Şimdi Ara

MacBook izlenimleri : Bir port hepsine hükmedecek!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
78
Cevap
2
Favori
1.775
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj







  • MacBook izlenimleri : Bir port hepsine hükmedecek!

     

     

    9 Mart itibariyle büyük bekleyiş nihayet sona erdi ve Apple, MacBook ailesine yeni bir isimlendirme ile yeni bir model daha ekledi. Sadece MacBook olarak adlandırılan model bir bakıma Apple Watch ürününü de gölgede bıraktı. Tasarım ve incelik açısından övgüleri hak eden yeni MacBook önemli bir tartışma konusu da başlattı. Bu tartışma konusu kimin tek bir bağlantı portu ile yetinmek isteyeceğiydi.

     

    Yeni MacBook modelinde Apple'ın sadece bir adet bağlantı portu ile yetinmesi ve ayrıca şarj için de kullanması herkesi oldukça şaşırttı. Bunun yanında bu bağlantının henüz yeni bir standart olan USB Type-C seçilmesi şaşkınlığı daha da artırdı. Şimdi ise teknoloji dünyasının bu hamleye nasıl bir cevap vereceği merak konusu oldu.

     

    Aslında Apple'ın bu sürpriz hamlelerine Steve Jobs döneminden bu yana alışığız. Biyografisinden de hatırlanacağı üzere Jobs bir şeyin doğruluğuna inandığı zaman onu hiç kimse durduramaz ve tabiri yerindeyse kavga dövüş bunu herkese kabul ettirir. Jobs için standartlar bazen sancılı olabilmektedir. Bu yüzden değiştirilmeleri gerekebilir.

     

    Müzik piyasası ile yaka paça olarak iTunes üzerinden dijital müzik satışını başlatması ve Flash Player yazılımını iOS cihazlarında engelleyerek neredeyse tüm teknoloji dünyasını karşısına alması aklımıza ilk gelenler. Ayrıca disket sürücüsü ve kompakt disk sürücüsünü çaktırmadan gündemden düşürmesini de unutmamak lazım.

     

    Aslında Apple'ın kalabalık bağlantı portlarına olan bakış açısı ilk MacBook Air modeli ile değişmeye başlamıştı. Steve Jobs'un 2008 yılında sahneye zarf içerisinde getirdiği esrarengiz cihaz aslında bilgisayar dünyasını baştan ayağı değiştirecek ve belki de ağır aksak giden netbook trendine de son darbeyi vuracaktı. İşte o gün başlayan süreç yeni MacBook ile zirve noktasına ulaştı.

     

    Dizüstü cihazlarının pek çok bağlantı yuvasına yer vermesinin aksine Jobs ince bir kasa için bazı fedakarlıklar yapılması gerektiğine inandı ve bunu da MacBook Air modelinde herkese gösterdi. O dönem çeşitli eleştiriler olsa da Intel'in Ultrabook atağı sonrasında insanlar aslında her bağlantı yuvasının da bir bilgisayarda gerekli olmayabileceğine kanaat getirdi. Bu da Jobs'un MacBook Air ile kafalarda yaptığı devrimdi. Hali hazırdaki MacBook Air modelleri birkaç port ile birlikte geliyor ve çok da yadırganmıyor.

     

    Bu kez yeni MacBook modeli ile Apple yeni bir hamle yapmış gibi görünüyor. Özellikle USB portlarını sık kullanan tüketiciler için MacBook biraz itici gelebilir. Cihazda sadece tek bir porta yer veren Apple kullanıcının tamamen cihaza bağımlı olmasını ve kablolardan arınmasını istiyor.

     

    Yani harici klavye/fare, hard disk, USB bellek gibi pek çok kablolu çevrebirimi kendisine bu cihazda yer bulamayacak. Bulsa bile sırasını beklemek zorunda kalacak. Hele bir de cihazın bataryası azalmışsa bu çevrebirimler için pek bir umut kalmayacak. MacBook kullanıcısı için ThunderBolt, HDMI ve USB portlarının birbirinden farkı kalmayacak. Diğer bir nedene ise aşağıda değineceğiz.

