Şimdi Ara

8 Milyar Dolar'lık dev temiz enerji yatırımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
475
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj




  • 8 Milyar Dolar'lık dev temiz enerji yatırımı


    ABD merkezli dört şirket, devasa büyük bir temiz enerji yatırımı için bir araya gelmiş. Proje o kadar büyük ki dünyanın en büyükleri arasında olacak Wyoming rüzgar türbünü çifliğini, Utah'da dünyanın en büyük enerji depolama tesislerinden birini ve 850 KM'lik bir enerji nakil hattını içeriyor.

     

    Proje ancak 2023 yılında tam olarak hayata geçecek ve toplam maliyeti 8 milyar dolara aşacak. Üreteceği enerji ise 1930'larda kurulan ve açıldığında bir mihenk taşı olan, ucuz enerjisi sayesinde Las Vegas gibi bir şehri şekillendiren Hoover Barajı'nın iki katından fazla. Kaba bir hesapla 9.2 Milyon megawatt/saat'e 3.9 Milyon megawatt/saat gibi rakamlar ortaya çıkıyor.

     

    Projenin ana noktalarını özetlersek;

     

    Rüzgar enerjisi çifliği 2100 Megawatt gücünde ve toplam 4 Milyar dolara mal olacak. Bu projeden Pathfinder Yenilenebilir Enerji şirketi sorumlu olacak. Sistem 1.2 milyon evin enerji tüketimini tek başına karşılayacak. Enerji depolama tesisi Utah'da bir tuz havzasına inşaa edilecek ve 60,000 Megawatt'lık enerjiyi sıkıştırılmış hava şeklinde saklayacak.

     

    Toplam 4 adet dikey yönlü kazılacak mağaranın boyutları da etkileyici. Her birinin yüksekliği 400 metre, 83 metre çapında ve 1.1 milyon m3 hacminde.

     

    Sistemin toplam maliyeti ise 1.5 Milyar Dolar. Pathfinder Yenilebilir Enerji, Magnum Enerji ve Dresser-Rand projeden sorumlu isimler. Son hamle olarak ise 850 km'lik yüksek gerilim hattı ile rüzgârlı alanda üretilen enerji, rüzgar olmayacağı zamanlar için depolandıktan sonra esas tüketilen Los Angles şehrine ulaştırılacak. Hattı Duke Amerikan İletim şirketi 2.6 Milyar dolar yatırım yaparak gerçekleştirecek.

     

    Bu yazı DH+ Yayın Koordinatörü Gün Oksay tarafından yazılmış ve derginin Ekim sayısında yayınlanmıştır. 




    DH+ Windows 8.1:

    http://apps.microsoft.com/windows/tr-tr/app/265bcdba-96c4-4ec7-94f0-a063eac78986


    DH+ Windows Phone 8 ve 8.1:

    http://www.windowsphone.com/tr-tr/store/app/dh/77c69e8b-c35f-48d6-a2fb-93f7c3abe4cd


    DH+ iOS:

    https://itunes.apple.com/tr/app/dh+/id785634862?mt=8











  • abd dünyayı kana buladı trilyon dolar larca silah sattı enerjinin kaymagını yedi şimdi petrol tükenirken kendi işine bakıyor böyle zalim bir ülke bu abd... tek yararı belki kaya gazı işini geliştirebilirlerse onda olur zira kaya gazı rezervi bizde baya yüksek



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Parola_18 -- 26 Ocak 2015; 9:41:03 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Parola_18

    abd dünyayı kana buladı enerjinin kaymagını yedi şimdi petrol tükenirken kendi işine bakıyor böyle zalim bir ülke bu abd... tek yararı belki kaya gazı işini geliştirebilirlerse onda olur zira kaya gazı rezervi bizde baya yüksek

    Keşke ABD kadar zalim bir ülke olabilsek bizde, adamlar her konuda bu kadar ilerideyken biz hala yerimizde sayıyoruz.
  • ABD ye laf atanlar, orada yaşama vr vatandaşlık fırsatı verilse cirit atarlar. Komik.

  • Rüzgar enerjisi hikaye geliyor bana , rüzgar olmadığı zaman o pervaneler boşta duracak. Bütün yatırım resmen yatacak , rüzgara bağımlısın. Ayrıca maliyet ve bakım masrafları oldukça yüksek.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Harcanan paralara bak be

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dedektif_dh

    Rüzgar enerjisi hikaye geliyor bana , rüzgar olmadığı zaman o pervaneler boşta duracak. Bütün yatırım resmen yatacak , rüzgara bağımlısın. Ayrıca maliyet ve bakım masrafları oldukça yüksek.

