Şimdi Ara

Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
2
Favori
3.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

     

    Video metni: 

     

    Merhaba ben Mesut Çevik bu videomuzda iyi bir akıllı saatte olması gerekli 5 ana unsur üzerinde duracağız.




    Hali hazırda piyasada bir çok alınabilir akıllı saat mevcut. Yuvarlak ekranlısı, sim kartlısı, elektronik mürekkep kullananı, uykuyu takip edeni derken kullanıcılar açısından seçim yapmak her geçen gün zorlaşıyor.

     

    Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video 

    Aslına bakılırsa evet denemek isteyeceğimiz bir çok saat var ama hali hazırda sürekli kolunuzda taşımaya değer bulacağınız bir model üretilmemiş durumda.




    Özellikle bu dijital oyuncakların sınırlı batarya ömürleri deneyimi kötü etkilediği için kullanıcılar bir süre sonunda akıllı saatleri takmayı bırakıyorlar.




    Pil




    Bir akıllı saatte olması gereken en önemli unsur batarya. Şu anda dijital ekran taşıyan modeller içinde pili en fazla gideni ise Sharp’ın Memory LCD ismini verdiği özel bir ekran kullanan Pebble. 




    Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video 

    Bir kickstarter projesi olarak doğan ve modern rakiplerinin aksine dokunmatik bir ekran yerine tuşlarla kontrol edilen saat, bir çok teknoloji tutkunu taradından şimdiye kadar üretilen en iyi akıllı saat olarak tanımlanıyor.




    Geliştirici kiti sayesinde 3. parti firmalar tarafından geliştirilen yazılımları da çalıştırma kabiliyetine sahip saat, cep telefonu ile bluetooth üzerinden haberleşiyor ve 5 ile 7 gün arası açık kalabiliyor.




    İlk başlardaki plastik kasasıyla daha çok teknoloji meraklılarını hedefliyor olsa da daha sonra piyasaya sürülen çelik kasalı sürümüyle genele hitap eden bir hale bürünen saat, içindeki 3 yönlü ivme ölçer, ışık sensörü ve manyometre sesnsörlere de sahip.




    Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video 

    Spor esnasında adım sayar olarak da kullanılabiliyor fakat nabız ölçme fonksiyonuna sahip değil. Bunun yanında renksiz bir ekrana sahip olması, dokunmatik kontrolleri desteklememesi de onu mükemmel bir saat olmaktan alı koyuyor.




    Tabi Pebble’ın ekranının sürekli açık halde durmasına rağmen 5 günden fazla pil ömrü sunan bir saat olduğunu da vurgulamak gerekli. Zira günümüzde akıllı saatler için aşılması gereken bir diğer engel de ekranlar.




    Ekran




    Saatler zamanı göstermeleri yanında giyimine önem veren insanlar için aksesuar niteliği de taşıyorlar ve iyi görünmeleri gerekiyor.




    İlk başlardaki kare ekranlarıyla tasarımsal açıdan çok etkileyici modeller göremiyor olsa da günümüzde yaygın kullanıma başlayan kavisli veya dairesel ekranlar sayesinde klasik rakiplerine görünüm açısından daha fazla yaklaşmış durumdalar.

     

    Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video 

    Tabi görünümlerinin tamamlanabilmesi için ekranlarının açık olması gerekiyor. Çünkü ekranları kapalıyken saatten çok kötü görünümlü bileklik havası taşıyorlar.




    Kısacası bir akıllı saatin iyi bir akıllı saat olabilmesi için sürekli açık kalan iyi bir ekrana sahip olması gerekli. Sony SmartWach 2’de 2 farklı ekranı bir araya getirerek güzel bir ürün ortaya çıkartmıştı fakat sürekli açık kalan ekranın renksiz oluşu deneyimi istenen seviyeye çıkartamadı.

     

    Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video 

    Günümüzde bir akıllı saatte görmek isteyebileceğimiz en iyi ekran teknolojisi ise Qualcomm’un geliştirdiği Mirasol ekranlar diyebiliriz. Renkli ve sabit görüntü gösterdiği durumlarda enerji tüketmeyen ekranda en basit mantıkla her bir piksel, voltaj ile kapatılıp açılabilen küçük yansıtıcılardan oluşan kırmızı, yeşil ve mavi alt piksellere sahip.

