benim yaptığım çanakta usb wi-fi dikey durmakta.. daha önceden edindiğim bilgilere göre dipol antenler dikey konumlandırıldığı zaman verimli oluyor.. gerçi ben de dikey konumda %70 civarında verim alıyorum.. asıl sormak istediğim usb wi-fi adaptörü yatay olarak konumlandırmak daha mı fazla verim sağlar..? işin doğrusu teorik olarak bumudur..?
Çip diye tabir edilen antenden üzerinde varsa birşey farkedeceğini sanmıyorum ama devre üzerindeki bakır yol anten olarak kullanılıyorsa o zaman durum değişebilir (dikey kullanıması gerekebilir). Yurtdışındaki reflektör uygulamalarında yatay ve dikey olarak konumlandırımış net bir bilgim yok. Deneyip bakmak en mantıklısı olur. Dışarıdan bir anten bağlandığında zaten USB Wi-Fi devresinin pozisyon o kadar önemli olmaz.
bu kadar faydalı bir konu olmasına rağmen ; kimse katılmıyor , kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz.birincisi buna benden bir
2.bende bir adet 5dbi usr anten bir tane 7dbi dlink anten var.sma konnektör bir-iki tanıdık vasıtası ile bulabilirim.@euphoria , senin geçenlerde önerdiğin zyxel g260 ve g220 kadar iyi , çekimi yüksek , stabil , yazılımı ve teknolojisi güncel fakat anten monte edebileceğim bir usb wireless önerebilirmisin?mümkünse en ucuzunu.çünkü 9dbi anten almayı düşünüyorum.
bir de çıkışı güçlendiren boosterler var biliyorsun.galiba TK nın Türkiye'de koyduğu sınır 100mw.500mw civarı bir booster yapabilsek müthiş olurdu.eminim böyle bir şema , devre , veya bir site biliyorsundur.
bu kadar faydalı bir konu olmasına rağmen ; kimse katılmıyor , kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz.birincisi buna benden bir
2.bende bir adet 5dbi usr anten bir tane 7dbi dlink anten var.sma konnektör bir-iki tanıdık vasıtası ile bulabilirim.@euphoria , senin geçenlerde önerdiğin zyxel g260 ve g220 kadar iyi , çekimi yüksek , stabil , yazılımı ve teknolojisi güncel fakat anten monte edebileceğim bir usb wireless önerebilirmisin?mümkünse en ucuzunu.çünkü 9dbi anten almayı düşünüyorum.
bir de çıkışı güçlendiren boosterler var biliyorsun.galiba TK nın Türkiye'de koyduğu sınır 100mw.500mw civarı bir booster yapabilsek müthiş olurdu.eminim böyle bir şema , devre , veya bir site biliyorsundur.
şimdiden tşk...
Linksys WUSB54G http://www.egidy.de/wifi/wusb54g/ Az çok lehim yapabiliyorsan şase konnektör veya kablo+konnektör montajı en kolay cihaz olarak gözüküyor Olmadı sayfanın çıktısı alınıp malzemelerle elektronik tamircisinde bile montaj gerçekleştirilir. Biraz İnceleyince WUSB54G' nin booster/amfili modelini Linksys A.B.D sayfasında gördüm. Türkiye' ye ithal edilmeye çalışıldımı bilmiyorum ama yasal yayın sınırı 100MW. 15dbm' lik bir cihaza güclü bir anten takıldığı zaman bu limite dayanılıyor. Dolayısiyle İthalat izni muhtemelen verilmez.
**Denendiği taktirde tüm sorumluluğu yapan kişiye ait olmak üzere** Daha öncede bahsettiğim gibi D-Link, Linksys' in AP Client özellikli Access Point' leri var. Yani bu Access Point' ler bir nevi PCI veya USB Wi-Fi adaptör gibi davranabiliyor. Bu cihazların fabrika çıkışı RF 15dbm değerinde. Tahmin edebileceğiniz gibi daha fazla RF çıkışı elde edebilecek cihazlar ama üzerlerindeki Firmware ile bu engelleniyor. Bu kilitin açık olduğu firmware' ler internette bulunabiliyor.
