. senin karşılaştığın durum böyle birşey olabilir, operatör değişik te olsa.
Orjinalden alıntı: brgn , herhalde her baz istasyonu aynı ismi yayıyor diye bir karara vardım. senin karşılaştığın durum böyle birşey olabilir, operatör değişik te olsa.
öyle bir ihtimali bende düşündüm fakat bahsettiğim gibi öyle olsa E harfinin mutlaka olması gerekiyor hadi onu geçelim 30 km uzaklıkta tamamen başka bir kesimde o isim neden kullanılsınki.
Orjinalden alıntı: brgn , herhalde her baz istasyonu aynı ismi yayıyor diye bir karara vardım. senin karşılaştığın durum böyle birşey olabilir, operatör değişik te olsa.
öyle bir ihtimali bende düşündüm fakat bahsettiğim gibi öyle olsa E harfinin mutlaka olması gerekiyor hadi onu geçelim 30 km uzaklıkta tamamen başka bir kesimde o isim neden kullanılsınki.
elimden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım
Bildiğim kadarıyla Turkcell in kullandığı (E) ibaresi sinyal alınan baz istasyonunun EDGE destekli olduğunu gösteriyor ikinci istasyon olduğunu değil, yanılıyorsam düzeltin lütfen
Telsim ve Turkcell tarafından kullanılan GSM 900 MHz sinyallerinin bant genişliği dar fakat menzili uzundur, Avea nın kullandığı 1800 MHz frekansında ise bat genişliği fazladır ancak menzili kısadır. Bu nedenle diğer operatörlerin 2 adet baz istasyonu ile kapsama altına aldıkları bir alanda Avea en az 3 baz istasyon kullanmak zorundadır. Menzil uzun olduğu için aynı noktadaki 3 operatörün vericisinden uzaklaşırken ilk önce Avea sinyalleri elveda der, Telsim ve Turkcell in sinyalleri daha uzaklara ulaşır.
Ancak sinyal almanız mutlaka görüşme yapacaksınız anlamına da gelmez, özellikle açık alanlarda bilhassada deniz kıyılarında sinyaller rüzgar ve denizin yansıtması gibi sebeplerle çook uzaklara taşınabilir ve ekranda bu istasyonların bilgilerini görebilirsiniz ancak görüşme yapmanız genelde mümkün olmamaktadır. Bakırköy sahilindeyken ekranda üsküdar yazdığına çok şahit oldum :)
Bunun dışında frekans ayarlaması konusunda çok haklısınız, o istasyonun bakımından ve konfigurasyonundan sorumlu eleman frekansı yüksek veriyor olabilir. burada işimiz insafa kalıyor.
Nadir olmakla birlikte bazı durumlarda cep telefonları ekranda gösterdikleri hücre bilgisini update edemediği için eski bilgiler ekranda kalabiliyor, örneğin şu anda kullandığım 6270 baz istasyon bilgilerini bazen gösteriyor bazen göstermiyor, daha önceki telefonum her yerde gösteriyordu, ama çok benim için çok önemli olmadığı için üzerine düşmüyorum.
Bildiğim kadarıyla Turkcell in kullandığı (E) ibaresi sinyal alınan baz istasyonunun EDGE destekli olduğunu gösteriyor ikinci istasyon olduğunu değil, yanılıyorsam düzeltin lütfen bende yanılıyor olabilirim bilgilendirmen için çok sağol
Bildiğim kadarıyla Turkcell in kullandığı (E) ibaresi sinyal alınan baz istasyonunun EDGE destekli olduğunu gösteriyor ikinci istasyon olduğunu değil, yanılıyorsam düzeltin lütfen
bende yanılıyor olabilirim bilgilendirmen için çok sağol
bencede çok güzel bir konu açmış arkadaşımız, bende bir kaç şey eklemek istiyorum;oparatörlerdeki istasyonların bulundukları yerin konumuna ve planlamasına göre bu durum değişik şekillerde yorumlanabilir örneğin çok yüksek çıkışı olmayan bir istasyondan eğer arazi şartları uygunsa 9 10 km lik mesafede sevis alabilirsiniz ancak bu cellin sınırında olduğu için sinyalin sizin bulunduğunuz noktadaki emd etkisi korktuğunuz kadar olmayacaktır,bazen de turkcell konuşma alamadığı halde bazı noktalarda sadece sinyal seviyesinin varlığı göstermek reklamını yapmak için sinyal basıyor ama bu sadece göstermelik yani siz konuşma kanalına giremiyorsunuz ama "aaa burda bile turkcell çekiyor" diyorsunuz bu gibi durumlarda söz konusu,birde 30km şehir dışındayım servi alıyorum şehir içinde istasyonun yakınındakiler kimbilir nasıl etkileniyorlardır demekte çok doğru değil çünkü antenler genelde yönlü antenler olur şehir içindeki anten muhtemelen 30 km dışarıdakine hizmet vermek için ayarlanmaz yine aynı istasyondaki(şehir içindeki) başka bir anten şehir dışına yönlendirilmiş olabilir. tabi teknik konuların dışında bilinen gerçeklerde var ama teknolojinin yararlarının yanında okadarda zararı olacak artık.
Bu konuda telsim kullananlar için bilgi kanalını 99 numaralı kanala ayarlarsanız verici numarasını öğrenebilirsiniz...örneğin ataşehirde telsimin iki vericisi var ve ikisininde ismi ataşehir....99.kanaldan birinci verici kapsama alanındayken ekranda CML4-16701 16702 veya 16703 yazıyor..İkinci vericinin etkisine girince numaralar değişiyor...Verici ismi aynı olsada 99.kanaldan gelen bilgiyle çok rahat farklı vericiye girildiği anlaşılabilir...örneğin bir vericide 3 adet anten varsa genelde numaralar 16701,16702,16703 gibi sıralı olur.....başındaki kod ise vericinin bağlı olduğu ana istasyonu belirler..örneğin CML4 ÇAMLICA 4. İSTASYON................yada BST1 BOSTANCI 1 gibi.... Bu bilgi su anda sadece telsimde var sanırım........