Zoom X4 Hakkinda sikca sorulan sorular firmware 3.1.4 göre düzenlenmiştir
not=bilgiler alintidir
Modemimin ayar-kontrol paneli nerede? Web tarayıcınızı açın ve 10.0.0.2 adresini yazın. Bu adres modeminizin sunucusuna sizi ulaştıracak.
Modemimin ayar-kontrol paneline ulaşamıyorum? - TCPIP ayarlarında birincil DNS sunucunuz 10.0.0.2 mi? Değilse ayarlayın, deneyin.
- Olmuyorsa modemi kapatıp açın.
İşletim sisteminde DNS ayarı yapmama gerek var mı? Modeminiz "DNS relay" özelliğine sahip. Linux veya Windows altında TCPIP ayarlarına sadece primary/birincil DNS sunucu olarak 10.0.0.2'yi girin. Bu kadar.
Modemim Linux uyumlu mu? Sadece ethernet bağlantısını kullanırsanız, evet. USB bağlantısı için henüz bir sürücü yazılmamış durumda(conexant bazlı diğer ürünlerin sürücülerini denemedik). Ethernetten bağlarsanız klasik bir TCPIP ayarı yapmanız yeterli olacak.
Modem bir güvenlik duvarına sahip mi cidden? Zonealarm vs. kurmama gerek yok mu?
Modemin broşüründe, sitesinde, reklamlarında yazan Firewall-güvenlik duvarı sadece bir NAT uygulamasıdır. Yani sizin modemin arkasındaki makineleriniz ile interneti ayırır. Gelen her paketi size göndermez. Fakat bu onu bir güvenlik duvarı yapmaz. Windows XP'nin güvenlik duvarını veya ZoneAlarm gibi yazılımları kullanmalısınız. Bunun sebebi apaçık bir biçimde sizin makineden internete giden paketleri kontrol edememesi. Özetle hiç yoktan iyi ama sadece bu yetmez.
Modemimi online port testlerine soktuğumda portlar stealth/gizli gözükmüyor! kapalı gözüküyorlar! Bu hem iyi hem kötü. Ne servislerini çalıştırdığınızı IP'nizi tarayan meraklılar görebilir ki stealth modunda gösterebilseydi kendini bilemeyecekleri için rahat edecektiniz. Özetle makine hem portları kapatıyor hem de "BEN BURADAYIM" mesajını veriyor. Modemin kılavuzunda yeterli bilgi yok.
Fakat bir arka kapı var! DMZ bölümünü aktive edip kullanmadığınız bir IP değeri verin! Misal 10.0.0.97. Bir sonraki port testinde portların "stealth" modunda gözüktüğünü göreceksiniz! Virtual server kısmında yönlendirme yaptığınız portlar dışındaki tüm portlar artık port tarayıcılarına "görünmez" olacak!
ek: yeni firmware'de 21/23/80/254/255 portları stealth diğerleri ise kapalı görünüyor.
Üstteki numara hala geçerli sayılır.
Modemimin çipseti nedir? Modeminiz Conexant çipsetli. Birçok ucuz modem gibi conexant'ın referans tasarımını kullanıyor. Bunu nasıl mı anlarsınız: WAN side HTTP server seçeneğini aktif hale getirin, ADSL IP'nizi web tarayıcınıza girin. Kullanıcı adı ve şifreyi yanlış yazın/cancel-iptal tuşuna basın: işte karşınızda conexant referans tasarımının ipucu
quote:
Hasbani Web Server Error Report:
Server Error: 401 Unauthorized
Access denied
Bu mesaj conexant referans tasarımında kullanılan http sunucu yazılımının cevabı(hasbani lübnan, israil arasında akan bir ırmak).
Modemi diğer modemlerden ayıran en büyük özellik Firmware'i ve kullanıcı arabirimi
FTP Sunucusu kurmak istiyorum nasıl olacak? İşletim sisteminize bir FTP sunucusu kurun.
10.0.0.2 adresini web tarayıcınıza girin. Advanced/Virtual Server kısmına aşağıdaki gibi bilgileri girip Save Changes/Confirm ile modeme ayarları kaydedin.
eski firmware'li modemlerde:
yeni firmware'li modemlerde:
(ID'yi siz girmeyeceksiniz! )
(Şekildeki 10.0.0.10 örnek bir IP numarasıdır! Kendi PC'nizin IP numarasını gireceksiniz!)
Web Sunucusu kurmak istiyorum nasıl olacak? Yukarıdaki maddede tarif edilen ayarları 80. port için yapın. Bu kadar.
80. portu yönlendirdim ama yine modem şifre sorup kendi arabirimini gösteriyor? Advanced/Misc/WAN Side HTTP server: DISABLED haline getirin
Half Bridge nedir ne işe yarar? Basitçe: NAT'ı devre dışı bırakmak demek. Half Bridge modunda dış IP'niz modeme değil ona bağlı olan ethernet LAN kartına bağlanır. Bilumum port yönlendirme emriniz devre dışı kalır. Özetle klasik bir modem haline döner ünite. İyi bir yazılımsal firewall kullanmaya dikkat edin!
