Şimdi Ara

Pasif Kuzey Köprü Soğutucuları Çarpışıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
2.202
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet işlemciyi sessizce soğutuyoruz, evet ekran kartlarını da soğutuyoruz ama overclock ya da load yapıldığında en büyük yüklerden biri de -şüphesiz- kuzey köprü üzerine biniyor ve malesef çoğu anakartta kuzey köprü soğutması aktif ise ya yetersiz ve inanılmaz gürültülü pasif ise de ucuz kaliteden ve yetersiz soğutulamamasından dolayı çok aşırı ısınıyor. Kesin sessizlik için pasif soğutucu ya da su soğutma şart gibi gözüksede elbette ki pasif soğutma daha çok kişinin ilk adımda başvuracağı bir tercih gibi gözüküyor. Açıkçası forumda birçok kişinin de kuzey köprü fan sesi ya da aşırı ısınmadan dolayı başı dertte. İşte sessizlik üzerine testleri ile tanınan Silenthardware bu konuya eğilmiş ve ülkemizde de bulunan pasif soğutma teknolojisinin öncülerinden olan thermalright firmasının Hr-05 ürünü ile zalmanın NBF47 ve NB47J ürünlerini kapsamlı bir şekilde test etmiş.
     Pasif Kuzey Köprü Soğutucuları Çarpışıyor

    Thermal right HR-05 oldukça uzun gözükmesine rağmen bir thermalright klasiği olarak oldukça hafif yapısı sayesinde beğeni toplamış. Ayrıca uzunluğuna rağmen nispeten kolay montajı ve sli, crossfire gibi yapılara izin veren çok ince yapısı sayesinde ve heat pipe desteği ile ilk bakışta beğeni kazanmış. Kutu iöçeriğinde gerekli konnektörler ve termal pasta çıkıyor ve ürün
    Intel Pentium-4 LGA775 platform
    ATI: Radeon Express 200
    Intel: 975X, 955X, 945G, 945P, 945PL, 925X, 925XE, 915G, 915P, 865PE, 848P
    nVidia: nForce4 SLI Intel Edition
    SiS: SiS 656, SiS 661FX/964
    VIA: P4M800, PT880 Ultra



    Intel Pentium-4 Socket 478 platform

    Intel: 865, 865G, 845, 845PE, 875**


    gibi popüler platformlara uyumlu.
     Pasif Kuzey Köprü Soğutucuları Çarpışıyor


     Pasif Kuzey Köprü Soğutucuları Çarpışıyor

    Görüldüğü üzere oldukça ince yapısı sayesinde anakartlarda ram ve ekran kartı ile ilgili bir sorun teşkil etmiyor.

    Zalmanın NBF47 ve j47 modelleri ise küçük olmalarına karşın daha zor montaj olmaları sebebiyle biraz sıkıntı yaşatsada montajları sprunsuz yapılabiliyor. Özellikle 47F serisinin her yöne uyan tırnakları beğeni toplamış, yinede montajı biraz başa bela oluyor gibi gözüküyor.
     Pasif Kuzey Köprü Soğutucuları Çarpışıyor

     Pasif Kuzey Köprü Soğutucuları Çarpışıyor

     Pasif Kuzey Köprü Soğutucuları Çarpışıyor

    her iki Zalman ürünününde içinden gerekli aparatlar çıkmakla beraber zalmanın içinden acaba ünlü macnu StG1 çıksa daha iyi olmaz mıydı sorusu akla gelmiyor değil. Zira çıkan macunlar standart silikon macunlar.
    Teste gelince kullanılan sistem kuzey köprüye daha çok yük binmesi için On Board turbo cache li bir Biostar anakart seçilmiş
    AMD Sempron 64 3100+ (1800MHz, 256kB L2-Cache, 1,4V)
    Biostar T-Force 6100 (nForce410/6100), onboard Grafik aktiviert
    512MB Infineon DDR400
    Samsung SpinPoint P80 80GB, 2MB Cache
    Lian Li PC6070SE-S
    Sharkoon Phasetech 350W
    Gehäuselüfter Heck: Revoltec Air Guard 120mm @ 5V