     

    Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video 

    Bu alt pikseller çok düşük voltaj değerler ile kontrol edilebildikleri için önemsenmeyecek kadar az enerji tüketen ve sürekli açık kalan renkli ekranlar elde edilebiliyor. Aynı zamanda gün ışığını yansıtıcı olarak kullandığı için güneş altında çok daha iyi görünür oluyor.




    Fakat üretiminin çok maliyetli olması nedeniyle Qualcommm’un Toq isimli prototip akıllı saat modeli haricinde kullanım alanı bulabilmiş değil. Yakın gelecekte de bir akıllı saat üzerinde görebilecekmişiz gibi görünmüyor.

     

    Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video 

    Umarız ekran sorununa benzer ölçüde etkileyici ve uygun maliyetli bir çözüm bulunur. Zira kolumuzdaki şeye gerçek anlamda bir saat diyebilmemiz için her baktığımızda ekranın hizmete hazır olması, bakmadığımız zamanlarda da diğer insanlar için ilgi çekici durması gerekli.




    Tabi bir cihaz hazır kolumuzdayken, sürekli aktivite takibi yaparak bizi uyarsa hiç de fena olmaz.




    Aktivite takibi




    Nike’ın Fuelband aktivite takip bilekliği ile başlayan çılgınlık bugün cep telefonları ve akıllı saatler ile devam ediyor. Fuelband basit bir şekilde hareketlilik oranı hesabına yoğunlaşmışken, günümüzdeki akıllı saatler nabız ölçümü, konum saptama ve barometre gibi özellikleri sayesinde gerçek anlamda katedilen mesafe ve çıkılan yükseklik gibi değerleri raporlayabiliyor.

     

    Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video 

    Fakat saatlerdeki en önemli sorun bir çok gelişmiş özellik aynı anda yürütüldüğünde kısa olan pil sürülerinin daha da kısalması. Withings Activite, pil sorunana farklı bir çözüm bulmuş durumda. Eğer akıllı bir saati sadece aktivite takibi için istiyorsanız size analog saat içinde gizlenmiş sensörlerin yeterli olacağını düşünen firma belki de en güzel görünen aktivite odaklı akıllı saati piyasaya sürmüş durumda.




    Özellikle 8 ay pil süresiyle de şu anda rakipsiz diyebiliriz. Fakat akıllı saatleri bir çok kişi sadece aktivite takibi değil aynı zamanda bildirimleri göstermesi ek programlar yardımıyla farklı işleri de yürütebilmesi için istiyor.




    Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video 

    Samsung, kendi geliştirdiği Tizen, Google ise Android’in saat versiyonu Android Wear ile bu konuya bir standart getirmeyi amaçladı. Yakın zamanda çıkacak Apple’ın akıllı saatiyle 3. bir akıllı saat işletim sistemi de hayatımıza girmiş olacak.




    Akıllı saat işletim sisteminde bir kaç önemli nokta var. Bunlardan en önemlisi tabi ki arayüz ve sonrasında geliştiricilere sağlanan imkanlar.




    Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video 

    Kimse yüzlerce dolar verip sahip olduğu akıllı saatinin kutudan çıkan programlarla sınırla kalmasını istemez. Bu küçük oyuncaklara dilersek tarayıcı bile yükleyebilmeliyiz. Kim ne yapsın demeyin, bir teknoloji tutkunu için işe yaramasından sa açıldığını görmek bile farklı bir deneyim anlamına geliyor.




    Şu an için Tizen ve Wear’ın bu saydığımız konularda çok da parlak profiller çizdiklerini söylemek zor. Kullanıcılar arayüz konusunda şikayetçi ve 3. parti firmaların desteği henüz istenen seviyede değil.




    Bu konuda noktayı Apple koymaya hazırlanıyor ki bu saatin büyük olasılıkla sadece iOS cihazlarla birlikte çalışabilecek olması farklı akıllı cihazlar kullanacaklar için problem yaratacaktır.




    Bir akıllı saatin evrensel olması gerekli ki kolumuzda bir kelepçeye dönüşmesin.




    Evrensellik




    Hiç kuşkusuz biraz evvel saydığımız her özellik önemli ama alınan bir saatin her akıllı cihazla konuşabiliyor olması belki de en önemli unsur. Zira bizi sadece bir telefona veya bir markaya mahkum eden cihazlar aslen modern kelepçeler olarak da düşünülebilirler.




