Şimdi Ara

Ati'den ekonomik fiyata Windows Vista sertifikalı yeni ekran kartı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.905
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yazıılım devi Microsoft'un uzun süredir üzerinde çalıştığı, ilgiyle beklenen ve şu sıralar birçok kişinin aday sürüm versiyonlarını kullandığı Windows Vista'da sona doğru yaklaşılıyor. Gerçi son günlerde tespit edilen bazı önemli açıklar sebebi ile Vista'nın özellikle sistem üreticilerine verileceği tarih'de ufak bir değişiklik olduğu söylense bile, son kullanıcılar 2007 Ocak ayı ile birlikte Vista sahibi olması öngörülüyor. Tabii DirectX 10 gibi önemli teknolojileri de yanında getirecek olan Vista için şimdiden üreticiler "Windos Vista Sertfikalı" ürünlerini çıkarmaya başladı bile. Windows Vista sertifikası alabilmek için üretici firmaların Microsoft ile işbirliği yapıp ürün ve donanımlarında gerekli olan testleri yapmaları gerekiyor.

    Windows Vista sertifikalı ürünler her geçen gün çoğalırken Ati'de bu sertifikaya sahip olan ekonomi sınıfı Radeon X1300CE'yi hazırladı. Firmanın güncel ürün gamının giriş seviyesi konumunda yer alan X1300 serisinin bir türevi olan, 80nm üretim teknolojisi ile üretilen RV505CE grafik çekirdeğine (GPU) sahip yeni X1300CE uygun fiyatı ve Vista Premium sertifkası ile pazardan pay almaya çalışırken ayrıca Radeon X300 ve X500'ün (RV370) yerlerini alması bekleniyor.

    Ati'nin uygun fiyatı ve Vista uyumluluğunu göz önünde bulundurarak ürteceği X1300CE'nin teknik özelliklerine baktığımızda, firmanın X1950 Pro ve X1650XT modellerinde gördüğümüz 80nm üretim teknolojisi ile üretilen grafik çekirdek uygulamasının X1300CE'de de devam ettiğini görüyoruz. Bilindiği gibi düşen üretim süreçleri üretici tarafında maliyetleri düşürürken, son kullancıya da daha az ısınan ürünleri 90nm üretim teknlojisine sahip hemcinslerine göre daha uygun fiyata alma imkaanı da sunabiliyor. DirectX 9.0c ve Shader Model 3.0 desteği ile gelen X1300CE'nin grafik çekirdeği 350MHz'de çalışmakta. Bellek konusu ile X1300CE'de oldukça esnek. Ati'nin "Blondie" olarak isimlendirdiği yeni düşük profilli kart dizaynı sayesinde ürün üzerine yerleşik 256MB DDR2-400 bellek koyulabilmek ile birlikte firmanın Hyper-Memeory teknolojisi aktifleştirildiğinde sistem belleğinden de 256MB'ın ekran kartına tahsis edilmesi ile X1300CE ile birlikte 512MB bellek kullanılabiliyor. Tabii bellek veri yolu 64-bit olarak tasarlanmış durumda. (64-bit yanında kartın 32-bit bellek veri yoluna sahip modelleri de özellikle uzak doğu pazarı için çıkabileceği söyleniyor.) Ayrıca X1300CE üzerinde 4 Pixel Shader Pineline ve 2 adet Vertex Shader motoru yer almakta. Ati'nin AVIVO teknolojisi de Radeon X1300CE tarafından desteklenmekte.


    En arkada görünen grafik işlemci Nvidia GeForce 7100 (NV44), önde sol tarafta görünen Ati Radeon X550SE (RV370), sağ taraftaki ise bu segmentte 80nm üretim teknolojisine sahip ilk grafik işlemci olan Ati Radeon X1300CE(RV505CE). Resim HKEPC sitesinden alınmıştır

    Ati'nin yeni X1300CE modeli özellikle sistemlerinde onboard grafik çözümü kullananları hedeflemekte. Zira Windows Vista'nın yanında getireceği önemli özelliklerden biri olan 3 boyutlu "AeroGlass" arayüzünü çalıştırabilmek için hem bazı donanımsal ihtiyaçları karşılamak hemde "WDDM" sürücü desteğine sahip olmak gerekiyor ki nispeten eski sayılabilecek birçok onboard grafik çözümü "WDDM" sürücü desteğine sahip değiller. Özellikle 80nm üretim teknolojisi ve 350MHz gibi nispeten düşük sayılabilecek çekirdek hızları dolayısı ile X1300CE'nin güç tüketimi (X1300LE'den yaklaşık %30 daha düşük) sayesinde pasif soğutma çözümü ile gelmesi, ayrıca grafik çekideğinin diz üstü pazarına doğru yumuşak bir geçiş yapması da mümkün olabilir.

    Kasım ayı içerisinde 49$ fiyat etiketi ile çıkması beklenen X1300CE'nin bu noktada en büyük rakibi benzer şekilde 350MHz çekirdek hızına, 256MB GDDR2 bellek ve 64-bit bellek veri yoluna sahip olan Nvidia'nın GeForce 7100 modeli. Her iki modelinde ortak noktalarının yanında en büyük farkları X1300CE'nin sahip olduğu 80nm üretim teknolojisi ki bu GeForce 7100'de 110nm'dir ve GeForce 7100'ün sahip olduğu fazladan 1 Vertex Shader motoru. Her iki üründen birini seçmek ihtiyaçlara ve kişisel tercihlere kalıyor.


    Sayfanın Linki : http://www.hkepc.com/bbs/itnews.php?tid=689542&starttime=0&endtime=0








  • Atinin microsoft windows vistaya verdiği desteği biliyordum iyide bu kart o zaman directx 10 destekli olacak öyle mi
  • FX57 bu kart vista premium sürüme uyumlu mu olacak, hem de 50$ a?
  • Bu kart baya bi giriş seviyesi olmuş
  • yaw 512bit kart çıkacak yakında adamlar hala 64 bit çıkarıyor yuhh ki ne yuhh hemde
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sufferingx

    Atinin microsoft windows vistaya verdiği desteği biliyordum iyide bu kart o zaman directx 10 destekli olacak öyle mi


    Kart Windows Vista sertifikasına sahip ama haberde de belirttiğim gibi DirectX 9.0c ve Shader Model 3.0 desteğine sahip. DirectX 10 desteği söz konusu bile değil.
  • peki x1900gt ve 7900gs vista destekli mi acaba?
  • malzemeden çok çalmışlar....bilinçli kulanıcı tercih edeceğini hiç sanmıyorum.........
  • duz ofis kullanicilari icin, senin-benim icin degil yani. yeni entegre intel grafik yongasi cikinca bu alet satmaz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ozturert

    duz ofis kullanicilari icin, senin-benim icin degil yani. yeni entegre intel grafik yongasi cikinca bu alet satmaz


    +1 entegre çözümler varken bu kadar performanssız kartları pek kimse seçmez, sadece sistem belleğinden yemek istemeyenlerin tercihi olacak gibi
  • quote:

    Orjinalden alıntı: phobia


    quote:

    Orjinalden alıntı: ozturert

    duz ofis kullanicilari icin, senin-benim icin degil yani. yeni entegre intel grafik yongasi cikinca bu alet satmaz


    +1 entegre çözümler varken bu kadar performanssız kartları pek kimse seçmez, sadece sistem belleğinden yemek istemeyenlerin tercihi olacak gibi





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.