    Rüzgar olmadığı zamanbu tribünlerin bu kadar yükseğe yapılmasının sebebi üst hava katmanlarında sürekli hava hareketinin olmasıdır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dedektif_dh

    Rüzgar enerjisi hikaye geliyor bana , rüzgar olmadığı zaman o pervaneler boşta duracak. Bütün yatırım resmen yatacak , rüzgara bağımlısın. Ayrıca maliyet ve bakım masrafları oldukça yüksek.

    Rüzgar olmaması için dünyanın dönmemesi veya atmosferimizin olmaması gerekiyor. Bu ikisi olduğu surece ruzgar olacaktır güzel kardeşim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tabi ki bu santralleri bizim bahçeler gibi az rüzgar gören yerlere kurmazlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Donanım Haber bu tür haberleri konu alınca ,iyi ki DH var diyorum..Telefon ,ios ,android ve aralarında süren yolu sonu belli olmayan cihaz haberlerinden gına gelmişti...
    Okuyucu da editör de memnun telefon vb. haberlerden ,ancak arada enerji,tıp,astronomi,otomotiv ve telefon dışı endüstrilerden konu haberler olunca nefes alınmakta ve doyurucu olmakta...
    devamını dilerim ...

  • Parola_18 kullanıcısına yanıt
    ABD aynı Türkiye ve diğer ülkeler gibi tek bir yapı değil. Eyaletler arasında ciddi düşünce farkı var. İzmir ile Konya ile Dıyarbakır arasındaki farklar gibi. ABD'deki bir çok kişi petrol veya çok büyük çevre zararına yol açan kaya gazı gibi fosil yakıtların peşinden koşmaktansa yenilenebilir enerjiye yatırım yapmayı destekliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ABD'den çok daha kısır olan Almanya'nın başarısı ortada. ABD içinde ciddi tartışma var. Ama petrol şirketleri Dünya'nın en zengin şirketleri, lobi güçleri çok yüksek ve alternatif yatırımlara ciddi engel oluyorlar. Yoksa gelecek kaynak verimliliği ve yenilenebilir enerjide ABD ve her yerde bu yatırımlardan çok daha fazlası ve daha büyükleri yapılabilir ve yapılmalıdır.
  • bizde en çok çanakkalede var diye biliyorum
  • Ulan millet nasıl temiz enerjilerle uğraşıyor biz de gidelim güzelim ülkemize nükleer santral yapalım.

  • Bizde EPDK gibi gereksiz kurumlar olduğu sürece rüzgara yatırımlar da o derece zorlaşır. Çalıştığım firmanın enerji firması rüzgar tribünleri kurmak için 2011 yılından beri bekliyor. Sonunda geçen yaz faaliyete geçti ama bu sefer de fazla ürettiğine ceza yazıyorlar.! İllaki hedefleneni tutturman lazım, eğer aşarsan rüzgar güllerini kapatıyorsun, böyle bir saçma ülkede yaşıyoruz işte...

  • Rüzgar enerjisi dediğin zaman Almanya en büyük üretici konumunda. Gerçekten çok ciddi yatırım yapıyorlar. Hemde rüzgar bakımından çok zengin olmamalarına rağmen. Almanya'da üretilen elektriğin %25'i yenilenebilir ( hes, rüzgar, güneş, bio vs ) temiz enerji. Bu %25'in %17 si ise rüzgar enerjisi. Şimdi elbette devede kulak ama 2030 yılında Almanya enerjisinin %30'unu rüzgardan sağlamayı planlıyor. 2050 yılında ise nükleer enerjiye ihtiyacı kalmayacak.
    Henüz çok yeni sayılır önem kazanalı. Tabi bir de bunun hukuki süreçleri var. Urla'da biliyorsunuz rüzgar gülleri için durdurma kararı verildi. Sonuçta bu enerji için rüzgarın yılın tamamında etkili olduğu yerlere dikilmek zorunda. Yoksa bir anlam ifade etmeyecektir.
    Abd ise göz boyuyor işte görün 8 milyar dolar yatırıyoruz. Komik bir rakam Abd için. Her yıl askeri harcamaları 1 trilyon dolara yaklaşmışken hemde.





  • Birimlerde bir hata olmasın? 3.9 milyon megawatt/saat lik bir üretim için 60.000 megawatlık depolama sadece üretimin yaklaşık 1 dakikasına tekabül ediyor.

  • Güzel

  • Rüzgar enerjisi için de 'Hedef 2023' diyorlar demek ki :)

  • COk guzel haber. Umarim ulkemizde nukleerden vazgecip yenilenebilir enerjilere yatirim yapmaya baslar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.