Şimdi Ara

HDMI, DVI ve VGA çalışma mantığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar iyi günler.

    VGA: Analog görüntü taşır, ses taşımaz.
    DVI: Dijital görüntü taşır, ses taşımaz.
    HDMI: Dijital görüntü taşır, ses taşır.


    Monitörden ses almak istemiyorsak (ki benim zaten hoparlörüm var) en stabil görüntü için DVI öneriliyor. Bende 2 ucu da erkek 24 pin DVI kablosu almadan önce şunu merak ettim: Dediğim gibi şu anda LED monitör, bilgisayarımın ekran kartına VGA kablosu ile bağlı. Ancak ekran kartına taktığım bu DVI-VGA dönüştürücü aparat ile, monitörden gelen VGA kablo, dijital sinyal taşımaz değil mi? Gene analog görüntü taşır. Zira DVI dönüştürücü aparatın, VGA'nın çalışma prensibi üzerinde en ufak bir etkisi yok, sadece dönüştürüyor mu?

    Soruyu HDMI örneği ile biraz daha komplike bir hale getirirsek: Ben şimdi aşağıdaki şekilde HDMI-DVI kablosu alsam

     HDMI, DVI ve VGA çalışma mantığı

    ve HDMI ucunu monitörün HDMI girişine, DVI ucunu da ekran kartındaki DVI girişine direkt bağlasam, bu kablodan; DVI'ın özelliği olan dijital görüntünün yanında, HDMI'ın özelliği olan ses taşıma özelliğini demi almış olurum? Yoksa sadece ikisinden birini mi? Eğer öyle ise hangisini? Sonuçta iki uçta dijital görüntü taşıyor ama bu kabloda HDMI'ın ses taşıma özelliği olur mu, çünkü bir ucu HDMI? Yoksa burada DVI'ın, ses taşıma özelliği olmadığı için sadece ikisinin de tek ortak özelliği dijital görüntü taşımaları mı olur?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radyoaktif -- 15 Ocak 2015; 14:32:29 >







  • Sadece dijital görüntü alırsın ses için HDMI to HDMI bağlantısı gerekiyor. Ancak en iyi dijital görüntü kalitesi için DVI to DVI bağlantı noktasını tercih edin ses için de anakartınızın ses çıkışını kullanın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • HWS kullanıcısına yanıt
    selam kardes peki dvı dan hdmi a baglasak nasil olur gene dvı daki gibi stabil bir goruntu olurmu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • classcocuq C kullanıcısına yanıt
    DVI to HDMI veya HDMI to HDMI bağlantı şekli görüntüde çok fark etmez, ikisi de dijital olarak bilgiyi taşır. HDMI 'ın farkı görüntünün yanında ses sinyalini de taşımasıdır. 8 kanala kadar sıkıştırılmamış ses verisini taşıyabilir. Bu sayede ses sinyali için ayrıca kablolama yapmaya gerek yoktur.
  • HWS kullanıcısına yanıt
    tesekkurler kardesbende logitechx540 var amacim benim e.kartinda tek hdmi var iki dvı var yani tvye takacak yer yok som tak yapmakta istemiyorum bu yuzden alsam iyi oldurmu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • classcocuq C kullanıcısına yanıt
    Görüntü kaybı yaşamazsınız ancak görüntü ile beraber sesi de taşımak istiyorsanız bilgisayarınızın ya da notebookunuzun 3.5mm 'lik kulaklık çıkışına ya da pc anakartınızın arkasındaki Line Out çıkışına bu audio ses kablosunu takıp diğer 3.5mm 'lik ucunu da tv 'nizin DVI Audio In ya da Audio In girişine bağlamanız gerekiyor.
  • HWS kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkürler hocam. Ufak bir soru daha sorayım;

    Misal HDMI çıkışlı ekran kartımız var ve monitörü, iki tarafı da HDMI uçlu kablo ile bu ekran kartına bağladım. Monitörün ses çıkışına da 5+1 hoparlörümü bağladım (artık nasıl bağlayacaksam. Zira ön, arka, sağ, sol, subwoofer uçlarını tek aux kablosunda birleştirip öyle mi monitöre takacağım?). O vakit 5+1 sistemimde sesi, ekran kartından mı almış oluyorum? Yani ekran kartı, anakart üzerindeki AGP slotundan aldığı sesi mi kendi üzerinden monitöre veriyor? Monitörde oradan hoparlöre tabi. Eğer öyle ise, bu iş için ekran kartımın da bu olaya uyumlu olması mı gerekiyor?

    Yani aşağıda gözüken anakartımın ses girişleri ile hiç bir işlem olmadan yukarıda ki olay gerçekleşiyor mu?

     HDMI, DVI ve VGA çalışma mantığı HDMI, DVI ve VGA çalışma mantığı

    Bu konuda da bilgi verirsen sevinirim.




