Şimdi Ara

PlayStation Türkiye Sorunsalı (Ürün Müdürü)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Türkiye'de konsol oyunculuğunun, belki de abartı olacak ama, oyun kültürünün gelişmesinin en önemli sebeplerinden biridir PlayStation 3. (Bir diğeri de Steam'dir ancak o kısmı es geçiyorum. Çünkü konumuz bu değil.)

PlayStation 3'ün bu konuda, bu kadar önemli rol oynamasının bana göre iki sebebi vardır. Bunlardan ilki, uzun yıllar korsana engel olması. Ülkemizde, hepimizin de bildiği gibi korsan oyunculuğun azalmasının en büyük etkenlerinden biridir PlayStation 3. Bünyesinde barındırdığı harika firmaların geliştirdiği muazzam oyunları kaçırmak istemeyen oyunseverler PlayStation 3 sahiplenerek Türkiye'de, orijinal oyun alma konusunda bilinçlendi.

İkinci sebep ise, Özgür Kirazcı. Evet, her şeyi bu adama bağlamak belki çok da doğru olmaz. Çünkü onun zamanında PlayStation 3'ün Türkiye'de, her ne kadar söylenti olsa da %700 fazla satmasının asıl nedeni, "Yakın dönemde PlayStation 3 sisteminin kırılarak konsolda korsan oyunun oynanabilir olmasıdır." diyebiliriz. Ancak iş konsol satışı değil de orijinal oyun satışına gelince, buradaki başarı payı %100 Özgür Kirazcı'nın elindedir. (Tanımayanlar, "Kim bu Özgür Kirazcı?" diye sorabilirler. Burada uzun uzun bahsedip yazıyı daha da uzatmak istemiyorum o nedenle sizleri Google'a yönlendiriyorum.)

Özgür Kirazcı döneminden bahsedeyim ki başlığın asıl amacı olan tarihçe kısmı da burada şekilleniyor. Bu konuda her şeyin başlangıcını God of War III oyunu oluşturuyor. Çünkü, yüksek oyun fiyatlarına rağmen devrim gibi bir kararla God of War III oyunu oldukça uygun bir fiyata satışa sunuldu. Bunun getirisi olarak ülkede en çok satan konsol oyunu olmayı da başardı. (Yanlışım yoktur umarım. Varsa da en çok satanlardan biri olduğu kesin.) Bir Sony oyunu olan God of War III'ün bu başarısı, Sony'nin gözünden kaçmadı ve Özgür Kirazcı'nın önderliğindeki PlayStation Türkiye'nin de büyük çabasıyla ülkedeki ilk Türkçe oyun, uygun bir fiyata piyasaya çıktı. İlerleyen zamanlarda bu oyunların devamı geldi, PlayStation 3 sistemi Türkçe oldu ve PlayStation Store Türkiye kullanıma açıldı. PlayStation Store üzerinden ülke kredi kartlarımızda, kendi para birimimiz üzerinden oyunları alabiliyorduk ve bu da bizim için, daha önce yaşanmamış bir tecrübeydi.

Buradaki bilgilerden emin olamadım ama en azından emin olduğum nokta bu işin öncüsünün de Özgür Kirazcı olduğudur. Yukarıda yazanlarla ilişkili bir durum aslında, PlayStation Store'un Türkçe olması. Bunun adımları Özgür Kirazcı döneminde atıldı ama tamamen Türkçe olması sonraki döneme kaldı diye hatırlıyorum. Ama dediğim gibi atılımı yapan, yani ilk adımı atan, duyuru yapıldığı zaman başta olan kişi Özgür Kirazcı'ydı.

Ekleme: Reklam kampanyalarını unutmuştum, Xbox yazısını yazarken aklıma geldi.

Özgür Kirazcıyı bu kadar övmemin nedeni kesinlikle kendisinin yapmış olduğu işe göstermiş olduğu özendir. Bir de kendisinden sonra gelenlerin başarısızlıklarını görüyor olmak.