     

    Yukarıda da söylediğimiz gibi bilgisayar dünyasının bu yeni bağlantı çıkışı anlayışına göstereceği tepki önemli. Zira Apple bir bakıma cesur bir çıkış yaptı. Jobs'un sert deyimiyle "istemeyen almasın bizde standart bu" şeklinde bir mesaj verilmiş oluyor. Yani şikayet etmeye hakkınız yok. Üstelik USB Type-C uyumlu piyasada çok az sayıda ürün olması veya hiç olmaması gibi bir ihtimalde mevcut. Bu yüzden MacBook modelinde bir süre herhangi bir çevre birimi kullanılmayacak.

     

    MacBook izlenimleri : Bir port hepsine hükmedecek! 

     

    Ancak önceki tecrübelere bakarak düşünürsek gelecekteki ince dizüstü bilgisayarlarda veya melez tablet modellerinde en fazla bir veya iki tane USB Type-C kullanıldığına şahit olabiliriz. Hatta şarj bağlantısından da vazgeçip tüm yükü bu iki porta yükleyen modeller bile olabilir. Tüketicinin ilgisine bağlı olarak hızlı bir şekilde arka arkaya yeni çevrebirimlerinin USB Type-C desteklediğini de görebiliriz. İş bu noktada tüketici ilgisine bakıyor. 

     

    Bazı kaynaklar Apple'ın bu tarz hamlelerini tüketiciye dayatma olarak görüyor. Gerek Flash Player konusunda olsun, gerekse dijital müzik satışında olsun Apple'ın bu hamleleri farklı teknolojik yeniliklere de kapı açmış, tüketicileri pek çok zorluktan kurtarmıştı. Bu anlamda dayatma demek biraz ağır kaçıyor. Sonuçta bu bir kişisel tercih meselesi.

     

    Peki Apple'ın bu noktada düşünceleri neler? Daha önce de söylediğimiz gibi Apple'ın bu tür kısıtlamaları ve sert kararları aslında aksesuar pazarına doğrudan etki ediyor. Tek bir port nedeniyle çeşitli adaptörler ve hatta docklar piyasaya çıkacak ve ortak bir standart olması nedeniyle de tüketicinin pek çok seçeneği olacak. Bu aksesuarlar hem Apple'a hem de üçüncü taraf üreticilere kazandıracak.

     

    Ancak Apple'ın sadece gelir anlamında hamle yaptığını düşünmek biraz basit kaçıyor. İlk izlenimler firmanın MacBook modeli çevresinde tüm kabloları elemek ve kablosuz bir ortam oluşturmak istediği yönünde. Örneğin ek depolama alanı için iCloud Drive veya kablosuz Time Machine kullanmak, fareyi Bluetooth üzerinden bağlamak ve hatta görüntüleri de harici ekranlara kablosuz aktarım standartları üzerinden yansıtmak bunlar arasında.

     

    Yani kullanıcı odasında işi bittiğinde sadece MacBook cihazını kapatacak ve kolunun altına alarak çıkacak. Herhangi bir kablo tak çıkar zahmetine katlanmayacak. Yine aynen geri geldiğinde MacBook cihazını açacak ve herhangi bir kablo takmadan ek depolama alanını kullanmaya başlayacak. İnternet hızlarının malum durumu ve kablosuz depolama ürünlerinin fiyatı aslında Apple'ın ne kadar büyük bir risk aldığını gösteriyor. 

     

    Tabi bunlar gelecekte kesin olarak görebileceğimiz konular. Ayrıca MacBook modeli şimdilik aile içerisinde bir istisna olarak kalacak gibi görünüyor. Ancak Apple bu hamlesini tüm MacBook Air ailesine yaymak isterse o zaman işin rengi değişebilir.

     

    Bu noktada değinmek istediğimiz ve arka planda kalan bir nokta daha var ki o da Thunderbolt bağlantısının ortadan kaybolmuş olması. 20Gbps seviyesine kadar veri aktarım hızlarına olanak tanıyan Thunderbolt teknolojisi Intel tarafından geliştirildi ve uzun bir süre Mac ürünlerine özel olarak kaldı. Sonrasında Windows tabanlı bilgisayarlarda da Thunderbolt bağlantısını görmeye başladık.

