Şimdi Ara

5v dan 3.3v düşüren devre

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
9.030
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar:

    Benim 5v dc den 3.3v'a düşürecek bir entegre veya devre sistemine ihtiyacım var. Sistemim max 0.5A çekmektedir. LM317 kullanmayı denedim ama bu aralıkta sanırım kararsız çalışıyor.

    Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Şimdiden Teşekkürler.



  • LM2576T-adj (ya da LM2576T-3.3V )yi önerebilirim..Zamanında kullanmıştım..

    google da aratırsan (3.3V regulator) istemediğin kadar kaynakla karşılşırsın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 11 Kasım 2006; 18:33:08 >
  • uygun değerlerde bir gerilim bölücü kullansanız nasıl olur?
  • Gerilim bölücü ile güç kaybı çok olur ve istenilen akım cekilemeyebilir. Size önerebilecegim en basit devre şekli transistorun base ucuna 4 V luk bir zener diyot atın. Kollektore 5 v u girin emitör ucundan da artı ucu cıkısınızı alın. kollektor- base arasına da bir 470 ohm atın. Su an cizicek imkanım yok. Olsa cizerdim.
  • Al kardeş bende internetten buldum yaptım çalışıyor. Kolay gelsin sana ...

     5v dan 3.3v düşüren devre
  • quote:

    Orjinalden alıntı: OzanGazi

    LM2576T-adj (ya da LM2576T-3.3V )yi önerebilirim..Zamanında kullanmıştım..

    google da aratırsan (3.3V regulator) istemediğin kadar kaynakla karşılşırsın.

    Sarı çizmeli mehmet aga ne yani çalıştıgı ne malüm o kadar devre varki
    Gülelelim uzman yorumu bu olsa gerek.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serhatka -- 13 Kasım 2006; 21:21:27 >
  • LM2576T-adj (ya da LM2576T-3.3V )yi önerebilirim..Zamanında kullanmıştım.

    http://cache.national.com/ds/LM/LM2576.pdf

    Bu entegreler başlıbaşına zaten bir çözüm ve de etkili bir çözüm. Çünkü drop-out u 1.75V !!! O da max. yani siz bu entegreye en düşüğün max. u olan 3.3+1.75=5.05VDC yi de verseniz , regülasyonu rahatça yapar ki bu en kötü ihtimal. yani siz 4.3VDC bile verseniz iş yapar datasheet e göre. Çünkü bu entegre switching çalışan verimi yüksek ve de 3A lik bir entegredir.
    Benim düşünceme göre ise , bu entegre biraz lüks çekilecek akımı düşünürsek. normal sıradan bir LDO ( Low Drop Out ) entegre de aybı işi daha ucuza ve şotki diyot ve de bobin gerektirmeden yapar. sadece verimi biraz düşük olur.
    LM317 deki yaşanan sorun sanırım o voltajlarda kararsız olmasından değildir. çünkü 1.5VDC veya 2.4VDC lik regüle devreleri yapıp çalıştırdım ve yıllarca da hiç problem yaşamadım. Büyük bir ihtimalle arkadaşın 5VDC voltajından akım çekildiğinde anlık düşüşler yaşanıyor ve zaten ayar yapılacak voltajdan min. 3Volt yüksek gerilim isteyen LM317 de yamuluyor olmalı. bu da LM317 nin girişine ve çıkışına yüksekçe değerli , mesela 1000uF-4700uF arası ve mesela 6.3-16 Voltluk kondansatör ilavesi ile çözülebilir. Tabii ki 3.3 Volt tan daa anlık yüksekçe akımlar çekiliyorsa işe yaramayabilir de...
    Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 14 Kasım 2006; 2:18:41 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    usb den 12 volt güç almak
    17 yıl önce açıldı
    5 voltu 3 volta düşürme
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • peki arkadaşlar diyelim elimizde 10- 15 volt arası bir gerilim var, devreye hem 5 volt gerekiyor hem 3.3 volt ikisindende cekilen akım toplamda 0.5 Amperi gecmez, bu iki voltajı aynı anda ureten bi power devresi mi tavsiye edersiniz yoksa once 5 volta ordanda 3.3 volta dusurmeyi mi tavsiye edersiniz?
  • hemen ikinci sorumu da ekliyeyim, dijital devrelerde 5v gucgirişinin olduğu yere dijital devrelerin zarar gormemesi için 100 nFlık capacitance lar konuluyor, peki 3.3 voltluk guc girişleri için ne kakadarlık capacitancelar konulmalıdır veya gerek varmıdır?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: matador01

