Şimdi Ara

BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
2
Favori
1.741
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese selamlar,

    BlackBerry konusunda fazla bilgi paylaşılmadığı ve tanıtımında eksik kaldığı için böyle bir konu açmayı uygun buldum. Başka yerde bu şekilde konu açılmışsa mazur görün, çünkü ayrı bir yerde kullanıcı olarak tanıtım yapılmıyor. Forum olarak BlackBerry kısmını canlı tutmak ve bilgi alışverişi sağlamaktan yanayım.

    Konuya eklediğim resimler kendime ait BlackBerry Z10 cihazımdan çekilmiştir ve 10.3.1 sürümüne aittir. Kısaca tanıtıma geçelim, umarım yararlı olur.

    BlackBerry 10 işletim sisteminin en temel özelliği olan Hub, herhangi bir uygulamada çalışırken gelen bildirim, çağrı ve mesajlarınıza kısaca göz atmanızı, bütün bunların bir arada kolayca erişilmesini sağlamaktadır. Ekranın altından yukarı doğru parmağınızı ittirdiğinizde aşağıdaki resimdeki gibi çalışan uygulama küçülecek ve parmağınızı bırakmadan sağ yana kaydırdığınızda gelen bildirim varsa görebileceksiniz.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Tanıtım kısmı aşağıdaki resimlerle daha ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Bu resimdeki uygulamalar üzerinden gidecek olursak sırasıyla;

    Facebook uygulaması;

    Facebook uygulaması Blackberry firması tarafından yapılıyor ve bu uygulamanın diğer platformlara göre birkaç eksik yanı var. Örneğin uygulama içerisinden hesap ayarlarına girdiğiniz zaman sizi mobil siteye yönlendiriyor. Bir başka eksiklik ise bir durum paylaşırken his ve duygu ekleme özelliği yok. Onun dışında diğer platformlardan farkı yoktur. Facebook Messenger Blackberry mağazasında yok, ancak bunun için alternatif uygulamalar mevcut.

    Takvim;

    Takvim uygulamasında resimde görüldüğü gibi sade bir tema vardır. Ekle butonu ile günlük ajandanıza görev ya da not ekleyebiliyorsunuz. Sol alttaki menüden takvimi ay, hafta, gün, ajanda olarak değiştirebiliyorsunuz. Ay olarak seçili iken parmağınızla sola kaydırma yaptığınızda ise bütün bir yılın takvimi çıkıyor.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Resimler;

    Resimler uygulamasında tarih veya albüm olarak sıralama seçebiliyorsunuz. Ayrıca resimler uygulamasının en ilginç özelliği ise albüm ve tarih sıralamasına ek olarak Harita sıralaması da yapabilmenizdir.

    Resimler uygulamasında Harita sıralamasını seçerseniz GPS açılacak ve dünyanın nerelerinde resimler çektiğiniz harita üzerinde gözükecektir. Örneğin İstanbul'a tıklarsanız İstanbul'da çekilmiş resimleri size gösterecektir.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Kişiler;

    Kişiler uygulamasında Facebook, Twitter ve LinkedIn kişilerinizi otomatik olarak birleştiriyor ve bir kişiyi aradığınızda o kişinin profil resmi ekranda beliriyor. Eğer kişiler uygulaması kişileri birleştirmede tanımlama yapamaz ise bunu manuel olarak da ayarlayabiliyorsunuz.

    Twitter;

    Twitter uygulaması Twitter firmasının yapımıdır ve diğer platformalardaki uygulamalardan hiçbir farkı yoktur. Bu konuda Twitter firmasının Facebook gibi uzak kalmamasını tebrik etmek gerekir.

