Şimdi Ara

yakın türk tarihi ne kadar doğru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
64
Cevap
0
Favori
1.966
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bu aralar kafama takıldı doğrusu. koskoca osmanlı topraklarından kala kala bir anadoluya birazcıkta trakyaya sahip olmuşuz. ne olduda biz bu kadar toprak kaybettik. halbuki bizlere öğretilenler kurtuluş savaşı dahil türklerin kazandığı yönünde. o topraklar kazandığımız zaferler içinmi kaybedildi. resim yüklemeyi bilen arkadaşlar 1850-1930 yılları arasındaki topraklarımız gösteren bir harita yüklerlerse bu arada çok bakbule geçecek.

Yoksa bizede milliyetçilik aşılamak uydurulmuş zaferlerimi öğretiyorlar.

Cevap: Osmanlı dağıldığı ve son olarak da Birinci Dünya Savaşı'nı kaybettiği için toprakları da kaybettik.
    halbuki bizlere öğretilenler kurtuluş savaşı dahil türklerin kazandığı yönünde.
    Cevap: Kurtuluş Savaşı kazanılmasa idi bugün galip devletlerin bize bıraktığı Kastamonu, Sıvas'ın bir kısmı, Ankara, Bursa ve orta Karadeniz bölgesinden oluşan bir vatanda yaşıyor olurduk.
    o topraklar kazandığımız zaferler içinmi kaybedildi.
    Cevap: Hayır, artık zafer kazanamadığımız, bilakis hep kaybettiğimiz için kaybedildi. Ama bu konu yakın tarihin değil Osmanlı'nın gerileme ve çöküş döneminin konusudur.
    Cevap: Kasdettiğin Kurtuluş Savaşı ise, Kurtuluş Savaşı gerçek bir zaferdir, uydurulmuş filan değil. Vaktiyle emperyalizmin pençesine düşmüş uluslara örnek olmuştur hep.

quote:

Orjinalden alıntı: firkete
    bu aralar kafama takıldı doğrusu. koskoca osmanlı topraklarından kala kala bir anadoluya birazcıkta trakyaya sahip olmuşuz. ne olduda biz bu kadar toprak kaybettik. halbuki bizlere öğretilenler kurtuluş savaşı dahil türklerin kazandığı yönünde. o topraklar kazandığımız zaferler içinmi kaybedildi. resim yüklemeyi bilen arkadaşlar 1850-1930 yılları arasındaki topraklarımız gösteren bir harita yüklerlerse bu arada çok bakbule geçecek.

• bende aynı yöntemi kullanarak cevap vermek istiyorum.

soru: ne olduda biz bu kadar toprak kaybettik.
    cevap: - 2.Viyana kuşatması sırasında Osmanlı Ordularının yok edilmesi.
    - Osmanlı ekonomisinin uzun süren, aynı anda birden çok cepheli savaşlar sonucu çökmesi.
    - Gerekli ekonomik ve sosyal düzenlemelerde geç kalınması
    - Azınlıkların yıllarca süren, Osmanlıyı içten kemiren ayrılıkçı terörü

soru: halbuki bizlere öğretilenler kurtuluş savaşı dahil türklerin kazandığı yönünde.
    cevap: Osmanlı birçok savaş kazanmıştır ancak bunları birçok farklı ülkere karşı başarmıştır. Haliyle Osmanlı çok uluslu bir yapıya sahiptir. Ancak gerileme dönemiyle birlikte her savaş sırasında bu ulusların devamlı ayaklanmaları, cephe gerisinde sorunlar yaşatmıştır. Bir ordu düşünün, karşısında tüm avrupa var ve arkasında devamlı ayaklanmalar. Tüm herşeyi bir kenara bıraksak bile, ikmal yapamayan, lojistik destek sağlayamayan bir ordunun kaybetmeye mahkum olduğunu biliriz. Kaybedilen savaş ile birlikte bu ayaklanan ulusların da bağımsızlıklarını ilan etmesi, Osmanlıdan "büyük" parçalar koparıvermiştir.

