Şimdi Ara

Yoğuşmalı kombi yoğuşma yapması için sıcaklığı max. kaç °C olmalı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
142
Cevap
13
Favori
164.648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yoğuşma kombilerde en yüksek verim için tesisat suyu kaç derece olmalıdır.


    Yoğuşmalı kombilerde "ne kadar düşük tesisat suyu sıcaklığı, o kadar verimli" prensibi işlediği için yoğuşmalı kombinin düşük kapasitelerde, ihtiyaç kadar çalışması önemlidir.

    Yoğuşmalı kombi ile (yoğuşma yapması, yani % 15-20 verim için) mekanı 45-50 °C tesisat suyu sıcaklığında rahatlıkla ısıtabilecek uzunlukta radyatör olmalıdır. (ve ısıl gücü yüksek olması da + % 10 tasarruf sağlar.)

    Tesisat suyu sıcaklığının (uzun metrajlı radyatörler ile) yoğuşmalı kombilerde 45-50 °C ye ayarlanması verim ve ekonomi açısından en uygun (ideal) değerdir.
    Tesisat suyu sıcaklığı yüksek (Örneğin 60) °C olursa yoğuşmalı kombilerde verim % 15-20'den % 5 civarına düşecektir.

    Doğal gaz tesisatçıları, farkında olarak veya olmayarak müşterilerini (özellikle radyatör konusunda) yanlış yönlendirmektedirler.

    Hem yetersiz radyatör metrajı hem ısıl gücü düşük 33 mm hatveli hem kalitesiz radyatörler ile yüksek doğal gaz faturasına rağmen iyi bir ısınma sağlanamaz.

    25 mm hatveli radyatör, 33 mm hatveli radyatörden ~ % 10 daha verimlidir, yani ısıl gücü yüksektir.

    Demirdöküm plus / vaiRAD (Vaillant) gibi markaların radyatörlerinde 25mm hatve genişliği + çinko fosfat / zirkonyum kaplama ve katoforez boya teknolojisi bulunur.


    Alarko-carrier
    Evin konfor sıcaklığını sağlayacak en düşük sıcaklıkta çalıştırılması esasıyla en ekonomik çalışan ve en az gaz faturası getiren kombi tipleri yoğuşmalı kombilerdir.
    Tam yoğuşmalı kombiler 50 °C ve altındaki kombi sıcaklıklarında baca gazındaki gizli ısıyı yoğuşturup konvensiyonel (geleneksel) kombilere göre % 20-30 oranında, 50 °C üzerinde ise % 5-9 aralığında daha yüksek verime ulaşırlar. Kısaca çok daha az yakıt tüketimi için yoğuşmalı kombi önerilir. Ancak yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için yukarıda bahsettiğimiz gibi su sıcaklığının yaklaşık olarak 50 °C üzerine çıkmaması gerekir.
    Yoğuşmalı kombi kullanımında sürekli yoğuşma yani sürekli en yüksek verim, en az tüketim için daha geniş veya daha uzun radyatör kullanılmalıdır.

    http://www.alarko-carrier.com.tr/eBulten/TekBulten/images_58/e_TekBulten58_print.pdf


    İzmirgaz (Doğalgaz Kombi Tüketici El Kitabı)
    Soru 18-) Yoğuşmalı kombiler her evde kullanılabilir mi?
    Yoğuşmalı kombilerde kullanılan parçalar diğer kombilere göre daha pahalıdır ve sistemde kullanılan suyun sıcaklığı da (50- 30 C) yani düşük sıcaklıkta olması gerekir. Bundan dolayı da daha fazla radyatör kullanılmalıdır. Buda sistemin daha pahalıya kurulması demektir. Bu tip cihazlar, ancak yerden ısıtma sistemleri için tercih edilebilir. Yoğuşmalı kombi kullanıldığı takdirde sıcak su tesisatının; demir, bakır veya alüminyum tüm folyolu borularla yapılması zorunludur.

    http://www.izmirgaz.com.tr/tr/Izmir-Dogalgaz/Dogalgaz/Kombi-Kullanim-Rehberi.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 13 Aralık 2018; 12:56:59 >







  • Yıllarca kazan ve buhar kazanları üretmiş biri olarak; Önce bir ev hanımının bile yoğuşma kavramını iyi kavraması için, bir örnek vermek istiyorum,... sobalı bir ev düşünün soba yanıyor içerisi 25 derece, dışarıda sıcaklık 18 derece ise evin penceresinde su damlacıkları çok az oluşur (yani yoğuşma yok denecek kadar az olur) ama dışarıdaki hava sıcaklığı -6 derece ise evin penceresinde şıpır şıpır su damlacığı pencere önüne akar,...

