Şimdi Ara

15'' LCD TV & HD READY & ALTERNATİF ÇÖZÜMLER

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Uzun zamandan bu yana forumları dışarıdan (üye olmaksızın) takip etmekteydim. Bugün üye oldum ve derhal ilk sorumu sorma ihtiyacı hissediyorum :

Evimin mutfağında kullanmak üzere küçük boyutlu bir TV’ye ihtiyacım var. Sorun şu ki; mutfak fazla büyük değil ve neredeyse tüm duvarlar dolap, raf, kombi, buzdolabı gibi eşyalarla işgal edilmiş durumda. Tezgah da fazla geniş değil.

İhtiyacımı gidermek için çeşitli yollar denedim. Önce, yatak odamdaki 37 ekran CRT TV’yi mutfağa getirip bir süre kullandım. Başlangıçta buzdolabının üzerine koydum; olmadı. Oradan alıp tezgahın üzerine koydum; bu sefer de tezgahta yer kalmadı.

TV’nin mutfağı bu kadar işgal edilmesinden hoşlanmayan eşim “Mutfakta önemli olan görüntü değil. Mutfaktayken izlemek istediğimiz programları kaçırmayalım, net görmesek dahi gelişmeleri takip edebilelim yeter! Git, küçük ama basit bir cihaz al” dedi. Bunun üzerine 60 YTL’ye Minton marka, siyah-beyaz gösteren, radyo özelliği de olan küçük bir TV (yaklaşık 10’’) aldım.

Bu cihaz; dizayn olarak sevimli, ebat olarak da tam bizim istediğimiz gibiydi ama meğer içinde kablolu TV’ye uygun tuner yokmuş. Üzerindeki dahili antenden ise hiçbir yayını yakalamak mümkün olmuyor, harici anten girişine bağladığım kelebek antenlerden de verim alamıyorum. Görüntüyü geçtim, yayının sesini net duysak ona da razıyım ama sürekli bir hışırtı geliyor.

Minton’un merkez servisine danıştım, “Kablolu TV tuneri takılabilir ama 30-40 YTL vermen gerekir. Hem takılsa da çok verimli olmaz” dediler. Anladım ki bu cihazdan da hayır yok.

Bunun üzerine, otomobillerde kullanılan LCD monitörler aklıma geldi. Malumunuz, bunların büyüklüğü 7’’ ila 10’’ arasında değişiyor. Mutfağın duvarında bu büyüklükte bir TV’yi asacak kadar yere sahibim. Belki bu cihazlarla sorunumu halledebilirim diye düşündüm.

Ancak, araştırmaya başlayınca öğrendim ki bunların da büyük kısmında kablolu TV’ye uygun tuner yokmuş. Olanların fiyatları da 350-400 YTL civarındaymış. Ayrıca, çoğu bilindik markalar değil; kaliteleri nasıldır, servis vb. açısından ne derece güvenilirdirler, bilemedim.

Sonuçta anladım ki; yapmam gereken şey, maksimum 15’’ büyüklüğünde gerçek bir LCD TV almaktı. Bu büyüklükteki bir TV’yi tezgah üzerine koysam, CRT’nin kapladığı kadar yer kaplamazdı. Hem belki bu ebattaki bir LCD’yi duvara asma imkanım bile olabilirdi.

Böylece, maksimum 15’’ boyutundaki LCD TV’leri araştırmaya başladım. Vestel, Philips, Toshiba, Samsung, Telefunken, LG, Sepia, Arçelik, Dboss gibi markaların 15’’ LCD TV’leri varmış. Bunların arasından seçim yapıp, birini almayı düşünüyordum. Bu alışverişin bana maliyeti, seçtiğim markaya göre 600 ila 1.000 YTL arasında olacaktı ki; ihtiyacımı görecek, içime sinecek, gerekirse evin başka yerlerinde de kullanılabilecek bir TV için 1.000 YTL vermeye razıydım.

Tam bu noktada kafam bir kez daha karıştı. Çünkü sonuçta bir LCD TV alacaksam ve bunun için 1.000 YTL vereceksem, acaba daha fazla mı seçici olmalıydım? Teknosa’da 1.400 YTL’ye kocaman LCD TV’ler var, koy salona seyret! Hani hiç işe yaramasa konu-komşuya hava atmaya yarar! Tabii bu işin şakası ama 15’’ LCD TV’ye de 1.000 YTL vereceksem, bu TV’den her zaman ve her yerde (en azından ileride çocuk odasında, çalışma odasında vb.) verim alabilmeliyim diye düşündüm.