    Test esnasında 3d mark 05 20 dakika boyunca çalıştırılmış ve bu yük altındaki testten hemen sonra fansız soğutucular ve anakartın standart soğutucu arasındaki far şu şekilde verilmiş:


    • Thermalright HR-05 45,8°C
    • Zalman ZM-NBF47 51,8°C
    • Zalman ZM-NB47J 55,3°C
    • Stok Soğutucu 60,4°C



    Sonuçlara göre thermalright bu soğutucular arasında tatmin edici bir başarı ile 1. sırayı alırken zalman nbf47 de ikinci sırayı almış. Umarım bu test en azından sesten şikayetçi olan ya da yakın zamanda kuzey köprü soğutucusunu değiştirmek isteyecek olan arkadaşlarımız için faydalı olur.
    Test Linki
    edit:Test Linki



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kurabiyevanavarı -- 13 Kasım 2006; 1:41:23 >







  • güzel yazı,

    yalnız thermalright ın üstünlüğü aşikar çünkü farklı klasmanda bir soğutucu, hem ısı boruları var hemde yaprak yüzeyi daha geniş.

    yine de ben bu 2 soğutucunun da nf4 ultra anakartları pasif soğutacağına inanmıyorum. (kasa fanları çalışmazken)

    pasif çözümlerde en iyisi, anakartı ilk başta pasif bir model seçmek, gigabytın entegre silentpipe soğutucusu misal oldukça göz doyurucu.
  • HR-05-SLI'yı MSI neo 4 platinum ile birlikte kullanan var mı?
  • Benim el yapımı kuzey küprüsü soğutucusunuda çarpıştırabiliriyiz?

     Pasif Kuzey Köprü Soğutucuları Çarpışıyor

     Pasif Kuzey Köprü Soğutucuları Çarpışıyor

     Pasif Kuzey Köprü Soğutucuları Çarpışıyor

     Pasif Kuzey Köprü Soğutucuları Çarpışıyor




  • aslinda bi entegre 100 dereceye kadar calisabilir ama yinede sogutmak iyidir bendeki kuzey köprüsüde cok ısınıyo bende dğiştiricem



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MiDNiGhTKiSs -- 19 Kasım 2006; 20:59:10 >
  • @kurabiyevanavarı zaman ayırıp bizlerle bu karşılaştırmayı paylaştırdığın için teşekkürler. Gerisini bekliyoruz.



    quote:

    Orjinalden alıntı: ezorla
    Benim el yapımı kuzey küprüsü soğutucusunuda çarpıştırabiliriyiz?



    ..Senin soğutucunun eline su bile dökemezler.


    İşçilik çok iyi soğutucu plaka olarak ne kullandın?. Yapımında yaşadığın sorunlar gibi konulardada bilgilendirirsen çok iyi olur.

    Birde öneri üzerine 80 lik bir fan tutturursan ve fanada 5v verirsen mükemmel olur.




  • Valla hocam yaparken bir adet p4 heat sinkini doğradım

    Ayrıca vida-civata ile tutturdum oraya. Tek korkum çipsete düz basmayıp çipsetin fazla ısınacağını düşünmemdi. Ancak yaklaşık 1 haftadır sorunsuz kullanıyorum sanırım düz basmış

    Kullandığım aletler :

    Spiral (jet taşıda diyolar)
    Matkap
    Abimin el işçiliği
    Ve soğutucunun altına koyduğum hem fazla baskıyı önleyen hemde düz basmasına yardımcı olan süngerimsi şeyler)bunları evde buldum)

    Yapım aşamasında anakarta nasıl tuttururum sorununu yaşadım çünkü standart yaylı plastik parçalar bu soğutucuyu yeterince sıkı basmıyordu. Bu sorunu vida-civata ikilisi ile aştım :)

    Hemen size izlenimlerimi yazayım ;

    Gigabyte 6100 çipsetli anakartımın orjinal soğutucusu normal kullanımdayken el yakacak derecede ısınıyordu. Oyunda denemedim bile..