    Saat;

    Saat uygulamasını açtığınızda böyle bir ekranla karşılaşıyorsunuz. Uygulamanın en üstünden çekerek ayarlara girdiğinizde gerekli saat ayarlarına ulaşıyorsunuz ve istediğiniz düzenlemeleri yapabiliyorsunuz.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Tarayıcı;

    Tarayıcı uygulamasında gördüğünüz üzere forum.donanimhaber.com yazdığınızda sizi direk olarak sitenin masaüstü sürümü ile açıyor. Diğer akıllı cihazların çoğu sizi mobil formata yönlendiriyor. Blackberry, tarayıcı konusunda yapılan testler doğrultusunda en iyi mobil tarayıcı seçilmiştir. Önceki sürümde Flash Player desteği vardı ancak bu yeni güncelleme ile bu özelliği göremiyoruz. Bu konuda neden böyle bir ihtiyaç duyulduğu konusunda ise henüz bir fikir yok.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Foursquare;

    Foursquare kullanımı Blackberry cihazlarında uygulamanın eski tip çalışma sisteminde çalışıyor. Yani artık yer bildirmek için kullandığınız Swarm uygulaması Blackberry uygulama mağazasında yok. Ancak bu bir eksiklik olmadığı gibi size yarar sağlayan bir durum. Şöyle ki; diğer cihazlarda yer bildirimi yapmak için Foursquare uygulamasından çıkıp Swarm uygulaması ile bildirim gerçekleştirirken Blackberry için Foursquare uygulamasında bunların ikisi bir aradadır. Blackberry Foursquare uygulamasında yer bildirimi ve mekanları bulmayı aynı uygulama üzerinden yapabiliyorsunuz. Bu da sizin için hem zaman tasarrufu hem de iki uygulama arasında geçişlerde uğraştırmamak açısından yararlı. Foursuare uygulaması Foursquare tarafından yapılmıştır.

    Metin Mesajları;

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Metin mesajları uygulamasında görüldüğü üzere Blackberry akıllı klavyesinin tahmin özelliği harikadır. Örnek olarak "Seni" yazdığınızda size tahminlerde bulunarak kelime önermektedir. Tahminlerden bir seçim yapmak için ise parmağınızı klavye üzerinde hafifçe yukarı itmeniz yeterlidir. Böylelikle birkaç hamlede uzunca sözcükleri yazmakta zahmet çekmemiş ve zaman kazanmış oluyorsunuz. Ayrıca Blackberry'de diğer platformalardan farklı olarak; örneğin ":)" simgesi yaptığınızda bunu ifade olarak şekillendirerek size göstermesidir. Yani emoji simgeleri gibi klavyede gözüken ifade kısayollarını tanıyarak simge şeklinde göstermektedir. Bu özellik diğer akıllı cihazlarda yoktur.

    Whatsapp;

    Whatsapp uygulaması sorunsuz çalışmaktadır. Uygulama kurulumu esnasında bazı izinleri vermezseniz uygulama çalışmıyor algısına kapılabilirsiniz. Örneğin "Paylaşılan Dosyalar" iznini vermezseniz Whatsapp üzerinden resim göndermek istediğinizde resmi seçseniz dahi ekranda göstermeyecek ve göndermeyecektir.

    BlackBerry World;

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Blackberry uygulama mağazasında Blackberry tarafından incelenmiş uygulama ve oyunları bulabilirsiniz. Uygulama ve oyun konusunda diğer platformlara göre sayı olarak az olabilir ancak öz ve lazım olan uygulamalar mevcuttur. Örnek olarak Gameloft firmasının Asphalt 8, Minion Rush gibi oyunları bile Türkçe olarak oynanabilmektedir. Ayrıca yeni OS 10.3.1 ile Android uygulamalarının yüklenmesi ve kullanılması daha düzenli hale getirilmiştir. Yani Blackberry cihazınız üzerinde Android uygulamalarını da kullanabiliyorsunuz.

    Youtube;

    Youtube, uygulama olarak bulunmasa da uygulama gibi çalışmaktan pek farkı yok. Tarayıcı üzerinden açmasına rağmen Blackberry'nin en güzel özelliklerinden birisi de herhangi bir video açtığınızda yükleme yapmasıyla zaman kaybetmiyorsunuz. Videoyu oynat tuşuna bastığınız anda video oynamaya başlayacaktır. Bir diğer güzel özellik ise Youtube'ta video oynarken arka plana atsanız dahi video oynatımı durmayacak, oynamaya devam edecektir. Bu arka planda oynatma özelliği de pek çok cihazda yoktur.