    İşin kötü yanı akıllı saat pazarının “akıllı kelepçe“ üretimine doğru gidiyor. Google, insanları Android’e, Samsung ise kendi cihazlarına mahkum etme peşinde. Apple’ı saymaya zaten gerek yok firmanın zihniyeti başından beri belli :)




    Mükemmel akıllı saat nasıl olmalı? özel video 

    Bu konuda en büyük potansiyele Microsoft sahip diyebiliriz. Firmanın büyük ilgiyle karşınan fakat ergonomik bası sıkıntılar nedeniyle eleştiriler alan akıllı bilekliğinin her telefonla çalışıyor olması da politikasını net bir şekilde ortaya koyuyor.




    Firma önümüzdeki dönemde, akıllı cihazlar için geliştirdiği ortak bir işletim sistemini bütün üreticilerin kullanımına sunarsa özellikle ünlü klasik saat üreticilerini yanına çekebilir.




    Zira şu bir gerçek ki hiç bir klasik saat üreticisi üreteceği orta üst sınıfta yer alacak ve fiyatı biraz can yakacak akıllı saatiyle sadece Android ve Windows kullanıcılarını hedeflemek istemez. Para harcamaya en yatkın kitle Apple’ın elinde ve bu kitleyi yakalamalarına yardımcı olacak her güçle severek ortaklık kuracaklardır.




    Söz sizde




    Evet bir akıllı saatte olması gereken detayları şu anki pazar koşulları ile değerlendirmeye çalıştık. Siz bir akıllı saatten neler bekliyorsunuz lütfen paylaşın. Böylece takipçi kitlemiz ne istiyor hep birlikte görmüş oluruz.







  • nabız ölçer, ve adım sayar gibi fonksiyonların zaten istenildiği gibi çalışmadığı göz önüne alındığında en alınasının pebble steel olduğunu söyleyebilirim. ki tercihimi de bu yönde yaptım zaten. pebble'ı 10 gün şarj etmeden kullandığımı bilirim.

    olmazsa olmaz 3 şey var bu cihazlarda; birisi elbetteki saati kusursuz olarak ve sürekli açık ekranında göstermesi, diğeri şarjının kolayca tükenmemesi, tabi bir de telefonda yazanları bana sağlıklı ve tam şekilde aktarması yeterli olur saatin. cihazınızla uyumu da tercih ederken bakılacak bir diğer önemli nokta.

    renkli ekranlardan alınası olarak smartwatch 2 ön plana çıkıyor. illa ki wear olsun denirse de asus zenwatch daha bir çekici. tabi bu ikisinin ios yada windows cihazlarla kullanılamaması göz önünde bulundurulmalı.

  • Akıllı saatler; kullanıcı için akıllı telefon üzerine çok büyük şeyler katmıyor.
    Bu sektörde Apple bile hayal kırıklığına uğrayabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Henüz almaya değecek akıllı (sanılan) bir saat göremiyorum.

    Her şeye rağmen iPhone ile tam uyumlu olsun yeter :)

  • bence bu akıllı saatler gereksiz ama tasarım olarak (fonksiyon değil) SONY güzel tasarım yapmış

  • İyi günler,


    Etrafımızdaki her şey akıllanıyor olabilir, ama bu saat olayı biraz farklı.Telefon, Tablet, Bilgisayar, Televizyon zaten yeterince bana yetiyor.Tutup da koluma yine aynı özelliklere sahip, bir çok sağlık sensörü ile donatılan ekranı küçük bir cihaz takmam.


    Saat dedin mi kolunda onu hissedeceksin (Otomatik Saat), o dişlilerin hareketini, saniyeni ilerleyişini hissedeceksin.Kısacası saat dediğin kolunda yaşayacak.Ben kolumda çok özellikli ölü bir cihaz istemiyorum.Zaten bir saatimiz kalmıştı ona da göz diktiler arkadaş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NeroWin -- 19 Şubat 2015; 22:56:53 >
  • Benim için mükemmel saat moto 360 ın pili 1 hafta giden versiyonu çıksa o olur.

