Şimdi Ara

Geçici dövme ile diyabet testi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
6.051
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Geçici dövme ile diyabet testi


     

    Kaliforniya Üniversitesinde araştırmacı olan Amay Bandodkar liderliğindeki bir ekip, geliştirdikleri esnek prototip biyosensörü geçici dövme kağıdına basarak kolay ve acısız uygulanabilecek bir diyabet testi elde etmişler. Daha önce de yine Kaliforniya Üniversitesi profesörlerinden Joseph Wang, benzer bir biyosensör sayesinde sporcuların vücutlarındaki laktat seviyelerini ölçmeyi başarmıştı : Laktat seviyesi ölçebilen geçici dövme. Belli ki; Amay Bandodkar’ın ekibi de Prof. Joseph Wang’ın laboratuvarında biyosensörü geliştirmeye devam etmişler. 




    Prototip, geçici bir dövme şeklinde cilde uygulanırken üzerindeki eletrotlar aracılığıyla hastanın cildine çok hafif bir elektrik akımı geçiriyor. Bu akım, cilt hücrelerindeki sıvılarda bulunan sodyum iyonların  elektrotlara doğru çekilmesine sebep oluyor. Bu iyonlar içlerinde glukoz molekülleri taşıyorlar. Daha sonra geçici dövmenin üzerindeki sensör, bu glukoz akımı tarafından yaratılan elektriksel yükün gücünü ölçüyor. Sonuç olarak kişinin kanında bulunan şeker oranı bu şekilde ölçülebiliyor. 

     

    Bu yöntemle şimdiye kadar 7 sağlıklı kişinin kanındaki glukoz oranları başarıyla ölçülmüş. Fakat cihaz, daha sayısal verileri üzerinde gösteremiyor. Dolayısıyla araştırmacıların, cihazı ölçüm yapıldıktan sonra ciltten söküp  analiz etmesi gerekiyor. Araştırma ekibinin açıklamasına göre, bu küçük sensörün Bluetooth özelliklerine sahip olması da bekleniyor. Bu sayede hastanın glükoz seviyeleri gerçek zamanlı olarak doktoruna ulaşabilecek ya da veriler bulutta depolanabilecek. 

     

    Araştırmacılar buluşlarının sadece diyabet oranları ölçmekle sınırlı kalmayacağını umuyorlar. Bu küçük geçici dövmeler uzun vadede kanımızdaki metabolitleri, ilaçları, alkol seviyelerini de ölçebilirler. 

     










  • Çevirilere hastayım. Teşekkür ederim.

  • Güzel....

  • Haberden ote, "Daha havali bir tarz" olayina takildim ben :)))

  • Haberde kalite kokusu aldım...

  • Diyabeti yakından tanıyan birisi olarak cihazın test sonuçlarının hata payının ideal değerlerde olmadığını tahmin ediyorum ama üzerinde durulursa ideal değerlere ulaşılacaktır. Bilen bilir, tip 1 diyabette hastalar daha kolay olduğu için insülin pompası tercih edebiliyorlar. Geliştirilen bu sistemle insülin pompası sürekli iletişim haline geçerek, panksreas gibi insülin enjektesi yapılabilir.Bu sayede hiperglisemi vakalarından olabildiğince korunulabilir.
    Ancak aklıma gelen bir kaç soru var. Görselde ince bir bant olarak gösteriliyor. Değindim gibi bir sistem kurarlarsa enerji sorununu pil kullanmadan sağlayabilirler mi? Boyutları bu kadar küçük tutabilecekler mi? Yinede sevindirici bir gelişim.

  • Adamlar çalışıyor be, helal olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz uç teknolojiler yavaş yavaş gerçeğe dönüşüyor ve hayatimiza giriyor.belki de paranoyak ve hayalperest bi insanim... bu beni gerçekten tedirgin ediyor.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.