Half Bridge modunu özellikle port yönlendirme mevzularında artık gına geldiğinde kullanmayı tercih edin. Gerekmedikçe kullanmayın.
FTP açmak için gerekli ayarları yaptım, fakat ftp yaptığımda modemdeki dosyalar gözüküyor?!Bir firmware update ihtiyacınız var, Türkiye distribütörü Oluşum'a başvurun.
ek: yeni firmware'de bu özelliğin kontrolü elinizde. kapalı geliyor ki zaten gerekmedikçe açmaya da gerek yok.
FTP açmak için gerekli ayarları yaptım, fakat dışarıdan FTP bağlantısı yapanlar dosyalara ulaşamıyor?! Bunun pek çok sebebi olabilir; passive FTP problemlerine odaklanın(bkz.google).
Modemimin firmware'i 2.X.X, en güncel firmware'i nereden bulabilirim? Türkiye distribütörü Oluşum'un talepleri üzerine Zoom firması Conexant'tan gelen standart firware'e değişiklikler yapabiliyor. İsimlendirme artık 2.X.X şeklinde(örnek: yani 2.4.1 2.33'den güncel manasında). En güncel dosyayı Oluşum'dan temin edebilirsiniz; internetten indirilemiyorindirilebiliyor(6 Temmuz 2004 günü yeni firmware çıkarttılar). Firmayı ikna ederseniz modeminize yüklemenize müsaade edeceklerdir. Düzeltmeler performans artışı sağlamıyor: sadece port yönlendirme gibi mevzularda ek ayarlar yapılıyor. Çok şükür port aralıklarını yönlendirme gibi güzel özellikler artık mevcut.
Firmware'ler için adres şurası:
http://www.zoom.com/techsupport/adsl/adsl_5551.shtml ! Sadece 2.3x üstü firmware'ler için
! 2.2x, 2.1x, 1.1x, veya 03x şeklindeki firmware'ler ile kullanmayın
! USB çıkışını kullanıyorsanız önce USB sürücüsünü güncelleyin
! Bu firmware ile ilgili konu başlığını takip edin:
http://forum.pclabs.gen.tr/index.php?showtopic=37701 Yeni firmware'in getirdiği özellikler neler? Gözümüze çarpanlar:
- performans artışı söz konusu değil(128kb ile performans arttırmayı hayal edenlere duyurulur!)
- ADSL status penceresi: "CoVendor" bölümü. DSLAM cihaz üreticisi yazıyor. Misal: Alcatel Network
- MRU/MTT/MSS tanımlanabiliyor
- Kontrol paneli sadece LAN'dan görüntüleyebilme/WAN'da belirli IP'ye müsaade verme
- Modeme FTP ve telnet yapabilme (hepsi kapalı geliyor)
- Virtual Server: port aralıkları yönlendirilebiliyor (sadece bu bile yeterli!)
- Bridge Filtering
- RIP konfigürasyonu
- Route Tablosu
- ve birkaç eklenti daha(neredeyse tüm pencereler de yenilik var)..
- reboot işlemi sürerken ve bittiğinde kullanıcı bilgilendiriliyor(artık modem ışığını kollamaya gerek yok)
- Tüm portlar artık gelen paketlere kapalı.
Modemim güvenli mi? Stabil mi? Bu satırların yazarı 7 ay içinde ufak ve anlaşılmaz problemler yaşamasına rağmen modemin stabil olduğunu söyleyebilir. Ufak problemler ise şunlar: USB ile ethernet aynı anda bağlı iken modemin donması(sadece 2-3 gün yaşandı sonra görülmedi), bazen modemin arabirimine ulaşamama(reset ile çözülen bu probleme 2-3 defa rastlandı)... Haftalarca online kalabilen bir ürün olduğu söylenebilir. Telekom yüksek hızlara çıkmamızı hayal haline getirdiğinden sadece 128 ve 256KB'lık paketler ile denendi. Yurtdışındaki kullanıcı yorumları bu nedenle önemli. Belirli MTU değerlerine geçebiliyor mu? Söz verilen upload ve download sınırlarına problemsiz erişebiliyor mu? Santralden uzak noktalarda hattı koruyabiliyor mu? Şu an için cevap veremiyoruz!
Modemin bazı açıkları netten öğrenilebilir. Örneğin:
http://www.chiark.greenend.org.uk/~theom/security/origo.html adresinde görüleceği üzere bu çipi taşıyan DSL modemlerde 254 ve 255. portlara telnet yapıldığında şifre sormadan sisteme ulaşılabildiği anlatılıyor. Şu an ki firmware'lerde bu düzeltilmiş durumda. Yine de bir online port tarayıcısı ile bu portları açık görürseniz ya firmware güncelleyin ya da virtual server'da bu portları 10.0.0.254 gibi kullanılmayan bir porta yönlendirin.
ek: son firmware ile tüm bu dertler ortadan kaldırılmış
XX yazılımını kullanıyorum, fakat nete bağlanamıyor yazılım? XX yazılımının kullandığı portu veya port aralığını netten öğrenin. Bkz. google. Sonra virtual server'dan bu portları yazılımın kullanıldığı IP'ye yönlendirin.