     

    Apple'ın Thunderbolt bağlantısına yer vermemesi asıl şaşkınlık uyandıran konu oldu. Üzerine bu kadar yatırım yapılmış bir teknolojinin kaldırıp atılması gibi bir durum olabilir mi bilinmiyor. Kaldı ki Thunderbolt uyumlu pek çok aksesuar piyasada bulunuyor. Eğer tek USB Type-C portu anlayışı MacBook ürünlerinde yaygınlaşırsa Thunderbolt bağlantısına da bu ürünlerde elveda diyebiliriz.







     





     







  • Bari iki tane olsaymış

  • Ama fiyatta iyi dayadığı kesin ve netAksi Düşünen varsa beri gelsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: javaprof

    çöp yazılımcı adam linux oyuncu adam windows kullanır şekilci adam da bunu alır.

    Madem öyle Tasarımcı ne kullanacak Tabikide MAC tüm dev şirketlerde görüyoruz Mac Bilgisayarları ;)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En azından bi tane usb3.0 olaydı be gerçe usb standartında donanımsal açık olayınıda unutmamak lazım

  • Thunderbolt ilk kullanılmaya başlandığında da yazmıştım.
    "Intel adam akıllı bir fiyata inmezse silinir gider."

    Uçuk fiyata thunderbold kontrolcü satmaya çalışırsan olacağı bu.

  • apple lütfetmiş bir tane koymuş neyinize yetmiyor. siz kimsiniz ki iki tane port istiyorsunuz. apple bir tane demiş

    steve jobs hakkında söylenenlerede katılmıyorum. çok başarılı ürünün pazar payı ortadadır. kendi donanım ve yazılımını yapınca ve istediğin gibi standartları oluşturmakta serbest olursan stabil pc yapmak zor olmasa gerek. steve jobs asıl başarıyı telefon işinde yapmıştır fakat biliyoruz ki steve jobs 4 inç üzeri ekran istemiyordu hatta beyaz telefonu bile kabul etmiyordu. tim cook onun izinden gitmiş olsaydı görürdüm ben apple ı.

    cd yi ve disketi ürünlerinden kaldırmak kolay. nasıl nasıl pazar payınız belli. windows 10 da disket sürücülerini(yazılım olarak) kaldırdı diye çok tepki aldı. neden disket ile bilgisayar kullanan hala bir çok firma varmış. apple bu konuda ister cd yi kaldırır ister disketi. %90 pazar payına ulaşsında bakalım o zaman ben tek usb koyarım istersem koymam diyebilirlermi.

    "dh yönetimine bir şey söylemek istiyorum. lütfen mesajlarımızı silecekseniz bari neden silindiğini söyleyin"





  • Şu an için tek port absürt olabilir fakat 1-2 yıla bu segmentte standartlaşacak bir uygulama gibi geliyor. Ama bence de 2 olmalıydı.

    Ayrıca tahminimce gerçekten kullanıcıda sıkıntıya sebep olursa gelecek yılki modelde port sayısı artar.

    Son olarak da Apple büyük ihtimalle Mac'lerdeki ilk işlemcisini bu seride kullanır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TeamAnimus -- 11 Mart 2015; 1:06:27 >
  • En az iki tane USB Type-C portu olmalıydı bana kalırsa.

  • Bende Macbook Pro var. toplam iki usb 3.0 var. 1 hdmi var. 2 tane thunderbolt var. bu ikisi işime yaramıyor. bari bir tane olsaydı diyorum ama bunu alanlardan bazıları bi thunderbolta monitör diğerine de disk takabilir yada ethernet bağlayabilir dedim.

    şu 2 thunderbolt u kullanamamak biraz sinir bozucu benim için. gidip 1 dolara tıkaç aldım kapatacağım toz girmesin diye ))

    bu macbook u alan adam zengin adamdır. şekil için alır. bunu alıp 999 dolar verip monitör alıp ona bağlayacak hali yok yada usb disk takıp orada depolama yapacak halide olmaz.
    ay ben bunu alayım da grafik işlerimi yapayım mobil olayım demez.

    bunu alan kişi lüks bir yaşam sürüyor ve bunu tamamen zevk için alır. ayyy elimdeki usb 3.0 external hdd yada usb disk olmadı diye tasa yapmaz. gider bastırır parayı alır bu alet için ne isterse usb 3.1 li.