    Müzik;

    Müzik oynatıcı cihazınıza attığınız müzikleri dinlemenizi sağlıyor. Sade tasarımı sayesinde gayet anlaşılır ve kullanışlıdır.

    Ayarlar;

    Ayarlar uygulamasına girdiğinizde birçok ayarı yapmanızı sağlayan geniş bir seçenek menüsü vardır. Telefonu düz zeminde kaldırırken kilidin otomatik açılmasından tutun, hesap ekleme, veri yönetimi, bildirimler, bağlantılar, pil tasarrufu, BlackBerry Protect gibi daha birçok ayarı yapabiliyorsunuz.

    BlackBerry Protech'ten kısaca söz edecek olursak, Apple iPhone'daki İphone'umu Bul uygulamasının gelişmiş özellikte olanıdır. Apple bu teknolojiyi cihazlarına sağlamadan önce bu özellik Blackberry cihazlarında vardı.

    BlackBerry Protech ile cihazınızın konumunu bulmaya ek olarak cihazı sesli olarak çaldırabilir, ekranınında istediğiniz mesajı gösterebilir, cihaza parola koyabilir ve içindeki bütün verileri silebilirsiniz. Diğer akıllı cihazlardan çok çok daha fazlasını yapabileceğiniz için ünlü BlackBerry güvenliğinden kesinlikle endişeniz olmayacaktır.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Kamera;

    Kamera uygulamasında en göze çarpan özellik diğer hiçbir akıllı cihazda olmayan Time Shift özelliğidir. Bu özelliği aktif ederek bir kişinin fotoğrafını çekerken eğer kişinin gözleri kapalı çıkmışsa Time Shift özelliği sayesinde pozun birkaç saniye öncesi ve sonrası arasında ayarlama yapabiliyorsunuz. Bu ayarlama sonucunda kişinin en güzel gözüken pozunu ayarlayarak fotoğrafı kaydedebiliyorsunuz.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Telefon (Arama Ekranı);

    Aramalarınızı yönetebileceğiniz telefon uygulamasında herhangi bir kişiyi ararken o kişinin Kişiler uygulamasında bağlı bulunan sosyal hesabının profil resmini görebilmektesiniz. Tuşlama kısmı ise aşağıdaki gibidir.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Cihazın ikinci sayfasındaki uygulamalara bu kısımda yer veriyorum.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Story Maker;

    İkinci sayfanın en başında yerleştirdiğim Story Maker uygulaması size film yapmanızı, filminize çeşitli filtreler uygulamanızı sağlıyor. Seçtiğiniz resim ya da albümleri bir müzikle birleştirerek çok kolay bir şekilde anı videoları oluşturabilirsiniz. Ayrıca bu özelliği direk olarak Resimler uygulaması içerisinde de tek tıklama ile yapabiliyorsunuz.

    Videolar;

    Video oynatımlarında diğer akıllı cihazlar gibi telefona uygun formata dönüştürmeye pek gerek duymuyorsunuz. Blackberry birçok ses ve video formatını desteklediği için böyle bir dönüştürme işlemi ile sizin değerli zamanınızı harcamıyor. Video oynatımlarında ekranı üç farklı seçenekte oynatması için tercih edebiliyorsunuz.

    Connect to OneDrive;

    Bilindiği üzere OneDrive, Microsoft'un bulut depolama sistemi. Blackberry'nin geliştirdiği OneDrive bağlantı uygulaması ile buluttaki dosyalarınıza direk olarak cihazınızın Dosya Yönetici'sinden erişebiliyorsunuz.

    Dosya Yöneticisi cihazınız, hafıza kartınız ve OneDrive arasında dosyalarınızı kopyalamanızı taşımanızı, silmenizi ve hatta sıkıştırmanıza dahi olanak tanıyan bir BlackBerry uygulamasıdır. Çoğu akıllı cihazda dosya sıkıştırmak için ek uygulamaya gerek duyulurken bu hizmet Blackberry'de standart olarak bulunmaktadır.