ICQ ile dosya transferi yapamıyorum? ! Eski firmware için yazılmıştır: yeni firmware'de port aralıkları artık yönlendirilebiliyor. Bunu göz önüne alarak okuyun.
ICQ ile adsl'e geçtiğimden beri dosya transferi yapmadığım için sorunu bizzat yaşamadım.
- ICQ ile Firewall(NAT) arkasındayken dosya alabilirsiniz. Göndermek için ICQ'nun dosya transfer etmek için kullandığı portları açmanız gerekir. Zoom'da maalesef Virtual Server sayfası altında tayin edilebilecek port yönlendirme "kuralı" sınırlı. Modem arkasında tek kullanıcı icq kullanacaksa 20000- 20019'a kadar olan portları açmanız tavsiye edilir*. Fakat bu kadar portu Zoom'da yönlendirmek pratikte imkansız olduğu için: 20000'den 20005'e kadar olan portları şu şekilde girip makinenize yönlendirmekle yetinin*:
Burada X işareti yerine makinenizin IP adresini girin. Sabit IP vermiş olun sisteminize ki DHCP lease süresi bittiğinde başka bir IP'ye taşınmayın.
Tek tek 20000'den 20005'e kadar portları yönlendirecek kuralları girdikten sonra ayarları kaydedin/modemi reboot edin.
İş ICQ'da ayar yapmaya geldi, maalesef linux altından Windows icq ekran görüntüsü gönderme şansım yok. "Firewall arkasındayım ama proxy yok"*** dedikten sonra TCP listen port for incoming event kutularını 20000'den 20005'e kadar şeklinde doldurun.
http://www.icq.com/icqtour/firewall/other.html#prox - Son çare DMZ arkakapısını kullanıp makinenize vereceğiniz sabit bir IP'yi DMZ kutusuna yazmak ve "enable" etmek. Makinenizde sağlam bir yazılımsal güvenlik duvarı muhakkak olsun.
Yahoo Messenger kullanıyorum, bu tasalarla uğraşmadan ses,video, dosya transferi yapılıyor. Hatırlatayım.
*Bu port aralığını aslında değiştirme şansınız var(1000-65000arası ICQ'nun aralığı). Sonuçta ICQ'dan değiştirebiliyorsunuz. Maksat geleneklere uymak. Zararı olmaz. Başkası gördü mü "ICQ için ayarlanmış herhal" diyecektir..Gerçi bilinen portu açık gören bazıları da bilgilenmiş oluyor o da ayrı mevzu.
**USB'den de bir diğer kullanıcı modemi kullanıyorsa bu sefer 20019'dan 20039'a kadar olan aralık açılmalı. Açamayacağımız için yine bu taktiği deneyeceksiniz. 20019'dan 20024'e kadar misal.
***farklı/eski bir sürümünüz varsa SOCKS Proxy kullanmıyorum veya Farklı bir Proxy kullanıyorum seçeneklerini de (varsa bunlar) seçmek problem değil.
MS Netmeeting için ayarlar Zoom modemlerinde UPnP desteği olmadığı için MSN messenger ve netmeeting router'dan çıkış yolunu bulamazlar(gidecek adres TCP paketinin içinde gönderildiği için NAT işe yaramaz).
1. seçenek.
http://www.microsoft.com/windows/NetMeetin...fault.asp#three Buradan görüldüğü üzere şu portları Netmeeting kurulu PC'nin IP'sine yönlendirmeniz gerekiyor:
389, 522, 1503, 1720, ve 1731
Modemimdeki USB port ile ethernet portu 2 farklı PC'ye bağlayabilir miyim? Evet. Hem internete hem de birbirlerine erişebilecekler.
ADSL modem ile telsiz telefon kullanılabilir mi? Doğrusu Oluşum firmasının sitesinde 900MHz'lik telsiz telefonların tavsiye edilmediği yazıyor. Nette de çoğu kullanıcı kaliteli splitter kullanınca parazit ve bağlantı sorunlarının düzelmesinden bahsediyor. Problem telsiz telefonun kullandığı frekans ile DSL sinyalinin girişimi. Hatta bazı telefonlarda modem için kullandığınıza benzer filtreler olduğu yazılıyor. Bilginize. En iyisi telsiz telefonu modemden uzak tutmak.
Interleaving nedir? Trident adlı üyemizin şuradaki açıklamasını okuyun:
http://forum.pclabs.gen.tr/index.php?showtopic=17451&st=40 Bir ADSL kullanıcısı için iş internetten oyun oynamaya geldiğinde önem kazanıyor. ADSL modem kontrol panelinde ADSL Status sayfasında Latency: FAST yazıyorsa ping süreleriniz biraz daha düşük değerlere inebilir.
Modemde yönlendirilebilecek port sayısı kaç adettir? Virtual Server panelinde toplam 20 port yönlendirme hakkınız var.
Bazı programların kullandığı portlar RADMIN: 4889 4899
emule:4662 4672
emule gokhan mod: 1100, 1110
Azureus Bittorrent:6881
Windows XP Remote Desktop: 80 ve 3389