GÜNÜMÜZ

Özgür Kirazcı'dan sonra işlerin değişmeyeceğinden emindik. Çünkü; işten ayrılacağı zamanı bizlere duyurmuş ve kendisinden sonraki dönemlerde gelecek Türkçe oyunların müjdesini vermişti. Bizler de kendisinden sonra gelecek ekibinden de aynı yolda ilerleyeceği güvenini almıştık. Fakat umduğumuz gibi olmadı. Türkçe oyunlar devam etti fakat, bazı şeyler farklıydı. Ön planda kendisi yerine geçen Murat Gebeceli yerine, Mustafa Yiğit vardı. Çoğu haberi o veriyor, oyuncularla sosyal medya üzerinden tartışıyor ve onlara sıcak mesajlar veriyordu. Buraya kadar her şey güzel görünürken, altta büyük bir kazan kaynıyordu, aç gözlülük ya da siz ne derseniz. Belki de daha fazla para kazanmak için meşhur dağıtımcı Aral'dan hiçbir farkı kalmayan Sony Türkiye, PlayStation 4 için büyük bir kurnazlık peşindeydi. Çıkması gereken fiyattan satılan konsolların az stok bahanesiyle, kısa sürede piyasadan kaldırılması. (Tüm dünyada aynı sıkıntı vardı belki ama önemli olan bundan sonrası.) Gelen diğer partların ise, kur bahane edilerek yüksek fiyattan satılması bunun en büyük göstergesiydi. (Şimdi kur düştü, indirsinler PlayStation 4 fiyatlarını. Ama kur sistemi indirimde değil, bindirimde çalışır ancak.) Oyun fiyatlarına da yansıyan bu zamlar karşısında oyuncular da doğal olarak başka alternatiflere yöneldi.

DİĞER FİRMA

Bu konunun tarihçesi hakkında pek bir bilgim yok. Bildiğim tek şey, firmanın Xbox 360 ile Türkiye pazarına oldukça geç girmesi ancak bunu Xbox One ile toparlamaya çalışması hatta toparlaması.

Not: Xbox One - İş Bankası uygulaması. Belki ufak, belki gereksiz bir şey ancak; Türkiye'nin en köklü bankası ve Türkiye'nin (görecelidir.) en büyük komedyeni ile ortak reklam düzenlemek çok büyük bir reklamcılık girişimidir.

Not 2: Xbox One Exclusive oyun fiyatları. Örnekler;

Ryse: Son of Rome - 99 TL

Forza 5 - 99 TL

Dead Rising 3 - 99 TL

Not 3: Konu tartışma çıkarma amaçlı değildir. Olayı Xbox One vs. PS4 konusuna çevirmeyin. Konu, eski başarılarına rağmen şuan PlayStation Türkiye'nin başarısızlığının nedeni nedir? Xbox örneğinin verilmesinin nedeni de bu adamların hangi kurla bu fiyatlara bu oyunları sunduğu, sunabildiğidir. Neden PlayStation Türkiye de aynı kurdan bir dal almıyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PlayforFun -- 25 Ocak 2015; 0:02:20 >

• Güzel yazı. Ayrıca şu an TR PS Store tam bir fiyasko durumunda. Oyun fiyatlarından bunu anlayabiliyoruz. Diğer ülkelerin store'larından alışveriş veya kardeşlik gibi avantajlar olmasaydı biz oyuncular oyunlara yıllık bütçe ayarlamakla uğraşıyor olurduk :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence sorun gow3 un fazla satmasi. Evet...

Gorduler ki gow3 30.000 satti ve buyuk bir oyuncu kapasitesini oldugunu gorduler. Fakat bir urun olarak, bir oyun yada hizmetin daha cok insanlara ulasmasi Turkiye gibi bir pazarda ac gozlulerin, potansiyel olan bir isden daha cok para kazanma duygusuna yada amacına yol acar. Senaryoyu değiştirelim...

Gow3 cok satmasaydi , tr psn yada p.Türkiye (ayni xbox gibi olsaydı adi sani var ama icraati yok) ve Playstation markasinin Turkiye de bu kadar cok ozlesmeseydi.

Ben saniyorum ki ;

-ps4 konsolu yada oyun aksesuarları bu kadar cok yuksek fiyatta olmayacakti.
    -Biz oyuncular olarak yine 110 tl den yada en fazla 180 tl den oyun almaya devam edecektik.
    Nihayetinde, suan ki sony Türkiye bizleri bir somurge oyunculari olarak kullaniyor. Ve biz sony Turkiyeden ne psn store nede dijital marketlerden oyun almadikca, alisveris etmedikce bizi hala somurmeye, yolmaya devam edecektir.
    Onceki nesil de oyunlar 60$di ve simdi de oyle. Lakin gow3 110tl den cikti. Ama ps4 oyunlari suan 200 tl. Nerden nereye....