    Tam yoğuşmalı premix Kombilerde yoğuşma verimliliğini en çok etkileyen faktörler,
    1) dönüş su sıcaklığıdır,... dönüş su sıcaklığını ise petek boyu ve kombinin ana kart yazılımında var olan parametre ayarları yani yazılım içeriği yoğuşma verimliliğini etkileyici ana etkenlerdir,...
    2) Baca gazının yoğuşma sıcaklığını geçmemesi gereklidir... bu konunun açılımı : giden su sıcaklık değeri ile dönüş su değeri arasındaki farkım büyüklüğü, eşanjör yüzey alanları ve eşanjörün boyutu gibi... vs ana etkenler, dönüş suyunun yoğuşma sıcaklık değerinin oluşmasını belirler.

    Avrupa’da teste giden tam yoğuşmalı premix bir kombiye sürekli bir tanktan 30 derece su verilir, çıkışta 50 derece sıcaklık alınacak şekilde kombinin alev ayarı sağlanır,... bu esnada elde edilen tüm değerler ile, kombinin 50/30 normunda resmî verimlilik belgesi o kombi üreticisine verilir... 70/50 testide bu mantıkla yapılır ve belgelendirilir.

    Sahada maalesef böyle bir durum yok, örneğin tam yoğuşmalı kombisini vatandaş 50 dereceye ayarladı,... kombi alevleme yapmaya başlar giden su sıcaklığını 51,.. biraz sonra 52,... ve 55 derecede(genelde 5 derecedir fabrika ayarları ana kartlarda) sabitlenir, yani ana kart yazılımı bu şekilde sabit tutar tüm modülasyon ayarları ile giden su sıcaklığını,... dönüş su sıcaklığı 50 derece olunca alevleme durur,... pompa çalışmaya devam eder ve dönüş su sıcaklığı 40 dereceye ( bazı tam yoğuşmalı kombilerde 44 derece bile var, marka veremiyorum malum sebepten dolayı.) düşünce ana kart yazılımı tekrar alevleme işlemini başlatır,... tam yoğuşmalı kombimizde sonsuz döngü çalışması bu şekilde oluşur.

    GENEL BİLGİLERİ VERDİM
    KONUYU MASAYA YATIRALIM

    1) Dönüş suyumuz 40 ile 50 derece arasında sürekli mi ?,... Cevap = Evet
    2) Giden su sıcaklığımız 50 ile 55 derece aralığında mı ? ,.. Cevap = Evet

    Bu tam yoğuşmalı premix kombide dönüş suyumuz 40 derece ise yoğuşma fazla olur( Bana göre bu oranlar halen tam yoğuşmalı kombilerde çok düşük, doğru çözümün bir an önce üretilmesi gerekli çünkü ısıyı halen atmosfere atıyoruz), ama dönüş suyumuz 50 dereceye yaklaştıkça baca sıcaklığı yükselir yoğuşma verimliliği çok büyük kayıp yaşar yani yok denecek kadar düşük yoğuşma oluşur.

    BUNUN SEBEBİ : Yukarıda verdiğim soba örneğini hatırlayın,... birkaç arkadaşımız da ifade etmiş giden ile dönen su sıcaklık farkımın önemini bu durum yoğuşmalı kombiler için çok önemli bir durumdur.
    Kısaca Yoğuşma Verimliliği
    1) Giden ile dönen su sıcaklık farkına bağlıdır... termodinamik kuralı iki kütle arasındaki sıcaklık farkı artarsa ısının transfer hızı artar, yani yoğuşma verimliliği artar, yoğuşmanın artması baca sıcaklığınınının da düşmesi anlamına gelir.
    2) Dönüş su sıcaklığının çok düşük olması yoğuşma verimliliğinin yüksek düzeyde oluşmasını belirler,... Avrupa testini hatırlayın şimdi, o aldığınız tam yoğuşmalı kombinin kataloğunda yazan %109 verimlilik değeri asla sahada oluşmuyoooor, yani o yazılanların çoğu verimlilik hikayesi oluyor mu ? oldu. Çünkü kombi ana kartların tamamı, tüm dünya kombi üreticilerinin tamamı, az önce anlattığım parametre ayarları ile kombi ana karı üretiyorlar... bunun sebebi ayrı bir konu olduğu için bu konuya girmiyorum.
    3) Petek boyu yoğuşmalı kombide yoğuşma verimliliğini belirleyen en önemli etkenlerden biridir, çünkü dönüş su sıcaklığını petek boyu belirleyicidir, ama mevcut kombinizin önerdiği petek boyu oranının üzerine çıkarsanız bu da farklı bir durumun oluşmasına sebep verir, buda farklı bir konu.

    Hepinize tam yoğuşmalı kombide yüksek yoğuşma nasıl sağlanabilir, doğru çözüm nedir BİLGİSİNİ vermemi istiyorsanız,..