Kullanmakta olduğum DWL-2100AP' ye böyle bir firmware yükledim. Cihaza Telnet ile bağlanıp bir iki komut vererek 24dbm=250MW gücüne çıkardım. Sanırım daha yüksek dbm' ye destek veren firmware' ler mevcut. Tabi RF gücünü arttırdıkça cihazda bir ısınma sorunu meydana geliyor. Hatta RF çıkışını 24dbm' ye çıkardığımda kulandığım cihazda bir süre sonra kilitlenme/resetleme problemleri gördüm. http://www.mervin.net.au/wireless/template/dwl2100hacks.php adresinde de bahsedildiği gibi AP' ye ekstra soğutma çözümleri uygulamak gerekiyor. (Hetasink, aktif soğutma)
İşin yasal yönü ise biraz kötü. 100MW üzeri bir yayın yapıp yakalndığınızda cezanın ne olacağını bilmiyorum ama trafik cezaları rakamlarından oldukça fazla olduğunu duydum. Tabi bu yayın için kullandığınız Anten, Access Point, Kablo, Bilgisayar' a el konulma ihtimalini hatırlatmama gerek yok sanırım.
İlla Booster/Amfi işine girilecekse Amerikada Hawking marka ürünler var. Bu ürünler tanıdık vasıtasıyla v.s Türkiye' ye sokulabilir.
aslında çok ta uğraşmak istemiyorum @euphoria.ama her Türk insanı gibi en fazlasını istiyorum.booster meselesini ondan biraz karıştırdım. linksys Türkiye de hiçbir yerde yok.1 saat e yakındır araştırıyorum.linksys i önermesen ilk ne önerirdin?
aklıma şimdi birşey geldi aslında.sen diyorsun ki dlink i firmware ile 24dbm yaptım.hatta daha yüksek te oluyor demişsin.bu birkere süper bir olay.yani bu demektir ki cihazın içerisindeki ampli anten 2 dbi olmasına rağmen bu kadar kazanç sağlıyabiliyor.
1-bu cihazın anteni çıkıyormu?eğer çıkıyorsa bir adet 5 veya 7 dbi ile ortalık darmaduman olur. 2-ap client olarak davranabiliyor demişsin.zaten benim dikkatimi çeken de bu oldu.cihazı ap client olarak ayarlar isek sadece ethernetten mi pcye bağlama şansımız var? 3-belki de en önemlisi.diyelim tüm sorduklarım istediğim gibi çıktı.usb wireless lerde yazılım ile tarama yapıyor ve bağlanıyoruz.yani olay windows üzerinden.burada olay nasıl?
seni de yorduk yahu , ne yapalım genciz , öğrenmemiz lazım.
aslında çok ta uğraşmak istemiyorum @euphoria.ama her Türk insanı gibi en fazlasını istiyorum.booster meselesini ondan biraz karıştırdım. linksys Türkiye de hiçbir yerde yok.1 saat e yakındır araştırıyorum.linksys i önermesen ilk ne önerirdin?
aklıma şimdi birşey geldi aslında.sen diyorsun ki dlink i firmware ile 24dbm yaptım.hatta daha yüksek te oluyor demişsin.bu birkere süper bir olay.yani bu demektir ki cihazın içerisindeki ampli anten 2 dbi olmasına rağmen bu kadar kazanç sağlıyabiliyor.
1-bu cihazın anteni çıkıyormu?eğer çıkıyorsa bir adet 5 veya 7 dbi ile ortalık darmaduman olur. 2-ap client olarak davranabiliyor demişsin.zaten benim dikkatimi çeken de bu oldu.cihazı ap client olarak ayarlar isek sadece ethernetten mi pcye bağlama şansımız var? 3-belki de en önemlisi.diyelim tüm sorduklarım istediğim gibi çıktı.usb wireless lerde yazılım ile tarama yapıyor ve bağlanıyoruz.yani olay windows üzerinden.burada olay nasıl?
seni de yorduk yahu , ne yapalım genciz , öğrenmemiz lazım.
Şimdi D-Link DWL-2100AP bir Access Point.
Piyasada bulunan Access Point' ler genelde Ap Client / Wireless Client özelliği taşımıyor. Benim bildiğim 2-3 markanın bu özellikte ürünü var. D-Link, Linksys, Planet. Ap Client / Wireless Client özelliği ile kapsama alanındaki wireless ağları tarayıp bağlanma özelliği oluyor ( birkaç network ayarıyla )
Sorulara gelince ;
1- SMA Konnektör sökülebilir anteni var. Ben 14dbi panel antenle kullanıyorum. 2- AP Client modunda sadece ethernet aracılığı ile bağlantı kurabilirsin. CAT5 kablo limiti 100mt olduğu için uygun şekilde korunduğunda balkon, çatı heryerde durabilir. 3- İnternet Explorer adres çubuğuna 192.168.0.50 yazdığınızda buradan web arayüzüne ulaşırsınız. Buradan ayarlarlarını yaparsın. Web arayüzü ile ilgili simülatör http://support.dlink.com/emulators/dwl2100ap/ adresinde buradan nası birşey lduğuna bakabilirsin. Değişik Firmwarelere göre bu arayüz değişsede temel olarak aynıdır.