Bir de” HD-Ready” durumu var tabii... ”HD-Ready” standartı, 15’’ LCD TV’ler için de geçerli ve aranması gereken bir standart mıydı? Bugün -atıyorum- 800 YTL’ye TV aldıktan iki ay sonra -yine atıyorum- 1.100 YTL’ye ” HD-Ready” özelliğine sahip olan modellerin çıkma olasılığı var mıydı?

Sanırım derdimi anlamışsınızdır. Sizce ne yapmalıyım? ”HD-Ready” standartı, 15’’ LCD TV’lerde de geçerli midir? Geçerliyse, bu standarta sahip olan/olmayan 15’’’ler arasında çok hayati farklar oluşacak mıdır? Yoksa; fazla beklemenin, incelemenin gereği yok mudur? Şu an piyasada mevcut bir 15’’ LCD TV’yi alıp meseleyi sonlandırsam doğru yapmış olur muyum? Sizin bana önerebileceğiniz başka çözümler (ve başka ürünler) var mıdır?

Yardımcı olursanız çok sevinirim! Teşekkürler...

(NOT : Forumun LCD TV’ler ve “HD-Ready” ile ilgili olarak açılmış bölümlerinde aradığım bilgileri bulamadığım için bu yazıyı yazdım. Eğer gereksiz yere yazdıysam özür dilerim.)

• bu konuda bir iki ggörüş bildirdiğim bir başlık vardı ama önemli değil, yeniden yazayım.........
    bence benim gibi yap ve şunları al;
    17" veya 19" lcd monitör (multimedya özelliği olan yani hopörlörlü)
    Avermedia TV box .....kabo tv uyumlu tuner, uzaktan kumandalı, harici video girişi,
    bunları kablo tv ye bağla ve duvara as, keyfine bak
    maliyetler:
    17" 4ms INca lcd.........290 ytl
    TVbox 7.....................180 ytl
    toplam 470 ytl vivarı lcd tv sahibi olursun,
    ilerde de yeni tv alırsan, istersen pc monitör olarak kullanırsın

avermedi aiçin sitesine bakabilirsin, 7 ve 9 modeli var, 9 olanı PIP ve 1280x1024 destekli

selamlar
  • http://forum.donanimhaber.com/m_8080969/mpage_1/key_tuner//tm.htm#9543031

Bu linki yeniden hortlatmanin zamani gelmis,
    benimde ayni sıkıntım vardi, benim cozumum hazirda,
    henuz realize edemedim.

kolay gelsin...
  • Meseleme ilgi gösteren ve cevap gönderen arkadaşlara teşekkür ederim. Verdikleri bilgiler ve yönlendirdikleri linkler sayesinde konu hakkında epey bilgi sahibi oldum.

Bu arada, "HD Ready" ile ilgili forumlara da göz attım. Açıkçası biraz kafam karıştı. Yazan arkadaşlar gayet ayrıntılı bilgiler vermişler de ben konuya pek vakıf olmadığımdan anlamakta zorlandım. Yoksa yazan arkadaşlar sağolsunlar; onların bir kusuru yok...

"HD Ready" konusunda özellikle “ekran formatı-tarama-çözünürlük-satır sayısı” ilişkisi (veya ilişkisizliği) açısından kafam karışmış durumda. Bu arada, önceki yazımda belirttiğim 15’ LCD TV arayışıma ilişkin bir gelişme de oldu. Teknosa’da Toshiba’nın 15VL63 model LCD TV’sini gördüm.

Ürünün temel özellikleri şöyle :

Çözünürlük : 1024x768
    Kontrast Oranı : 500:1
    Ekran Formatı : 4:3
    Fiyat : 759 YTL (malum Teknosa taksitleriyle ödeme)

Teknosa’nın mağazalarında dağıtılan ve web sitesinden de ulaşılan bülteninde bu TV için “HD Ready” ve “HDMI” logoları da kullanılmış. Ancak, gittiğim birkaç Teknosa mağazasında görüştüğüm satış elemanları TV’nin “HD Ready” ve “HDMI” özellikleri hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söylediler. Ayrıca, aynı televizyonun satıldığı Ankara’nın büyük elektronik mağazalarından birinde de bu TV’nin çözünürlük açısından ilgili özelliklere sahip olmasının mümkün olmadığını söylediler.

Sizlerin yorumu nedir? Bu TV’de gerçek anlamda “HD Ready” ve “HDMI” özellikleri var mıdır? Yoksa, ilgili forumlarda tartışıldığı gibi, bu tür logoların kullanımı ile ilgili karmaşadan dolayı Teknosa bülteni yanlış bilgi mi veriyordur?