    LÜTFEN BU MESAJIMA

    YAZDIKLARIMIN DOĞRU OLUP OLMADIĞINI
    ÖNCE DÜŞÜNEREK, SONRA ARAŞTIRARAK
    CEVAP YAZINIZ

    Tüm Türkiye insanının kombilerinde yüksek yoğuşma alacağı tekniği, uzun yılların tecrübe test ve deneyimleri ile bulmuş durumdayım.

    Sizlerle paylaşmak isterim, Cevaplarınızı bekliyorum.

    SAYGILARIMLA
  • Birincisi bana daha doğru geldi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yüksel75

    Birincisi bana daha doğru geldi.
    http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=101509423
  • nicknick N kullanıcısına yanıt
    yoğuşma yapması için
    buderus gidiş suyu en fazla 70 derece diyor
    diğerleri en fazla 50 derece diyor

    doğrusu hangisi
  • Eğer kombi alacaksanız:

    - gidiş-dönüş sıcaklığına göre yoğuşma verimini teknik olarak sunuyor olması lazım firmaların kombi modelleri için. Çok daha teknik bir mesele benim de uzmanlık alanım değil. Seçecekseniz bu forumda teknik bilgisi kuvvetli bir tek üye görmüştüm bu forumda, onun da eski yazıları var. maxfocus gibi bişeydi sanırım linki, büyük ihtimal kombi üretiminde çalışan bir mühendis. ona veya onun gibi birine sormanız lazım.

    - yok mevcut yoğuşmalı kombi için soruyorsan defalarca söyledim gibi bu seni ilgilendirmiyor. Sen mevcut yalıtım ve ev şartlarında gidiş suyunu olabildiğince düşürüp kontrol etmek istediğin odaları istediğin sıcaklıkte sabit tutmaya çalışacaksın. sabit tutmak için termostat şart, ondan sonra da gidiş suyunu düşürüp istediğin oda sıcaklığına erişiyor mu test ediceksin. Kendi evin için asgari gidiş suyu sıcaklığını bulacaksın.

    Hala anlaşılmıyorsa linkini verdiğim yazımı bir daha oku.

    Özet: O marka 70 , bu marka 50 demiş diye bir şey yok! Fizik yasalarına göre dönüş suyu sıcaklığı ne kadar düşükse o oranda atık gazdan su buharı çekebilir ve doğalgaz yakıtını düşürebilirsin. dönüş suyu sıcaklığı 60 olursa da yoğuşma olacak, 40 olursa da yoğuşma olacak fakat aralarında yakıt veirmi açısından fark olacak, NET



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nicknick -- 13 Ocak 2015; 10:55:02 >




  • nicknick N kullanıcısına yanıt
    anlatılanları ben de biliyorum

    yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için en üst derece sınırı nedir

    onun cevabını arıyorum

    alarko gidiş suyu en fazla 50 diyor dönüş suyu yaklaşık 35 derece olur
    buderus dönüş suyu en fazla 55 diyor gidiş suyu yaklaşık 70 derece olur

    yoğuşma için en fazla gidiş suyu derecesi 50 derece mi veya 70 derece mi olmalı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 13 Ocak 2015; 11:15:18 >
  • sorduğun soru zaten mühendisliğin tam merkezinde.

    - eşanjör dizaynı
    -atık gaz hava kanalındaki darlamalar, basınç kayıpları, teorideki atık gazın soğuk su borusu ile yapacağı ısı alışverişi , soguk su bolgesindeki eşanjörün yüzey alanı vs vs.

    bu sorduğunun cevabını burdaki tesisat uzmanları yada pratiğe geçmiş piyasada çalışan mühendisler veremez. verir ama ellerinde firmanın test edip yayınladığı dönüş suyu- yoğuşma verimi ve diğer parametreleri içeren grafikler olması lazım.

    sen araştırmaya devam et, yakında ta ısı transferi dalında diplomanı alırsın. benden bu kadar.

    not: anladığım kadarıyla elinde kombi var, ısınamıyorsun ve ne kadar daha yükseltebilriim diye araştıyırosun. Yada işin gücün yok benle dalga geçiyorsun. Kombi her dönüş sıcaklığında yoğuşma yapar! ne kadar düşük sıcaklıkta dönerse o kadar yüksek yoğuşma yapar. daha ötesi var mı?

    şimdi farkettim insanların analamdığı noktayı, temel prensipleri bilmediğiniz için oluyor.

    Yanma odasından çıkarken gaz hızla sıcaklık kaybeder fakat soğuk su dönüşü ile karşılaştığın her halukarda 100 derecenin üzerindedir, yani dönüş suyu 70 de olsa bir miktar yoğuşma olur çünkü ısı alışveirşi olur.

    sıcaklık, ısı, ısı transferi kavramlarını wikipedia 'dan güzelce okuyun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nicknick -- 13 Ocak 2015; 11:42:37 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nicknick

    sorduğun soru zaten mühendisliğin tam merkezinde.

