Şimdi Ara

'Tüm alt bileşenleri yerli telefon için çalışmalar başlatıldı'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
188
Cevap
2
Favori
3.126
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  •  'Tüm alt bileşenleri yerli telefon için çalışmalar başlatıldı'

     

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, katıldığı Elektrik-Elektronik Sektörü Çalıştayı'nın ardından Anadolu Ajansı muhabirine yerli telefon ile ilgili açıklamalarda bulundu. Elektrik-Elektronik sektörünün daha fazla gelişmesini arzuladığını belirten Işık, bu sektörün diğer bir çok önemli sektöre katkı de sağladığını söyledi.

     

    Ayrıca Elektrik Elektronik sektörü ile ilgili rakamları paylaşan Işık "Sektörün 2023'te 34 trilyona ulaşması öngörülen dünya ticaret hacminin yüzde 21'ini oluşturması bekleniyor. Bu çok ciddi bir rakam. Hazırlıklarımızı eksiksiz ve vakit kaybetmeksizin tamamlamalıyız" dedi. Elektronik sektörünün getirdiği cari açık ile ilgili ise " Şu ana kadar 13.4 milyar dolar ihracata karşı, 24.6 milyar dolar ithalatımız var. Burada yerli üretimi artırma ihtiyacımız son derece gerekli." şeklinde konuştu.

     

    Bunun üzerine yerli akıllı telefon üretimi ile ilgili gelen soruya ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı "Bugün bir ton demir, bir iPhone etmemektedir." şeklinde yanıt verdi. Bakan daha sonra açıklamasına  "TÜBİTAK Başkanlığımız yerli cep telefonu geliştirilmesi amacıyla çağrıya çıktı. Bu çağrıyla destek verdiğimiz özel sektör firmaları tarafından tüm alt bileşenleri yerli olan akıllı telefon geliştirilmesi çalışmasına başladık" şeklinde devam etti. 

     

    Ayrıca elektronik alanında teşviklerin de yeniden düzenleneceğini aktaran bakan bakanlar kurulunda imzalanan kararname ile elektronik alanda Türkiye'nin her yerinde yapılacak yatırımların "5. bölge teşviki'nden" faydalanacağını belirtti. 

     

    Güncelleme :  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın "tüm alt bileşenleri yerli" açıklamasını daha doğru anlamak için Mesut Çevik ve Erdi Özüağ'ın hazırladığı  "%100 Yerli Telefon mümkün mü? Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ne demek istedi? " videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.

     

    'Tüm alt bileşenleri yerli telefon için çalışmalar başlatıldı'

     

     







  • 'yüzde yüz' demek istediniz galiba..

  • Yüzde yüz olacak hocam. Gece gece uykun varsa demek ki.

  • hadi vestel gözün aydın
  • Malesef ama malesef rekabet ci fiyati yada global olarak satisi tutacak bir cihazı zaten gectim.

    Sadece %100 uretimini yaptigimiz,ama cinden gelip burda montaji yapilip Turk mali diye kakalananlari demiyorum,gercek anlamda%100 yerli uretim cep telefonu yapabilmemiz bile en az 5~6 sene surer.

    Alin para destek hadi baslayinla olmuyor cunku cok kararli bile olunsa bugun baslansa cip devre islemci ekrn vs yiar alacaktir.

    Ve dedigim.gibi o yapilan telefon misal z10 yada iphone 9S yada note8 ciktiginda bile onlarla kapisacak ne fiyatta ne gucte nede kalitede olur.


    Aci ama gercek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crauls -- 30 Mart 2015; 6:44:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Crauls

    Malesef ama malesef rekabet ci fiyati yada global olarak satisi tutacak bir cihazı zaten gectim.

    Sadece %100 uretimini yaptigimiz,ama cinden gelip burda montaji yapilip Turk mali diye kakalananlari demiyorum,gercek anlamda%100 yerli uretim cep telefonu yapabilmemiz bile en az 5~6 sene surer.

    Alin para destek hadi baslayinla olmuyor cunku cok kararli bile olunsa bugun baslansa cip devre islemci ekrn vs yiar alacaktir.

    Ve dedigim.gibi o yapilan telefon misal z10 yada iphone 9S yada note8 ciktiginda bile onlarla kapisacak ne fiyatta ne gucte nede kalitede olur.


    Aci ama gercek.

    giriş sınıfında bir model olur ve ortadoğu hedeflenir diye umuyorum açıkcası. orta veya üst sınıfta batıda veya uzakdoğuda rekabet edeceklerini yada böyle bir beklentileri olduğunu sanmıyorum kısa ve orta vadede.