Keske hic tr psn açılmasaydi, türkçe dil desteği olmasaydi, ve oyunlarin hepsi ingilizce olarak cikmaya devam etseydi.
    Emin olun turkce bir oyun oynamak ile ingilizce oyun oynamak cok farkli. Sonucta isin kaynaginda o isi yapan firmanin tamamen yabanci bir kulture sahip ve boylelikle yapimci kendi dilinde ve kendi duygulariyla bize yansitmaya çalışıyor.

Bence oyunlarin bu kadar pahali olmasi sebebi "Tamamen bizlere Turkce oyun bahanesiyle " oyunlarin 200tl den cikmasidir.suan düşünüyorum ve bir ürünün fiyatınin inmesi icin tek yol " o urunun yeteri kadar satmamasi veya hic satmamasidir." Ne yapacagiz? Sony Turkiyeden yada dijital marketlerden hicbirsekilde oyun almayacagiz" . Bu kadar basit. En azindan aklima gelen tek cozum bu.

Not: Şahsen ben us psnden alisveris yapıyorum ve kutulu oyun almiyorum yada alirsam 2.el bolumunden aliyorum. Spotcu denilen emek hirsizlarina yada akbabalara da kendi helalimi vermiyorum. 60$=138 tl. Arti us psnde 19$ yada 29$ indirimli AAA oyunlar da oluyor.

• forza horizon ve forza yı 180 tl diye gördüm dün marketplace xbox tr de
  • Doğrudur hocam ama en azından bazı yerlerde kampanyalı olarak uygun fiyata bulunabiliyor. (D&R vb. sitelerin PlayStation 3 oyunlarına yaptığı kampanyadan bahsetmeyelim nesil farkından dolayı.)

Bir de başka bir durum, kredi kartı olmadan ya da farklı yöntemlere başvurmadan PlayStation Plus'a üye olamıyoruz. Ama aksine bir mağazaya gidip Xbox Live için kart alıp, sisteme üye olabiliyoruz. Bu bile büyük bir avantajdır.
  • PlayForFun kullanıcısına yanıt
    hocam ps yi korumaya calışmıyorum ama TR deki hem xbox hem ps oyun durumu böyle biraz pahalı. yeri geliyor ps içinde güzel kampanyalar indirimler oluyor nadir olsada. tr psn e cidden bu kadar takılmayın alışveriş de yapmayın. bence yine de iyimser olalım çünkü spot piyasasında xbox oyunu bulmak zor ps ye oranla. gerçi spotçularda son zamanlarda baya saçmaladı
  • oyun fiyatları konusunda haklısınız ama us psn den başkası yalan.

ayrıca 110tl gow kur cok düşüktü.

ozamanlar yurtdısndan sürekli oyun alırdık 1.5tl $ 1.9tl Euro ve 2.4 tl sterlindi. suan ise 2.3 tl $ 2.8tl Euro ve 3.5tl sterlin.avrupadan oyun alıyorsanız 170-180tl fiyatlar en düşük.digitalde kutuluda.

US dışında Avrupadan oyun falan alınmaz.fiyatlar uçuk cok tr psn e özel değil bu durum bütün Avrupa psnleri için geçerli burda 189tl olan oyun psnde orda 50 sterlin 60 Euro vs

Tek Care US PSN veya HK PSN veya Canada PSN

HK PSN cok cazip olmasının fiyat yüzünden deigl ayrıca oyunların cogu EU oyun olması TR PSN kullanan biri aldığı dlclerin calısması vs. oyönden cok iyi fiyatlarda 110-150tl arası genelde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dimitradon -- 24 Ocak 2015; 23:38:19 >
  • Tam konunun üzerine Mesut Çevik ile Mustafa Yiğit' in röportajı var sitede şu anda 😊

• emre00 E kullanıcısına yanıt
    Haberim yoktu, izleyeyim bari. Bakalım neler demiş.
  • Özgür Kirazcı yeniden gelsin.Başka çare yok bu ekibin ve bu zihniyetin derhal temizlenmesi lazım.