soru: Yoksa bizede milliyetçilik aşılamak uydurulmuş zaferlerimi öğretiyorlar.
    cevap: Çanakkale savaşı gerçek bir zaferdir. Sonucunda Rusya çökmüş, "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" İngiltere büyük darbe almış ve 1.dünya savaşı 2 yıl uzamıştır. Çanakkale savaşı diyerek geçmek yanlış olur. Aslı Çanakkale savaşlarıdır çünkü 14 kez meydan muharebesi yaşanmıştır.
    Kurtuluş savaşı ise Çanakkale savaşı sonucu planları altüst olan itilaf devletlerinin, topu Yunanistana atması sonucu gelişen bir savaştır. Avrupa destekli modern haçlı Yunan ordusu, Atatürk ve silah arkadaşlarının tüm Anadolu'yu ayağa kaldırmasıyla ile bertaraf edilmiştir. Sonucunda elleri kesilen kolları kırılan Avrupa, yeni Türkiye Cumhuriyetini tanımak zorunda kalmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dellci -- 4 Kasım 2006; 7:43:50 >

• 1. dünya savaşında da 3 imparatorluk parçalandı amaç zaten bunları parçalamaktı . avusturya-macaristan , osmanlı , rus imp.

osmanlı için aslında amaç tüm petrol bölgelerini ve stratejik bölgeleri ele geçirmekti. osmanlıdan almaktı.

tüm petrol bölgeleri musul dahil kaybedildi.

boğazlar hariç hiç bir stratejik bölge kalmadı.

bu anlamda evet aslında bu savaştan emperyalistler temel hedeflerine ulşarak çıktılar.

kaybeden osmanlı ve türkiyeydi.

yakın resmi tarih hakkında ben de ciddi şüphelere sahibim. örneğin 2. inönü savaşı bilinen popüler bi örnek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dasdasq -- 4 Kasım 2006; 13:42:45 >

Orjinalden alıntı: dasdasq
    yakın resmi tarih hakkında ben de ciddi şüphelere sahibim. örneğin 2. inönü savaşı bilinen popüler bi örnek.

İnönü savaşları, yıpratma savaşlarıdır ve bu yönden bakılınca tam bir zaferdir. Sakarya savaşında güçlü Yunan taarruzlarını durdurabildiysek bunu İnönü savaşlarına da borçluyuz elbet.

Orjinalden alıntı: Dellci

quote:

İnönü savaşları, yıpratma savaşlarıdır ve bu yönden bakılınca tam bir zaferdir. Sakarya savaşında güçlü Yunan taarruzlarını durdurabildiysek bunu İnönü savaşlarına da borçluyuz elbet.

askeri ve siyasi literatürde bu söylediğin şeye savaş denmez.
    inonü de böyleyse savaş olup olmadığı tartışmaya açıktır.
    Daha Fazla Göster
  • Osmanlı'nın batıya sırtını dönmesiyle gerçekleşen bir gerilemenin sonucudur en basitinden bir örnek vermek gerekirse matbaa yaklaşık 200 yıl geç gelmiştir bu da azımsanacak bişey değildir
    Kuruluştan bu yana 83 yıl geçti.
    Dünyada kuruluş ve kurtuluş belgelerinin gizlilik süresi 83 yıl olan başka ülke var mıdır?

Nuh Baba

-------------------
    Zaman hep aynıdır, Geçen Biziz...
  • @was tahmnien bizim ki kadar yoktur. örneğin tapu kayıtları bile hala açılamıyor.

genelde gerekçeler şöyle , "biz dünyanın merkeziyiz ,kanada değiliz , japonya değiliz vs. " ya da "sevr hortlayacak" gibi. bu biraz korkuyla ilgili.

hem geçmişiyle inanılmaz övünen hem de , üzerine kalın bi sünger çeken bi coğrafya burası. çelişkili yani.