    İşte Dosya Yöneticisi ve bütünleşik OneDrive,

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Blackberry Blend;

    10.3.1 güncellemesi ile gelen en yeni özellik Blackberry Blend. Blend ile başka marka akıllı cihazlarınız ve bilgisayarlarınız arasında dosyalarınızı eşitlenir ve düzenleyebilirsiniz. En güzel özelliği ise herhangi bir mail, sms ya da BBM mesajı yazacağınız veya alacağınız zaman bunu bilgisayarınızdaki Blend programı üzerinden gerçekleştiriyorsunuz. Bu da bilgisayar üzerinde çalışırken telefona bakmakla zaman kaybetmemeniz için muhteşem bir özellik.

    Hesabım;

    Turkcell operatörünün kullanıcılarının hesabını yönetmesi için geliştirdiği Hesabım uygulaması ne yazık ki operatörlerin Blackberry'ye uzak kalmasından dolayı Android marketten yüklenmiştir. Blackberry cihazlarının Android uygulamalarını çalıştırabildiğini gösteren bir örnek olması açısından buna değinemekte fayda gördüm.

    Umarım en kısa sürede, operatörler cihaz ayrımı yapmaksızın önceden vazgeçemedikleri Blackberry için yeniden uygulama geliştirirler. Buradan tüm operatörlerin biz Blackberry kullanıcılarına karşı sessiz kalmamasını umuyoruz.

    Hava durumu;

    Hava durumu verileri Accu Weather tarafından sağlanıyor ve havanın durumuna göre çeşitli animasyonlarla gösterim sağlıyor. Örneğin yağmur veya kar yağarken bu şekilde yağmur veya kar yağan bir animasyon görüyorsunuz.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Haritalar;

    Haritalar uygulamasında konumunuzu kolay bir şekilde buluyorsunuz ve eğer herhangi bir araçta seyahat ediyorsanız bunu harita üzerinde görebiliyorsunuz.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    BBVE (BlackBerry Virtual Expert);

    Cihazınız hakkında ayrıntılı durum bilgisi görmenizi sağlayan Blackberry uygulamasıdır. Eğer cihazınızda herhangi bir arıza olduğunu düşünüyorsanız cihazınızı servise vermeden önce bu uygulama ile test edebiliyorsunuz.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Remember;

    Remember ile sesli, yazılı veya istediğiniz resimleri ekleyerek notlar, görevler, etiketler oluşturabiliyorsunuz.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Hesap makinesi;

    Hesap makinesi ile genel veya ayrıntılı hesaplar yapabilirsiniz. Ayrıntılı hesaplar için ekranı sağa kaydırmanız yeterli. Ayrıntılı hesaplarda sin, cos, tan gibi matematiksel hesaplar yer alıyor. Ayrıca hesap makinesi ile bir mekanda kişi başına vereceğiniz bahşiş oranını hesaplayabilir ya da birimler arasında kolayca dönüştürme yapabilirsiniz.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Dosya yöneticisi;

    Daha önce de belirttiğim gibi cihazınız, hafıza kartınız ve OneDrive arasında dosya düzenlemenizi sağlayan uygulamadır.

    Parola saklayıcı;

    Herhangi bir hesabınız, kredi kartınız veya başka bir şey için oluşturduğunuz parolaları güvenli bir şekilde saklamaya yarayan girişi şifreli Blackberry uygulamasıdır.