• quote:

Not: Xbox One - İş Bankası ortaklığı.

Tamam, Xbox One için İş Bankası uygulaması var ama ORTAKLIK dediğiniz şey nedir?

• Febr kullanıcısına yanıt
    Düzelttim hocam, oradaki ortaklığı uygulama olarak kurmuştum ama yanlış anlaşıldı. Yazarken çok şey vardı aklımda, bazılarını atlarken bazıları da karışmış.
  • Bunları yazmaya üşenen fakat içten içe yanan kullanıcıların sesi olmuşsun. Çok güzel yazı.
  • Bildigim kadariyla;

Playstation Turkiye ofisimiz yok. Sony i aradiginizda diger urunler kategorisi var mesela. Ayrica halen cogu insanin bilmedigi sey tr store un aslinda ingiltere store u oldugu sadece dil makyajji var.

Bunun ana sebebi playstation turkiyenin playstation adinda ofisi olmamasi diye dusunuyorum turkiye de ofisimiz yok daha ne olsun.

Kasim (sanirim kasimdi) ayinda d&r fifa turnuvasinda yetkili biri ile konusmustum ingiltere ile olan anlasma bitecek yaza dogru ofis acmayi dusunuyoruz store kontrolunude tamamen devralmak istiyoruz demisti. İsmini unuttum beyfendinin. Hatta su facebook ve twitter hesaplarinin bile ingiltereden yonetildigini soylemisti. Yapilan anlasma geregi kontrol onlardaymis. Peki dedim madem onlarda neden hic yenilik bilgisi girilmiyor da kimler online tarzi tweetler atiliyor dedim. Verdigi cevap kitle dedi. Twitter ve facebook postlarinin altina bakin bana ps4 versene sony bana oyun versene sony begeneni begenirim tarzi yorumlar. Bizim ulkemizi pazar olarak halen kabul ettiremedik dedi. Cok sallanmiyormusuz kisaca tabi ki bu konuda hak veriyorum.

Soyledigi rakam %13 diye hatirliyorum turkiyedeki evde konsol sahibi olma orani. Yaklasik 10 milyon kiside var yani konsol. Xbox dahil buna dedi. Fiyat konusunu ingiltereye bagli oldugumuz icin euro bazindan aliniyor dedi o detaylari cok konusmadik zaten ortam musait degildi bir kac dakika konusma firsati yakalamistim.

Bilmiyorum sanki ofis muhabbeti olursa bazi seyler rayina oturacak gibi.

• roverman kullanıcısına yanıt
    Hocam onlar ofis masraflarını da bizden çıkarırlar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ya cok basit. Yormayin kendinizi bu kadar. Yedirmeyin paranizi Tr Psn e. Ne halleri varsa gorsunler. Alin Us psnden pasa pasa oyunlarinizi bakin keyfinize...

Kullanmayin Tr Psni. Kaziklaniyorsunuz anlayin sunu. hala hunharca Tr Psnden oyun alanlar var aramizda. Dusunebiliyor musunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 25 Ocak 2015; 2:56:59 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: BerkeSutcu

Hocam onlar ofis masraflarını da bizden çıkarırlar.

Ve ps5 oyun fiyatlarini da 300 tl den satarlar

• PlayForFun kullanıcısına yanıt
    Hocam ağzına sağlık birebir tüm yazdıklarına katılıyorum.Bir ofisimiz dahi yok bundan ötesi yok yani tartışmak bile mantıksız inşallah bu yönetimde değiştiği vakit bir şeylerin farklılığını hissedeceğiz ama bunlar gidermi orası şüpheli masum türk vatandaşının parasını yemek güzeldır heralde onları ordan kazımak gerekecek.
  • Dostlar,Özgür beyin "Asya Psn'e geçeceğiz,ortadoğunun merkezi olacağız,en ucuz fiyattan oyun satacağız" duyurusunu birtek benmi hatırlıyorum Bu vaad işten ayrılınca nca yalan oldu zaten

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lextor -- 27 Ocak 2015; 18:10:42 >
  • Çok doğru yazmışsın hocam.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.