Fiyat ve ödeme koşulları açısından uygun bulduğum bu TV’yi, teknik özellik açısından ikna olursam satın almayı düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

• o lcd hd ready olamaz,
    bi kere formati 4:3 (16:9 olmali)
    birde baglanti olarak, hdcp destekleyen dvi veya hdmi input olmali, (bu da yok)

ama kafana takma, bu boyuttaki TV'lerde HD ozelligi aranmaz.
    HD ayrintilari gorebilmek icin, ne kadar buyuk ekran, o kadar buyuk keyif.
  • Toshiba’nın 15VL63 model LCD TV'sine bakmak için bugün tekrar Teknosa'ya gittim. Maalesef mağazada çalışan elemanların büyük kısmı, benim kadar bile teknik bilgi sahibi değildi. Sorduğum aklı başında sorulara "üstünde yazıyorsa öyledir", "biz bilmiyoruz, zaten HD Ready olduğunu siz söylüyorsunuz" falan gibi cevaplar verdiler.

Neyse ki TV'den teşhirde vardı da elemanlara;

--Basılı bültende (ki buna havalı adıyla "insert" de deniyor) o TV için "HD Ready" yazıyorken TV'nin üzerinde böyle bir etiket olmadığını,

--HDMI girişi bulunmadığını

gösterme şansım oldu. Bu arada TV'nin çözünürlük ve ekran formatı açısından (4:3) "HD Ready" standartlarına uygun olmadığını bir kez daha teyit etmiş oldum.

Sonuçta, mağazadakiler bültende basım hatası olduğunu söylediler. Yani, aslında "HD Ready" olmayan bir LCD TV, Teknosa bülteninde "HD Ready" olarak tanıtılmış mağazadakilerin söylediğine göre.

Olabilir, hatadır ! Tıpta bile belli hata payları var; 10.000 hastadan bilmem kaçının ameliyat masasında kalması, tıp istatistikleri açısından kabul edilebilir oluyor mesela.

Önemli olan bu tür hatalardan tüketici olarak bizim zarar görmemiz. Örneğin ben, dikkatim ve bundan daha önemlisi; bu forumda bana bilgi veren, yorum yapan, yön gösteren arkadaşlar sayesinde Teknosa'dan ilgili TV'yi almaktan şimdilik vazgeçtim. Bir açıdan, sizlerin sayesinde yanlış alışveriş yapmaktan kurtuldum. Bu nedenle meseleme ilgi gösteren herkese teşekkür ederim.

Sn. Sulokal, "bu boyuttaki TV'ler için HD özelliği aranmaz" demişsiniz. Kararımı verirken bu yorumunuzu da dikkate aldım. "O zaman niye almadın TV'yi" diye sorabilirsiniz. Bir akrabam önümüzdeki hafta Uzakdoğu'ya gidecek. Görevinden kaynaklanan bazı ayrıcalıklar nedeniyle, yurtdışından eşya getirirken fazla zorlanmıyormuş. "Ben yurtdışından bakayım, fiyat ve teknik özellik açısından uygun bir şey bulursam ben getiririm. Bulamazsam Türkiye'den alırsın" dedi. O dönene kadar beklemeye karar verdim. Eli boş dönerse büyük ihtimalle "HD Ready" özelliğini aramaksızın o TV'yi (veya eşdeğer başka birini) alırım. Yani; yazdıklarınızın boşa gittiğini düşünmeyin. Sizi saygı ve ilgiyle takip ediyorum.

Herkese saygılar

• quote:

Orjinalden alıntı: özbalkesli

Yani; yazdıklarınızın boşa gittiğini düşünmeyin. Sizi saygı ve ilgiyle takip ediyorum.

Herkese saygılar

Boyle bir kaygim olmaz, amac, alirken en optmumunu alabilmek.
    sonucta bir kere aliniyor ve en az 5-10 sene kullaniliyor.
    gonlunuze gore olsun, o yeter.
    yardimci olabildimse ne mutlu,
    saygilar bizden...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu başlığı açtığım tarihten bu yana birbuçuk aydan fazla zaman geçmiş. Ancak ben hala ne alacağıma karar veremedim. Yukarıda okuyacağınız gibi Toshiba'ya niyetlenmiştim; Çin'e giden yakınım eğer eli boş dönerse gidip Toshiba'yı alacaktım. Nitekim yakınım Çin'den eli boş döndü ama ben gidip Toshiba'yı almadım.

Çünkü çok kısa sürede yeni alternatifler gelişti. Önce Aidata 15" LCD TV (LC15A) gördüm piyasada; 550 YTL'lik peşin fiyatı 12 takside bölüyorlardı. Acaba bunu mu alsam derken Carrefour'un teknoloji bülteninde Philips'in 16:9 formatlı ve HD özelliğe sahip 17'' LCD TV'sinin 700 YTL / 12 taksit olduğunu gördüm. Gerçi bültende ayrıntılı bilgi yoktu, Carrefour'un web sitesinde bu ürün yer almıyordu ve ne piyasada ne de yerli web sitelerinde bu ürüne benzer başka bir Philips ürünü bulamadım ama yine de heyecanlanmadım değil. İş yoğunluğundan Carrefour'a gidip inceleme fırsatım olmadı, kısmetse bu hafta sonu gitmeyi planlıyorum. Bakalım durum neymiş?