    Yardım;

    Blackberry cihazınız hakkında aklınıza takılan hemen her konuda çevrimiçi ve çevrimdışı olarak yanıt alabileceğiniz Blackberry uygulamasıdır. Örneğin mesaj bildirimlerinde LED ışığının rengini değiştirmeyi bilmiyorsanız bu kısımda arama yaparak size nasıl yapacağınız hakkında bilgi veriliyor.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Snap;

    Snap, Google Play Store'un Blackberry'de daha kolay bir şekilde kullanılmasını sağlayan uygulamadır. Blackberry cihazınıza Google Play Store da kurulabilmektedir, ancak Snap de Google Play ile aynı işlevi görmektedir. Cihazınıza kurmak istediğiniz Android uygulamalarını bu uygulama ile bulabilirsiniz. Snap yüklemek için lütfen araştırma yapınız. Bu uygulama Blackberry World dışından yüklenmektedir.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Pusula;

    Pusula cihazınız düz konumdayken size en doğru yönü bulmanızı sağlar. Aşağıdaki resimde cihaz düz konumda değildir.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Üçüncü sayfadaki uygulamalar bu kısımdan sonra yer almaktadır.

    Documents To Go;

    Documents To Go uygulaması ile Word, Excel, PowerPoint dosyalarınızı görüntüleyebilir, düzenleyebilir veya yeni belgeler oluşturabilirsiniz. Adobe Reader ile .pdf formatlı dosyalarınızı aynı şekilde yönetebilirsiniz.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Akıllı etiketler;

    Bu uygulama ile çeşitli barkodları tarayabilirsiniz.

    Amazon AppStore;

    Amazon AppStore ile aynı Google Play'den yüklemek istediğiniz gibi çeşitli uygulamaları yüklemeniz mümkündür.

    BBM (BlackBerry Messenger);

    BBM ile arkadaşlarınızla sesli, görüntülü ve yazışmalı olarak konuşabilirsiniz, cihazınızın ekranında yaptığınız herhangi bir şeyi arkadaşınızın kendi Blackberry cihazından izlemesini sağlayabilirsiniz. Özellikle bu ekran paylaşımı toplantı yapmak isteyen iş insanları için çok önemli bir özelliktir.

    Kurulum;

    Kurulum uygulaması ile cihazınızda kullanmak istediğiniz özellikleri yönetebilirsiniz.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Assistant;

    Bu uygulama ile cihazınızı sesli olarak komutlarla yönetebilirsiniz. Şu an için Türkçe desteği sadece metin mesajı ya da klavye ile herhangi bir şey yazarken çalışmaktadır.

     BlackBerry 10.3.1 Kullanıcı Tanıtımı


    Eğitim Kılavuzları;

    Cihazınızı kullanmayı öğrenecek çeşitli hareketleri ve neyin nerede olduğunu anlatan uygulamadır.


    Bu konuda geçen tüm resimleri kendime ait cihazımdan almış olup BlackBerry hakkında yararlı bir tanıtım çalışması yapmaya çalıştım. Umarım bu konu ile BlackBerry cihazlarına karşı önyargılar yıkılır, severek kullandığımız bu marka hak ettiği yere gelir.

    İlginize teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cobanmahmut -- 13 Nisan 2015; 21:24:42 >







  • Güzel paylaşım ,çok iyi olmuş.Bilmeyen veya yeni almak isteyipte kafasında soru işareti olan çoğu kullanıcıyı bilgilendirecektir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ellerine sağlık hocam umarım bb10 merak edip almakla almamak arasında kalanlara bir rehber olur çoğu kişi bb10 kullanmadan BlackBerry hakkında yorum yapıyor hala eski BlackBerry zannediyor bu algıyı yıkmak lazım bunu aslında BlackBerry nin yapması lazımdı
    ya reklam çok iyi olacaktı yada isim değişikliği olacaktı ki herkes yeni bir sistem olduğunu bilsin bence BlackBerry ismi yerine rım ile devam etse daha iyi olurdu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet. BlackBerry hakkında çok yanlış bir algı oluştu. Konuya birçok resim ekleyerek enine boyuna anlatmaya çalıştım. BlackBerry kullanmak gerçekten kaliteli bir zevk.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cobanmahmut -- 26 Şubat 2015; 1:36:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerçekten güzel bir konu olmuş teşekkür ederim emek için.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • tam da işime yarayacak bir konu.Teşekkürler.
  • yararlı konu biraz daha ayrintiya inilebilir daha detaylı bilgiler verilebilir. böyle kalmasın guncellensin buralar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.