    hemen ikinci sorumu da ekliyeyim, dijital devrelerde 5v gucgirişinin olduğu yere dijital devrelerin zarar gormemesi için 100 nFlık capacitance lar konuluyor, peki 3.3 voltluk guc girişleri için ne kakadarlık capacitancelar konulmalıdır veya gerek varmıdır?

    Kardeşim o capastorler pcb bakır çizgisinin yolunun belli bir endüktif reaktansı var bu reaktans havadaki rf dalgalarının yarattıgı etki altında kalırlar endüktif reaktansı dengelemede capastif reaktans gereklidir bunun içinde capastor kullanılır... Capastor hesabını endüktansa göre yap ...
  • hımmm, bende bir devrede gorup bir arkadaşa sormuştum, o da bu capasitancelara by-pass capasitorleri denir dedi, voltajtaki dalgalanmaların dijital elemanların kararsız çalışmasını engellemek için felan demişti, belki ikinizde aynı şeyi soylediniz ama farklı yollardan bilmiyorum,

    o zaman senin dediğin gibiyse bakır çizgi yolu aynı kartta aynı olacagından eşdeğerde capasitancelar kullanmalıyız, bakır çizgi yolunun endüktif reaktansı nasıl hesaplanır bilmiyorum ama 100nF koysak yeter heralde
  • selamlar.
    arkadaşın dediklerinin de doğruluk payı vardır ama asıl amaç anlık voltaj değişimlerinin DC deki etkisini ve özellikle dijital devrelerdeki data ların voltaj üzerine etkileri ve yine anlık değişimleri , parazitleri , gürültüleri absorbe etmeye yarar by-pass kondansatörleri. Ayrıca lojik entegrelerin basleme uçlarının en yakınına yani tam dibine de polyester veya multilayer 100nF lar atılması faydalıdır ve tavsiye edilir bu işten anlayanlar tarafından. bir lojik kapı çalışırken , özellikle de OC - Open Collector yani açık kollektör çıkışlı olan kapılar besleme voltajından anlık ( iletim/kesim esnasında ) akımlar çekerler.
    Regüle konusunda tavsiyem 2 ayrı besleme yapıp , girişlerini de 10-15 Volt olan yerden almanız. normalde sadece ısı artar ki voltajın yüksekliğinde , sizde akım az olduğundan sorun olmayacaktır. bir de tavsiyem lineer gerilim regülatörü çıkışından şaseye 2.2 - 10uF arası bir elektrollitik ya da tantal kondansatör koymanız. Bunun faydasını birçok yerde görmüşümdür. 78XX , 79XX , LM317 - 337 vs gibi entegreler lineer seri regülatördürler.
    Saygılar.




  • teşekkurler hocam, konuyu biraz daha açabilirmisiniz ,şimdi elimizde 3 secenek var;(----------> = güç entegresi)

    1) 15v------------>5v ve 15v---------------->3.3v

    2) 15v------------->5v-------------->3.3v

    3) 15v-------------->5v
    _____________ ||
    _____________ -->3.3v

    konuyu pek bilmiyorum ama en az maliyet 3.sunde gibi geliyor, siz neden 3.sunu tercih etmek istemediniz? bir ikinci sorumda aslında giriş voltajı sabit 15volttan 5 volta bir regüle işimizi gorecek, ama ani şoklar gibi durumlarda voltajın orneğin 400 volta bir anlık çıkartılıp dusurulduğu bir durumda dverenin zarar gormemesi için ne gibi onlemler alınabilir, girişe çok buyuk değerde bir capacitance eklememiz sorunuzu cozer mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matador01 -- 15 Kasım 2006; 10:06:49 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: serhatka

    quote:

    Orjinalden alıntı: OzanGazi

    LM2576T-adj (ya da LM2576T-3.3V )yi önerebilirim..Zamanında kullanmıştım..

    google da aratırsan (3.3V regulator) istemediğin kadar kaynakla karşılşırsın.

    Sarı çizmeli mehmet aga ne yani çalıştıgı ne malüm o kadar devre varki
    Gülelelim uzman yorumu bu olsa gerek.....


    Ne saçmalıyosun sen yine arkadaşım.Entegre kodunu vermişim zamanında kullandığımı da soylemişim.

    Ego nu tatmin etmek istiyosan bunu başkalarına çamur atmadan yap..


    Bu arada untayk arkadaşım teşekkür ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 15 Kasım 2006; 16:08:46 >




  • rica ederiz arkadaşım...
    matador01 arkadaşım 3. şıkta ne anlatmak istediğinizi anlayamadım. benim tercihim 1. şık . En az sorunu burada yaşarsınız. şayet 7805 ve LM317 gibi 2 entegrenin maliyetini düşünüyorsanız birşey diyemem. Ayrıva anlık voltaj oynamalarından kastım şebeke voltajı değil , devredeki elemanların sebep olduğu , minik ama voltajın saflığını bozan darbecikleri kastediyorum ben.
    tercih sizin. isterseniz basit bir zenerli transistörlü 5V yapın ve ardından da bir direnç ile bir zener kullanıp 3.3V yapın. daha önce sorun yaşadınız ve bu sorunu yaşamamanız için olması gerekeni yazdık dilimiz döndüğünce.
    Saygılar.
  • untayk hocam demek istediğinizi anlamıştım ben zaten, ve ek bir soru daha ekleyip örneğin bir anlık 400 voltluk bir şok giriş gelmesi durumunda devrenin zarar gormesi nasıl engellenebilir şeklinde bir soru sormak istedim, devrenin zarar görmemesi derken devreye guç gitmemesi o anlık için sorun olmaz sadece elemanların zarar gormemesinden bahsediyorum,
    3.şıkla ilgili olarakta ,national sitesini incelediğimde bazı güç entegreleriyle yapılan devrelerin 2 farklı output verebildiği gördüm bunu kullanmanın faydalı olup olmayacağını sormaya çalıştım, ama henüz fazla bir araştırma yapmadım, sadece konu alakalı geldi ve konu kapanmadan bahsedeyim istedim, biraz çalışayım ilerde tekrar bunları konuşuruz ,sağolun
  • 400V geldiğinde zaten önce trafonuz veya sigortanız gidecektir. gitmese zaten sorun olmaz. niye , çünkü 220 de 15V veren bir trafo 440 da 30V verir ( DC olarak diyorum ! ). zaten bu regüle entegreleri 35VDC lere kadar dayanır. istisnaları var ama zaten 440VAC geldiyse evde sağlam hiç bir cihaz kalmayacağından bu devre ihmal edilebilir bir maliyet olacaktır. En kötü ihtimalle 220 girişine 250-260 voltluk vir varistör takarsınız , o patlar ve herşey kurtulur ( tabii ki 220 tarafına sigorta da koymanız şartı ile ! ) ki o kadar yüksek voltajda yüzbinlerce dolarlık telefon santralleri dahi patlıyor çoğu zaman.
    3. şıkta anlatmak istediğinizi anladım. dediğiniz mantıklı ancak o tür entegreleri biraz zor bulursunuzgibime geliyor. bulunsa da pahalıya gelir gibime geliyor. entegre ismini bulun bir bakalım yine de.
    Saygılar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.