    - eşanjör dizaynı
    -atık gaz hava kanalındaki darlamalar, basınç kayıpları, teorideki atık gazın soğuk su borusu ile yapacağı ısı alışverişi , soguk su bolgesindeki eşanjörün yüzey alanı vs vs.

    bu sorduğunun cevabını burdaki tesisat uzmanları yada pratiğe geçmiş piyasada çalışan mühendisler veremez. verir ama ellerinde firmanın test edip yayınladığı dönüş suyu- yoğuşma verimi ve diğer parametreleri içeren grafikler olması lazım.

    sen araştırmaya devam et, yakında ta ısı transferi dalında diplomanı alırsın. benden bu kadar.

    not: anladığım kadarıyla elinde kombi var, ısınamıyorsun ve ne kadar daha yükseltebilriim diye araştıyırosun. Yada işin gücün yok benle dalga geçiyorsun. Kombi her dönüş sıcaklığında yoğuşma yapar! ne kadar düşük sıcaklıkta dönerse o kadar yüksek yoğuşma yapar. daha ötesi var mı?

    şimdi farkettim insanların analamdığı noktayı, temel prensipleri bilmediğiniz için oluyor.

    Yanma odasından çıkarken gaz hızla sıcaklık kaybeder fakat soğuk su dönüşü ile karşılaştığın her halukarda 100 derecenin üzerindedir, yani dönüş suyu 70 de olsa bir miktar yoğuşma olur çünkü ısı alışveirşi olur.

    sıcaklık, ısı, ısı transferi kavramlarını wikipedia 'dan güzelce okuyun.

    hikaye anlatmayı bırak
    sorum gayet basit
    immergas mini eolo yoğuşmasız kombi kullanıyorum




  • Yav kardeşim sen şakamısın?

    teknik bilgin olsa diyecem herhalde beni test ediyor ondan böyle sorguya çekiyor.
    Teknik bilgin de yoksa ve bu kadar defalarca aynı şeyi anlatmam rağmen anlattıklarımı anlayamıyorsan, bu kadar da basite indirgemişim , hala anlamıyorsan....

    kolay gelsin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nicknick

    Yav kardeşim sen şakamısın?

    teknik bilgin olsa diyecem herhalde beni test ediyor ondan böyle sorguya çekiyor.
    Teknik bilgin de yoksa ve bu kadar defalarca aynı şeyi anlatmam rağmen anlattıklarımı anlayamıyorsan, bu kadar da basite indirgemişim , hala anlamıyorsan....

    kolay gelsin
    @Mystik,

    sana göndermiyorum bu resmi, resmi de anlayacağından süpheliyim. Ama konuyu okuyup da resimle desteklemek isteyenler için

    Soğuk su dönüş sıcaklığı ne kadar düşükse o kadar verim


    mistik bunu 50 defa yaz tahtaya.

    Yoğuşmalı kombi yoğuşma yapması için sıcaklığı max. kaç °C olmalı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nicknick -- 13 Ocak 2015; 12:30:41 >




  • nicknick N kullanıcısına yanıt
    buderus en fazla 70 derece diyor
  • tamam anladım ben seni artık :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nicknick

    tamam anladım ben seni artık :)

    beni anlama konuyu anla
  • yoğuşmalı kombilerde gidiş suyu derecesi en fazla kaç derece olmalı
  • Yoğuşmalı kombiler pratik olarak 60-65 derece kazan sıcaklığının üzerinde yoğuşmasız kombiler ile hemen hemen aynı verime sahiptir, yoğuşmadan maximum verim alınabilmesi için kazan sıcaklığı 60 derecenin üzerine çıkartılmamalıdır.Ayrıca dönüş suyu ne kadar soğuk olursa o kadar kazanç olur, bu nedenle de yoğuşmalı k
    ombi kullanımında petek metrajı da önemlidir. Petek metrajı düşük kazan sıcaklığında evi ısıtacak şekilde seçilmedir ki yoğuşmalı kombi vaad ettiği tasarrufu yapabilsin.
  • elinde buderus varsa 70 derece, alarko varsa 50 derece bu kadar basit. Markadan markaya teknolojiler değişebilir. Adam kendi testini yapmış 70 dereceyi bulmuş onaylamış. Sende de varsa buderus tak 70 e gör verimi yaşa keyfini.
  • Bunun en doğru cevabı evi ısıtabilen en düşük kazan sıcaklığıdır.
  • Bu 50 dereceye yari yoğuşmalar dahil mi ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ahmet35.

    Bu 50 dereceye yari yoğuşmalar dahil mi ?
    dahil
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kir-pi

    Bunun en doğru cevabı evi ısıtabilen en düşük kazan sıcaklığıdır.
    +1
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.