  • O örnek verdikleri Apple bike kendi ülkelerinde üretilmiyor onun yerine adam akıllı bi tasarım çıkarsa ortaya hafif kullanışlı bi arayüz yazsa ve bir marka değeri oluşturup 5-7 yıl sonunda bu markanın artık önemli bir değeri olduğunda böyle hayallere girişse daha güzel olmaz mı? Adamlar orada günlük 30 dolardan ucuza işçi çalıştırıyorlar bizde bunu yapabilecek ortam var mı? Yapılsa bile maliyet ütopik bir rakam olacaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir de kasasının üstüne adını yazıp yerli telefon diye insanların gözünü boyayan Vestel'imiz var.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bi de bunlar ek vergi falan isterler oh ne ala memleket.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunlar işlemcisini felan nasıl yapacaklar ?
    Eğer yaparlarsa masaüstü işlemcisine de el atsınlar. :D

    Bilim teknoloji bakanımız bu alanda ilgili ve bilgili olsaydı ki yok öyle birisi eğer olsaydı daha farklı olabilirdi.
    Sanki Iphone sadece demirden yapılıyordu.

  • Kimse %100 yerli yapın demiyor. Böyle bir şeyin günümüz endüstrisinde yeri ve mantığı yok. Mesele hacimli ve ucuz komponent temini ve bunu düzgün bir mühendislikle birleştirmekte yatıyor.
  • Vestel'in TÜRKİYE'nin beklediği telefon diye sunduğu telefonlar gibi fos çıkmasın.Çok isterdim %100 telefonumuz olmasını ama önümüzdeki 5 yıl içinde mümkün görmüyorum.Çip'in arge çalışmalarına şimdi başlasalar en az 2,3 yıl alır.2,3 yıl içinde adamlar 5 veya 7nm işlemciye düşecekler.Bizimkiler umarım planlarını 5nm'ye göre yaparlar.Pek umudum yok ama bir TÜRK olarak tabiki isterdim.Ben bu sektörde Huawei,Samsung ve tabiki Intel'in piyasayı domine edeceğini düşünüyorum.Umarım bir gün VESTEL TÜRKİYE'nin beklediği telefonu yapmayı başarır.DEVLET DESTEĞİ çok önemli.

  • Yüz yüz?

  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın sözlerine "HAYALDİ GERÇEK OLDU" demeyi çok isterdim.

  • Samsung olamazsınız :)))

    Exynos+Kendi Gpu su calismalar devam ediyor gpu icin gerce

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tamamen yerli telefon ne demek. ulkede micro islemci dokumhanesi varmi, arm islemci tasarimcisi varmi, ram ureticisi, lcd panel, nand bellek, hatta lityum batarya ureticisi varmi. bunlarin hepsi basli basina plan proje yapilip yatirim yapilmasi gereken farkli alanlar. ondan sonra yuzde yuz yerliden bahsedilebilir. bakan bos konusmus. kaldiki kisitli kaynaklarin bu alanlara yatirilmasida cok akillica olmaz. bu alanda amerika ve avrupa bile uzakdogu ile rekabet edemezken biz sifirdan ne kadar getiri elde edebilir. zorlanirsa yapilir ayri ama tum tedarik ve parca baglantilari uzakdoguda. burda ne kadar rekabetci uretim yapabilirsin. rekabetci olmak istiyorsan vizyoner olup ilerde gelisek alanlara, nano teknolojiye, sentetik biolojiye kimse yokken yatirim yapip yer edince.

  • Yerli otomobil gibi hayal ürünü bir açıklama. Herkes biliyor ki bürokrasi bu ülkede tavan yapmış durumda. Geçmişte şöyle bir şey duymuştum Bir plastik fabrikası açmak için 400 küsür tane belge lazım olduğuna dair. Mesela ithal telefondan alınan trt bandrol vergisi %50 yerli bile olsa aynı vergi ondan da alınır. Hiç bir zaman yerli üretim desteklenmedi ve destekte görmez. İlk önce yazılım desteklenecek ki nerde o günler. %100 yerli olmasına gerek yok dışa bağımlı olmadan birşeylerin yapılması gerek. Kısaca geçmişte ve gelecekte hiç bir zaman olmayacak teknoloji gelişmeyecek Türkiye de.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Samsung bile uzun yılların ardından exynos işlemcisini üst seviyeye çıkarabildi. Bu iş zaman alacaktır muhakkak ama inşallah herkezi şaşırtacak derecede hızlı ilerleriz.

    Silikon üretimi çok yatırım isteyen bir iş ama kesinlikle umutluyuz. Umudumuz yoka niye yaşıyoruz ki

  • Bu açıklamalar tamamen yeni gelecek olan vestel vergisine kılıflar bence... Algı yönetimi yapıyorlar. Bakın çalışmalar başladı, bunu desteklemek içinde vergi koyduk kötü mü ettik, milliyetçiliği ayaklar altına alırız ama, sizin milliyetçilik duygunuzu kullanarak vergiyide bindiririz, diye okudum ben makaleyi...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrGrey -- 30 Mart 2015; 9:18:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hisseden bakanımız bunu da rüyasında hissetmiş sanırım. Türkiye Silikon Yaylası 'nda kendilerine temiz hava soluyup mangal yakmalarını tavsiye ediyorum. Deve kesmezlerse darılırız ayrıca.

    Madem %100 yerli telefon, işletim sistemimiz ne olacak, o da Çomar OS olsun. TUBİTAK marifeti ile Pardus bildiğin bitmiş zaten.

    https://pbs.twimg.com/media/B45mczUIYAABezB.png



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi koppa -- 30 Mart 2015; 14:47:42 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.