- İlk Ekranda "Ok" de - İkinci ekranda "Advanced" tabına bas - Gelen ekranda "Ap Client" seçeneğini işaretle. Hemen aşağıda "Site Survey" ekranı açılacak. Network taramasını buradan yapıp sonuçları hemen aşağıdan alıyorsun. Uygun olan networkun üzerine tıklayıp "Apply" tuşuna basınca cihaz restart eder ( Verdiğim adreste edemiyor tabi ) - Sonra "Home" tabına geçip "LAN" düğmesine bas. "Default Gateway" kısmına biraz önce seçtiğin Networkun Gateway adresini yazıyorsun. Makina tekrar restart ediyor. Bundan sonra windows altında "TCP/IP" kısmında brkaç ayar yapıyorsun. Bu kadar. Burada ince nokta karşı tarafın gateway adresini tahmin etmek. Genelde 192.168.0.1, 192.168.1.1 (US Robotics), 192.168.2.1(Airties), 10.0.0.1(Zoom), 172.16.0.1 v.s gibi değerler oluyor.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Firmware moduna girişip RF gücünü artırmayacaksan veya Anteni bigisayardan çk uzak bir yere konumlandırmayacaksan bu tip bir uygulama gereksiz olur. Bilgisayar yanında cam kenarında filan uygulama yapacaksan anteni değiştirilebilen WUSB54G oldukça mantıklı olur. USB kablo mesafesi maksimum 5mt labildiğinden cihazı bilgisayarından 5mt uzaklaştırabilirsin. Düz USB Wi-Fi ye anten takmak ise gördüğüm kadarıyla oldukça zor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EuphoriA -- 8 Kasım 2006; 23:57:04 >
Hocam verdiğin tüm bilgiler için Allah razı olsun.bu kadar mı güzel anlatılır.
daha önceden dlink dsl624 wireless modem kullandım.dlink e o kadar güveniyordum ki alacağım zaman (1.5 yıl evvel) yanında duran airties i silip attım.(şu an airties kullanıyorum.)aldım ve inanılmaz dns ve kopma problemleri (pc ile wireless bağlantısı olarak - hattan düşme değil) yaşadım.değişik firmwareler ile bile devam etti bu.yanında gelen adaptörün kalitesi , sma çıkarılabilir anten ve alüminyum dış kasası artı işçilik olarak çok iyi bir modemdi.üstelik airties dan 10 dolar daha ucuzdu.ama sky forumlarında 1-2 dolaşma ve bir iki telefon trafiği sonrası 1 gün sonra airties ile değiştirdim.şu an da da wireless modem isteyen arkadaşlara söylerim , rt210,211 vwe war140 modelinin üzerine zyxel in ve linksys in bir kaç modeli var.tam bir fiyat performans kralı.eğer 1.5 yıllık sürede dlink firmware ile bu işi halletti ise airties e en iyi alternatiflerden biri.
dlink ap ye kafam bayağı yattı.kullanıcı yorumları , mod yapılabilmesi , uygun sayılabilecek fiyatı ve uygun cihazla 108mb e destek verebilmesi.arayüzü de bayağı kolay sayılır.ama sky gibi büyük bir distribütör nasıl hala türkçe arayüz için çalışmıyor , ilginç.
sadece son 3 sorum var hocam
1-7 veya 9 dbi hazır bir anteni dışarıya koyup , (çanak anten veya el yapımı anten işine girmeden) + olarak soğutma işini hallettikten sonra cihazın rf çıkışını arttırarak ne kadarlık bir alanı kapsarım?km kare olarak bi değer olur herhalde.(anteni dışarıya koyma ihtimalim var ama giriş katta oturuyorum - çatı ihtimali biraz düşük , yine de biraz daha yükseğe çıkarabilirim.)
ayrıca söz konusu sorun sadece ısınma ise en yüksek değere çıkarabilirim rf çıkışını - oc ciyiz nasıl olsa gerekli malzemeler var elimde.kapsama alanı olarak tahimini rakamını söylerken bunu da hesaba katabilirsin.
2-yukarıda 2. soruda bende aynı senin gibi düşünüyordum ama kafamda bir ihtimal daha vardı.o da şu.gelen sinyali dlink i repeater olarak kullanıp ekstra bir usb wifi ile pcye aktaramazmıyız?direk cat5 ile pc ya bağlanmak yerine.