Sürekli teknolojinin ne kadar hızla geliştiğinden bahsediyoruz ya; benim anlattıklarım da kısmen bunun işareti. Ancak "kısmen" diyorum çünkü piyasaya her gün yeni bir ürünün çıkmasını sadece teknolojik gelişme ile açıklamak pek doğru olmasa gerek. Belli ki ya önceden hazırlanmış olan ürünler piyasaya yavaş yavaş sürülüyor ya da Ülkemizin LCD TV pazarı büyüdükçe daha önceden ithali düşünülmeyen ürünler de yavaş yavaş getiriliyor. Her durumda olayın ticari boyutu ön plana çıkıyor.

Bu da benim gibi titiz davranmaya çalışan tüketicilerin alışveriş kararlarını sürekli ertelemelerine neden oluyor. Üretici ve satıcılara her geçen gün daha az güveniyorsunuz, alışverişinizi engelleyen unsur para (fiyat) olmaktan çıkıp "doğru ürün bu mudur?" sorusuna verilemeyen cevap oluyor. 15 gün önce Toshiba'nın TV'sine 750 YTL'ye yakın para verseydim de bugün Carrefour'da Philips'in HD Ready özellikli TV'sinin 700 YTL'ye satıldığını öğrenseydim çok bozulurdum. Çünkü 15 gün önce böyle bir ürün var mıydı piyasada, bilemiyorum.

Evet, teknolojik gelişim sürecinin sonu yok; zaman geçtikçe mutlaka daha ucuza daha iyisini bulacağız ama biraz da ne kadar zaman geçtiği önemli değil mi? Teknolojiye para harcayan herkes belli bir vadede zarar edeceğini kabul eder ama o "belli vade" ne kadardır, ne kadar olmalıdır? Bir arkadaşım 31.12.2005 günü Teknosa'dan 1.999 YTL'ye Philips LCD TV aldı. O aldıktan 20 gün sonra söz konusu TV'nin fiyatı yine Teknosa'da 1.799 YTL'ye düştü. Arkadaşa "1.500 YTL'ye düşsün aynısından ben de alacağım. Aradaki farkla da sizi hafta sonu Abant'a götüreceğim" diye takılıyordum; bir ay sonra TV piyasadan kalktı. Mayıs ayının ortalarında aynı fiyata aynı markanın HD Ready özellikli ve daha düşük tepki süreli olanları satılmaya başlandı. Geçen internetten aradık; arkadaşın TV'sinden hiç bir yerde satılmıyor, 2.000 YTL'lik TV bir yıl geçmeden tarih olmuş.

Üretici ve satıcılar kusura bakmasınlar ama bu doğru bir strateji değil. Tamam, pekçok kişi kaderine razı olup satın alma kararlarını ertelemeksizin bir sene sonra gözden düşeceğini bile bile teknolojik ürünlere yatırım yapıyor. Üretici ve satıcılar da bundan büyük paralar kazanıyorlar. Peki benim gibi keyfe keder alışveriş yapan; satın alma tatmininden, işin imaj boyutundan ziyade "doğru alışveriş" kaygısının peşinde koşan kişilerden kaybettikleri ne oluyor? Almıyorum işte arkadaş; ister Vestel, ister Arçelik, ister Philips, ister Toshiba, ister Sunny olsun, almıyorum. Biliyorum ki bugün bana 5 YTL'ye sattıklarının fiyatı hemen yarın 3 YTL'ye düşecek, ertesi gün ise daha gelişmişi 4 YTL'den piyasaya çıkacak. Bekleyeceğim, o da 2 YTL'ye düşünce alacağım işte...

Aranızda "iyi de kardeşim ömür geçiyor, bekle bekle nereye kadar?" diye soracak olan olursa. Haklı olabilirler ama sonuçta alacağım bir mutfak televizyonuysa bunu altı ay geç almak ömrümden birşey götürmez. Önemli olan benim mutfağım bereketli olsun, lezzetli olsun, huzurlu olsun. Bu arada bir köşede de şık bir LCD TV olsa iyi olur tabii ama altı ay sonra olur, sorun değil!

Neyse, işte böyle! Gelişmelerden haberdar ederim. Yukarıda belirttiğim yeni TV'ler hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa, onlardan görüşlerini yazmalarını rica ederim.

Herkese saygılar !...

• up
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.