Daha neyi bekleyeceğiz yahu:
    Amerika dünyanın horozu oldu,
    Reel sosyalist Sovyetler çöktü,
    İran'a şeriat geldi,
    Irakta kürt Devleti kuruldu,
    Daha hortlayacak ne kaldı!
    Belliki bir şeylerden korkanlar var....

Nuh Baba

-------------------
    Zaman hep aynıdır, Geçen Biziz...
  • işin tuhafı korka korka da olsa birer birer düşüyor tabular. yani faydası da yok ,

resmi tarih le adamakıllı yüzleşmeden bi adım ileri gidilemez. kendi insanının
    bilme hakkını bilmezsen , sana birileri bildiriyor ve sonra krizler vs. çıkıyor.
    bu ülkede kimse 80-100 yıl önce buralarda neler oldu ne trajediler yaşandı bilmiyor. ezbere konuşuyor. oysa gidip , bahsi geçen yerlerde ,köylerde ,ahaliyle bile konuşsan sana resmi tezlerden daha farklı şeyler anlatırlar.

ama bizim gençliğimiz resmi tarihi yalayıp yutarak geçti.
    öyle ki en son bi kpss sınavına girdim , matematik sorusu tarih sorusundan az puan getirdi. dumura uğradım.
    yani üzerimizde psikolojik harekat sürüyor.

hep ümitli oldum,ümitliyimde,komplo teorileri,yada psikolojik savaşın gerçeklerini ümidime engel teşkil etmeyecek şekilde görmeye çalıştım.

ama yukarıda işte biri çıkmış hala, 3 kıtada 600 yıl hüküm sürmüş bir imparatorluğun çöküşünü matbaaya bağlamış ne diyeyim... haklısınız.

@dasdasq
    tarihle barışmaktan bahsettin,hakikaten amerikan tarihi gibi apaçık,tartışmasız bir kan üzerine kurulmuş değiliz,ingilizler gibi yada fransızlar gibi yada almanlar gibi yada çinliler gibi yada araplar gibi yada japonlar gibi yada ispanyollar gibi bir utanılacak geçmişimiz yok.onların yarısı kadar bile yok,hatta çoğu savsata olan bilgilere göre bile o kadar kötü değil,peki neden bu forumda bir sürü adam sanki osmanlının torunları olmaktan utanıyor gibi?
    neden?

utanma mevzusuna gelince ben şahsen ne utanırım ne de gurur duyarım.
    alman imp. yedeğinde girilen ,cephe aç dedikçe açan bi dönemi hele hiç sahiplenmem. benim için emperyalist bir savaşın tarafıdır hepsi. olan alttakilere olur.

utanma mevzusuna gelince ben şahsen ne utanırım ne de gurur duyarım.
    alman imp. yedeğinde girilen ,cephe aç dedikçe açan bi dönemi hele hiç sahiplenmem. benim için emperyalist bir savaşın tarafıdır hepsi. olan alttakilere olur.

Osmanlı devletinin varlığı ve egemen olduğu topraklar, başlı başına 1.dünya savaşının nedeniydi. O bakımdan "Osmanlı'yı emperyalist bir savaşın tarafı" olarak görmek imkansızdır.
    Osmanlı Almanların isteğiyle değil, doğal olarak, sahip olduğu toprakları koruma düşüncesiyle cepheler açmıştır.
    -Çanakkale cephesi : Osmanlı başkentini koruma amaçlı cephedir.
    -Kafkas cephesi : Osmanlının Kafkaslardaki halklarını ve çıkarlarını koruma amaçlı cephedir.
    -Kuzey Afrika ve Kanal cephesi: Osmanlının Afrika topraklarını koruma ve İngilizlerin sömürgeleriyle olan bağlantısını koparma amaçlı cephedir.
    -Galiçya cephesi: Rusyanın balkanlardan İstanbula ilerleyen ordularını durdurma amaçlı cephedir.

Bu cephelerin hiçbiri almanların zoruyla "cephe aç!" demesiyle açılan cepheler değildir. Hepsinin bir amacı ve Osmanlı çıkarlarını koruyan bir yapısı vardır.
    Yensekte yenilsekte, tüm gazi ve şehit olan atalarımızla gurur duyarım.