3-mesela 2 adet 5 tane 5dbi anteni paralel bağlayarak kapsama alanını genişletebilirmiyiz? veya aldığımız sinyal gücünü daha da kuvvetlendirebilirmiyiz?
hocam tekrar araştırdım bu arada linksys hiçbiryerde yok?başka bir önerin yokmu?bu arada dlink i nereden almıştın?
arkadaşın link adresini verdiği anten senin antalyada aldığın antenle aynı.. 27 ytl fiyatı.. wireless uzatma kabloları ve sma konnektörlerde var..
Linki arkadaşa PM' den ben verdim Daha önce yazmıştım gittigidiyorda aldığım fiyatın biraz üzerine satan var diye. "Reklam" denilir diye direkt link vermedim ( satan adamla bir ilgim zaten yok ). Daha önce yazmıştım ilk bu anteni bir arkadaşıma aldık diye. Bir tanede Linksys WUSB54G aldı. Linkteki anten değişimini bir iki gün içinde yapacağız. Resim filan çeker burada anlatmaya çalışırım.
Hocam verdiğin tüm bilgiler için Allah razı olsun.bu kadar mı güzel anlatılır.
daha önceden dlink dsl624 wireless modem kullandım.dlink e o kadar güveniyordum ki alacağım zaman (1.5 yıl evvel) yanında duran airties i silip attım.(şu an airties kullanıyorum.)aldım ve inanılmaz dns ve kopma problemleri (pc ile wireless bağlantısı olarak - hattan düşme değil) yaşadım.değişik firmwareler ile bile devam etti bu.yanında gelen adaptörün kalitesi , sma çıkarılabilir anten ve alüminyum dış kasası artı işçilik olarak çok iyi bir modemdi.üstelik airties dan 10 dolar daha ucuzdu.ama sky forumlarında 1-2 dolaşma ve bir iki telefon trafiği sonrası 1 gün sonra airties ile değiştirdim.şu an da da wireless modem isteyen arkadaşlara söylerim , rt210,211 vwe war140 modelinin üzerine zyxel in ve linksys in bir kaç modeli var.tam bir fiyat performans kralı.eğer 1.5 yıllık sürede dlink firmware ile bu işi halletti ise airties e en iyi alternatiflerden biri.
dlink ap ye kafam bayağı yattı.kullanıcı yorumları , mod yapılabilmesi , uygun sayılabilecek fiyatı ve uygun cihazla 108mb e destek verebilmesi.arayüzü de bayağı kolay sayılır.ama sky gibi büyük bir distribütör nasıl hala türkçe arayüz için çalışmıyor , ilginç.
sadece son 3 sorum var hocam
1-7 veya 9 dbi hazır bir anteni dışarıya koyup , (çanak anten veya el yapımı anten işine girmeden) + olarak soğutma işini hallettikten sonra cihazın rf çıkışını arttırarak ne kadarlık bir alanı kapsarım?km kare olarak bi değer olur herhalde.(anteni dışarıya koyma ihtimalim var ama giriş katta oturuyorum - çatı ihtimali biraz düşük , yine de biraz daha yükseğe çıkarabilirim.)
ayrıca söz konusu sorun sadece ısınma ise en yüksek değere çıkarabilirim rf çıkışını - oc ciyiz nasıl olsa gerekli malzemeler var elimde.kapsama alanı olarak tahimini rakamını söylerken bunu da hesaba katabilirsin.
2-yukarıda 2. soruda bende aynı senin gibi düşünüyordum ama kafamda bir ihtimal daha vardı.o da şu.gelen sinyali dlink i repeater olarak kullanıp ekstra bir usb wifi ile pcye aktaramazmıyız?direk cat5 ile pc ya bağlanmak yerine.
3-mesela 2 adet 5 tane 5dbi anteni paralel bağlayarak kapsama alanını genişletebilirmiyiz? veya aldığımız sinyal gücünü daha da kuvvetlendirebilirmiyiz?
hocam tekrar araştırdım bu arada linksys hiçbiryerde yok?başka bir önerin yokmu?bu arada dlink i nereden almıştın?
cevapların için şimdiden çok teşekkürler...
D-Link' e güvenerek almamıştım bende İstediğim özellikleri taşıdığı için D-Link aldım. "Bir memnuniyetsizliğin oldu mu?" dersen bir problem yaşamadım. Ha modem veya wireless modem alacak olsam Zyxel, US Robotics markalarının dışına çıkmam. 1997 yılında ik aldığım modem 56k US Robotics' ti ondan sonrada modem olarak aynı markadan gitti. US Robotics 3Com' a geçtikten son