  • HWS kullanıcısına yanıt
    logitech 540 ve crative fatality pro ses kartim var tesekkur ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • radyoaktif kullanıcısına yanıt
    HDMI kablo üzerinden ses iletilirken 8 kanala kadar ses sinyali de taşınabiliyor. Şayet monitörünüzde Optik (Dijital) ya da Coaxial (Analog) ses çıkışı özelliği var ise HDMI üzerinden iletilen 8 kanala kadar olan sesi harici ses sisteminize 5+1 ya da 7+1 olarak aktarabilirsiniz. Ses ekran kartından direkt HDMI kablo vasıtasıyla monitörünüze & tv 'nize oradan da Optik (Dijital) ya da Coaxial (Analog) ses çıkışı özelliği ile harici ses sisteminize aktarılmış olur. Monitör üzerinde sadece kulaklık çıkışı ya da Audio In soketleri bulunuyor ise bu soketlerden yapılacak bağlantılarda monitörün dahili hoperlörüne ya da kulaklığınıza ses iletilecektir. Kullandığınız kulaklık 5+1 ya da 7+1 sanal dijital ses desteğine sahip olsa dahi monitör kulaklık girişinden yapılan bağlantılarda ses kulaklığa Stereo olarak iletilecektir. Dijital sesleri tam olarak alabilmek için anakartınızın Optik (Dijital) ya da Coaxial (Analog) ses çıkışından çıkış almalısınız.




  • HWS kullanıcısına yanıt
    Cevap için canı gönülden teşekkürler hocam.

    Deneme amaçlı kulaklığımı monitörün kulaklık girişine taktım ama masaüstün de çaldığım müzik, kulaklığa aktarılmadı. Bunun nedeni de sanırım HDMI üzerinden ekran kartına bağlamamamdan kaynaklı. Zira VGA üzerinden bağlı.

     HDMI, DVI ve VGA çalışma mantığı

    Peki HDMI'ın ses aktardığını biliyoruz. Ve HDMI ile DVI arasındaki tek ortak özellik ikisininde dijital sinyal taşıyor olması. Ama DVI ses taşıyamıyor. Benim ekran kartımda 2 adet sadece DVI çıkışı mevcut ve ben iki ucu da DVI olan bir kablo alıp monitörü ekran kartına direkt DVI üzerinden bağlasam, monitöre kulaklık taktığımda gene ses alamayacağım öyleyse? Eğer öyle ise, bu sefer bir ucu DVI diğer ucu HDMI olan bir kablo alıp monitörü ekran kartına bunun ile bağlasam ses alır mıyım? Yani HDMI ucu monitöre, DVI ucu da ekran kartına girecek ama bir ucu DVI olduğu için ve DVI'ında ses taşıma özelliği olmadığı için o halde gene ses taşıyamayacağım? Yani kısacası monitörün kulaklık girişinden ses alabilmem için, HDMI girişi olan bir ekran kartı alıp monitörü, iki ucu da HDMI olan kablo ile bu ekran kartına bağlamam mı gerekiyor?

    Ayrıca anakartımda dijital ses girişi mevcut. Monitörün kulaklık girişinden 5+1 sistemime ses aktaramam değil mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radyoaktif -- 23 Ocak 2015; 10:04:53 >




  • radyoaktif kullanıcısına yanıt
    Daha öncede söylediğim gibi sadece iki tarafı da HDMI girişli kablo ile yapılan bağlantılarda HDMI üzerinden 8 kanala kadar ses taşınabiliyor olmasına rağmen monitörünüzün kulaklık girişinden ancak Stereo kalitesinde ses alabilirsiniz. Aksi her türlü durumda monitörden ses gelmeyecektir birkaç kablo satın alıp farklı alternatifleri kafanızdaki soru işaretlerini gidermek adına deneyebilirsiniz elbette. İki ucuda HDMI kablo olmayan her türlü bağlantıda ses alabilmek için kulaklığınızı anakartınızın ya kulaklık çıkışına ya da Line Out girişine bağlamanız gerekiyor.




  • HWS kullanıcısına yanıt
    Yani monitörden ses alabilmem için, ekran kartımda da HDMI girişi olması ve monitörü bu ekran kartına iki ucu da HDMI olan kablo ile direkt bağlamam lazım öyle mi? Öyleyse ekran kartını değiştirip HDMI girişi olan bir tane ekran kartı ile ancak monitörün kulaklık girişinden ses alabilirim yani öyle mi?

     HDMI, DVI ve VGA çalışma mantığı

    Ayrıca hazır konu açılmış, bir soru daha sorayım hocam. Anakartımda coax ve optik olarak dijital girişler mevcut. Ve logitech x540 5+1 ses sistemimi bu girişlerden hangisine, nasıl bağlayıp dijital ses alabilirim? Ses sisteminden çıkan 3 kabloyu da tek bir aparatta birleştirip anakarttaki coax yada dijital girişe direkt mi takmam gerekiyor? Eğer öyle ise o aparatı nereden temin edebilirim. Bu konuda ki önerilerini de esirgeme lütfen.

     HDMI, DVI ve VGA çalışma mantığı

    Hayırlı günler.




  • radyoaktif kullanıcısına yanıt
    Cevabını açıklayıcı olarak zaten vermiştim. Aynı şeyleri tekrar yazmayacağım cevap kısaca evet, ikincisi de evet öyle.

    Söylediğiniz ses sisteminde Optik (Dijital) ya da Coaxial (Analog) ses çıkışı özellikliği yok. Olsaydı anakartınızdan tek bir kablo ile ses sistemine bağlantı yapabilirdiniz. Yeni nesil digital ses sistemleri bu şekilde çalışıyor. Bağlantı şeması için kullanım klavuzuna bakmanızı tavsiye ediyorum detaylı olarak orada her bağlantı anlatılıyor.




  • HWS kullanıcısına yanıt
    O halde tüm yardımların için canı gönülden teşekkürler eder, hayırlı günler dilerim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.