  • Video başlayınca yatak bi zenci ve çıplak,yanlış bir yere mi girdim diye düşünmedim değil :))

  • Bence akıllı saate gerek yok çünkü şarj sıkıntısı saati artıdan çok bir eksi olarak nitelendiriyor ancak saat özelliği dışındaki diğer özellikler için akıllı bileklikler kullanılabilir. Buradan yola çıkarak montblac'ın akıllı kayışları bence ideal. İstediğin saatte kullan.

    Veyahut yakından takip etmeme rağmen henüz akıllı modeli çıktı mı bilmiyorum ancak örneğin Casio Pathfinder PAT-500 modeli gibi altta analog saat ve üst camı da bildirimlerin gösterilmesi için kullanılabilir ya da tam tersi Casio AQ-160WD-2BVDF modeli gibi altta bir ekran üstünde de analog saat olabilir böylelikle her iki şekilde de saat için analog saati bildirimler için de ihtiyacımız olacağında açabileceğim ekranı kullanmış oluruz ve pil tasarufu yaparız.

    Ya da her şey illa dijital olsun diyenler için altta renkli ekran bildirimleri gösterir üstte de Casio Pathfinder PAT-500 camı gibi bir ekran saati gösterir.





  • 3:38 deki Ataturk parkı mı yazısı mı?? Neresi ki burası bilgisi olan varmıdır?

  • moto 360 dan bahsedilmemesi kötü olmuş

  • Nike ın özellikleri güzel. Nabız önemli bence. Ne kadar kalori yaktığımızı hesaplamalı

  • herkes şarj da şarj demiş.

    Gear Fit aldım, ortalama 3 gün gidiyor. Telefonu nasıl her gün şarja takıyorsam telefonu da 3 günde bir şarja takıyorum, olup bitiyor.
  • Bence bir akllı saat telefona gelen bildirimleri gösterebilmeli ve kontrol edebilmeliyiz.Ayrıca saat ergonomik ve şık olmalı.Pili ekranı sürekli açık kalacak şekilde 1 günü tamamlayabilmeli kendine ait uygulama marketi olmalı ve tabi bütün akıllı telefonlarla uyumlu olmalı.

  • Şarj sorunu nfc özellikli akıllı saati gece yatarken normal saat gibi gizlenmiş kablosuz şarj istasyonuna bırakarak çözemiyormuyuz ?Hatta Qi v.1.2 4,5 cm iletişim mesafesi öngörüyor yanılmıyorsam ..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: nsezgin_333

    3:38 deki Ataturk parkı mı yazısı mı?? Neresi ki burası bilgisi olan varmıdır?

    Ankara, İnönü bulvarı TBMM nin önü.
  • Pahalı olmasa bu saati alırım tam bir spor takip aleti ve saathttp://fenix3.garmin.com/en-US/ yada apple watch sport almak isterim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • akıllı saatler akıllı telefonlara bağlanmadan kendi başlarına yeterli ürünler değil malesef. cebimde zaten telefonum da duruyor olacaksa o zaman kolumda da benzerinin üstelik de daha az özelliklisini tekrar neden taşıyayım ?
    bence bu teknoloji, telefonun yerine geçecek seviyeye gelmediği sürece ölmeye mahkum. eğer işi tersten yapsalardı farklı olabilirdi ama. yani bilekteki saat telefonun özelliklerinin bir kısmını göstermek yerine cebinizdeki telefonun üzerinizde taşıdığınız bir sensörü gibi kullanılsa belki daha başarılı olur. örneğin bileğe takılan çok ince, zarif, şık ama fazla göze batmayacak bir bilekliğe kişisel sağlık ve aktivite sensörleri konsa, bu sensörlerden gelen veri de cebinizdeki telefona aktarılarak telefondan takibi sağlansa bence daha başarılı olur. bu sayede minicik bir ortama bir çok özellik sığdırılmaya çalışırken (üstelik de sonuçta yetersiz bulunup beğenilmeyen) harcanan kaynaklar çok daha doğru ve kararlı çalışan sensörlerin tasarlanmasına da ayrılabilir.




  • En büyük beklentimiz ucuz olması.

  • Tam olarak istediğim moto 360 ın 1 hafta veya daha fazla şarj süresi giden bir versiyonu.

    Şuanda ise bir kolumda klasik saat diğer kolumda miband ile geziyorum.

    Saati ve görsel bildirimi olmaması harici herşeyiyle iyi. Fiyatı da uygun.

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.