    Şu an demir sadece sıcak ama el yakmıyor. Standart bir hdd sıcaklığı diyebiliriz.. Oyunu denemedim ama normal heat sinkden yaklaşık 3 kat daha büyük olduğu için sorun çıkaraacğını sanmıyorum..

    İlgin için teşekkerler
    Ayrıca önerin içinde teşekkürler 5Volt ile sessiz bir fan takabilirim ama şimdilik serin ayrıca demir küçüldüğünden sanırım bir ekran kartı fana gibi bişi takmak lazım...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ezorla -- 20 Kasım 2006; 14:06:27 >




  • konu eski hortlatıcam ama konu hayla güncel neticede 2006 dan bu güne north bridge lerde bir değişme yaşanmadı hayla sıfır anakartlarda aynı nb ler kullanılmakda o yüzden bu arkadaşın test etmiş olduğu soğutucular hayla güncelliğini korumakda aslında bunlardan başkada piyasada soğutucu yok hayla..

    thermaltake sprit 2 de eklenebilirdi bu teste..

    bu kuzey köprüsü olayında fansız çözüm istiyorsanızki eğer orjinalinde soğutucusu fansızsa anakartınızın fansız bir soğutucu kullanın derim demek ki üretici gerek görmemiş yani öyle ciddi ısılara çıkan bir kart değil o yüzden fansız iyileştirme amaçlı üstündeki stok soğutucuyu çıkartıp daha kaliteli ve iyi soğutan bir şey takmanız yeterli olur..

    bu testteki thermal right çok güzel olmasına rağmen klassmanı farklı bence ne yazıkki her karta uymluluğu yok almadan önce sitesine girip uyumluluk sayfasından anakartınıza uyuyormu diye bakınız böyle alıpda çok iade eden insalar oldu.. benim tavsiyem yurtdışı fiyatı 12 dolar olan konusundada zaten uzman olan zalman zm-nbf47 olucakdır hem universal hem zalman hem fiyatı ucuz diğer akranlarına göre hem fansız sessiz.. montajı biraz sıkıntılı olsada zaten bir kere takıcaksınız o yüzden bir defalık o sıkıntıya girmeye değer.. zalmanın stok soğutucu ile arasındaki 10 derecelik farkı bu testte bile görebiliyorsunuz birde çok kaliteli bir macun kullanırsanız kuzey köprüsünden çok ucuza kaliteli bir soğutma elde etmiş olursunuz..




  • Kuzey köprüsü için pasif soğutucu kullandığımızda kasa içinde iyi bir hava soğutma olması iyi olur öyle değil mi ? Sonuçta pasif soğutucu ısıyı veriyor ama o ısının da dışarı atılması lazım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: solidblue

    Kuzey köprüsü için pasif soğutucu kullandığımızda kasa içinde iyi bir hava soğutma olması iyi olur öyle değil mi ? Sonuçta pasif soğutucu ısıyı veriyor ama o ısının da dışarı atılması lazım.

    kesinlikle.. kasa içerisinde hava akışı olması nb ye daha performanslı bir soğutma sağlayacaktır. burada Zalman zm-nbf47 in performansı tamamen bu duruma bağlı olmasına karşın. Thermalright HR-05 in heatpipe yapısı ısıyı daha çabuk uzaklaştırarak daha iyi bir soğutma sağlıyor hem de üzerine fan takılabilme opsiyonu ısıyı -5°C daha aşağıya çekiyor. kuzey köprüleri için testlerden de anlaşılacağı üzere 5-10°C büyük farklar..




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.