• osmanlının 1. dünya savaşına türlü ayak oyunlarıyla ve bazı paşaların yardımıyla girdiğini düşünüyorum.
    açılan her cephe savaşa girildiği için açıldı. yanlış bilgi vermeyelim. savaşa girmeyen bir osmanlı için bu cephelerin açılıp açılmayacağı varsayım olur.

ama şu gerçek ki dünya savaşına girdiği için bu cepheler açıldı. bırak toprak korumayı , toprak genişletme hedefi vardı.
  • nedense osmanlının son zamanlarının kötüleyenler o zamnalr bile etkin olana yahudu sabataycı güçleri es geçiyorlar. Osmanlının gerçek çöküş sebebi saraya kadar sızan ve politikalara yön veren bu sabataycı-yahudi zihniyetidir. hele hele yakın tarihimizdeki CHP nin mirasçısı olduğu jön türkler harekatı iyice bilinmeden bu konuda resmi tarihe göre yorum yapmak bana göre birz abesle iştigal oluyor.

o jön türkler ki koskoca bir osmanlının yıkılmasında en büyük rolü oynamışlardır. daha da güşlenmiş olarak şu anda da devam ediyorlar bence..

bu arada elinde konu ile ilgi döküman olanlara söylüyorum. jön türkler ve selanik ordusu ile ilgili döküman olan varsa siteye koyalımda bilgimize vesile olsun
  • O kadar toprağı vede serveti kaybetmemizin tek sebebi var onuda M.Kemal Atatürk kurtuluş savaşı esnasında Yunanlılar ege kıyılarını ele geçirip güle oynaya Afyon'a doğru yol alırken İsmet İnönü'ye askerlerin durumunu sorar

cevap ; 3.000 kayıp
    5.000 yaralı
    30.000. asker KAÇAK ????

Halbuki bir Türk askerden kaçarmı ? evet kaçar cevabıda M.Kemal Atatürk şöyle verir ; Eee bunca yıl boyunca sen Anadoluyu unutursan sadece asker ve vergi için Anadoluya bakarsan olacağıda budur diye.

Osmanlı padişah yada yönetici bozuntularının Anadoluya yaptıkları uygulama bu birde başka yerleri bilsek nasıl olurdu acaba ?

Bu kadar toprak kalması bile mucize bence.

NE ZAMAN SUSUP NE ZAMAN KONUŞACAĞINI İYİ BİL.
    +25
  • aslında tek bir sebep örneğin padişah ya da jöntürkler ya da bazı paşalar vs. yetrsiz kalır. hepsinin biraz etkisi vardır. bence.

osmanlının 1. dünya savaşına türlü ayak oyunlarıyla ve bazı paşaların yardımıyla girdiğini düşünüyorum.
    açılan her cephe savaşa girildiği için açıldı. yanlış bilgi vermeyelim. savaşa girmeyen bir osmanlı için bu cephelerin açılıp açılmayacağı varsayım olur.

ama şu gerçek ki dünya savaşına girdiği için bu cepheler açıldı. bırak toprak korumayı , toprak genişletme hedefi vardı.

Osmanlının, savaşa girmeme lüksünün olduğunu savunuyorsan yanılıyorsun. Tekrar söylüyorum, Osmanlı topraklarını ele geçirmek savaşın başlıca nedeniydi zaten. Yoksa İngiltere'nin Bağdatta işi ne? Rusya'nın Erzurumda Şırnakta işi ne? Fransızların Hatayda işi ne? 72milletin Çanakkalede işi ne? Zaten Bağdat bizimdi Erzurum bizimdi Şırnak bizimdi Hatay bizimdi Çanakkale bizimdi.. Ordularıyla topraklarımıza girdiler ve bizde karşılarına cephelerimizi açtık. Adamlar bu toprakları istiyorlardı, savaşmadan mı verseydik? hayır.
    Bu cepheler, savaşmadan vermemek için açıldı.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.