    bu macbook "walden schmidt" gibi insanlar için )))
    adamda iphone + ipad + macbook air yada pro + 27" imac + malibu yazlık ev + fisker karma araba. ( amerikada 100.000 usd den başlıyr TR de 200.000 Euro diyelim )

    adam bundan gider etraflarındakine yılbaşında hediye diye alır ben gidip manavdan elma alırım ))




  • dönüştürücüler alırsınız biraz daha paranız çıkar sonrada ahh iyiki tek port var dersiniz :D o işlenciye o para verilirmilan hiç. pro sunu alın baride bi işe yarasın.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: karabatak34

    dönüştürücüler alırsınız biraz daha paranız çıkar sonrada ahh iyiki tek port var dersiniz :D o işlenciye o para verilirmilan hiç. pro sunu alın baride bi işe yarasın.

    şu an thunderbolt için dönüştürücüler baktım. vga ve hdmi dışındakiler 80 dolardan başlıyor.
    thunderbolt to usb 80 dolar minimum
    thunderbolt to ethernet minimum 30 usd

    bunların maliyeti ne kadar olabilir _? biri 30 diğerini 80 olması için ne maliyet lazım. ama

    bu yeni standart için dönüştürücüler daha pahalı olacaktır.
    ( ama thunderbolt gibi apple a özel değil usb 2.0 ve 3.0 gibi global bir standart olacağı için biraz daha makul olabilir. )
  • Bir port yalnızca bir şeye hükmeder...

    Ek port 79$'cık 249 Tl'cik...




  • o cihaza kim 10 tane şey aynı anda bağlamak isteyecek ki??? sırf yok diye üstüne gidilen bir mesele.. adama verseniz o bir taneyi bile adam akıllı kullanmaz.. Tabletin PC versiyonu gibi düşünün tablete kaç şeyi aynı anda bağlıyorsunuz?

    gereksiz tartışma ortamı yaratılmış ki site tık alsın.. siz olayın perde arkasını kaçırırken adamlar parayı cebe indiriyor ayakta uyuyun.... hepiniz sizden yapılması beklenilen şeyi yapmanız için buradasınız.. o da tartışmak daha çok tıklamak ve tüm bunların arkasında yatan nedenleri görmemeniz.. işte kapitalizmin burada işleyen yüzüde bu... sizlerde sömürülen kullanıcılarsınız..

  • Ya arkadas bir port nedir
    Batarya az ise hicbirsey takamayacak miyiz ?

    Şu firmaya gicik oluyorum bi macbook kullanicisi olarak , asla para vermem buna

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamlar ek port satarak ta ayrı para kazanma peşindeler resmen gözü dönmüş bunların.

  • Çok sofistike bir alet. Ne desem âvâm kalırım. Yani oyun oynanmaz. Muhtemelen düzgün hd bir film de oynatamaz bu işlemci ile. Ben şimdi başka neyini eleştireyim bu zamazingonun?

    Yorumu yazdıktan sonra biraz araştırdım ve inanılmaz derecede güzel ve yararlı bir alet yaptıklarını anladım ama fiyat yine Dünyalı değil. Farklı bir gezegenden bir fiyatla yine karşı karşıyayız. Fiyatı ipade yakın olsa alınır. Yani ipad air 2 2100 lira civarında. Bu fiyata alınabilir klavyeli bir ipad. Bu cihazı. Klasik pc deneyimi ile kıyaslamanın da hiçbir anlamı yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fthkn -- 11 Mart 2015; 2:54:23 >
  • ugur@ kullanıcısına yanıt
    apple eko sisteminde kıpırdamak bile ücretli nede olsa stabil :D o dönüştürü parasının biraz üstüne ben bilgisayar aldım :D
  • Arkadaş Apple yaptı diye doğru bir hamle olacak diye bir şey yok.
    Bu tip aletleri çoğu insan benim gibi Fare takarak kullanıyor. Abuk tek giriş konur mu?
    Saçmalamış Apple.

  • hayvan arkadas kullanıcısına yanıt
    Iyi ya da kötü değişime Eleştirel bakmak yerine Tümüyle kendilerini kapatanlar her zaman kaybetmiştir. Tarihten bunu öğrenmeyeceksek tarih başka ne işe yarar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fthkn -- 11 Mart 2015; 2:57:08 >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.