Şimdi Ara

Analiz : Türkiye, veri koruma konusunda en son sıralarda yer alıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
369
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj




  • Analiz : Türkiye, veri koruma konusunda en son sıralarda yer alıyor





    Verilerin korunabilmesi ve kaybolan verilere tekrardan erişilebilmesi şirketler için büyük önem taşıyor ve kaybolan veya uzun süre erişilemeyen veriler şirketlere de büyük faturalar çıkmasına neden oluyor. Bulut altyapısı ve dönüşümü konusunda dünya lideri firmalardan olan EMC, Türkiye'nin aralarında olduğu 24 ülke genelinde veri kaybı ile ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. 




    Araştırmaya göre Türkiye'de, veri kaybı ve veriye tekrardan erişebilme süresindeki aksaklıklar, işletmelere ortalama yılda 10 milyar TL'ye mal oldu. Türkiye'deki işletmeler yılda, veri kaybından dolayı yaklaşık 6 milyar TL, kaybolan veriye tekrardan ulaşabilme süresinde yaşanan aksamalardan dolayı ise, 3,75 milyar TL değerinde zarara uğradı




    Türkiye, veri koruma konusunda pazar olgunluğu sıralamasında 24 ülke arasında 23. sırada yer alıyor. Listenin ilk sıralarında Çin, Hong Kong ve Hollanda yer alıyor. Dünya genelinde ise işletmelerin zararı, 1,7 trilyon dolar. 




    Global Veri Koruma Endeksi'ne göre, dünya genelinde 2012'den bu yana veri kayıpları %400 artarken, son 12 ay içerisinde Türkiye'deki şirketlerin %75'i veri kaybı ve kaybolan veriye erişebilme süresinde aksama yaşadı. Ancak işletmelerin %50'si halen veri yedekleme yapmıyor ve kaybolan veriye ancak ortalama 32 saat sonra yeniden erişebildikleri ortaya çıktı.   




    Veri kaybında en çok sorun yaşayan sektörler ise yüzde 88 ile kamu, yüzde 87 ile enerji ve yüzde 80 ile bilişim teknolojileri olarak sıralanıyor. Yaşanan aksaklıklar nedeniyle yüzde 51 oranında çalışan verimliliği kaybı, yüzde 41 oranında gelir kaybı ve yüzde 39 oranında ürün-hizmet gecikmesi ortaya çıkmış. Bunun yanında veri koruma çözümlerini iki ya da üç tedarikçi firmadan temin eden işletmeler veri koruma stratejilerini tek bir tedarikçi üzerinden uygulayan işletmelere göre üç kat daha fazla veri kaybetmiş.




    Analize göre ortalama olarak bir şirket bilişim teknolojilerine yılda 168 milyon TL bütçe ayırıyor. Bunun 11.5 milyon TL'lik ise veri korumaya ait oluyor. Veri korumaya en fazla yatırım yapan sektör ise enerji sektörü. 




    Bununla birlikte veri koruma için Türkiye'deki işletmelerin yüzde 35'i işletme içerisinde yer alan fiziksel sunucuları tercih ediyor. Yüzde 19 açık bulut çözümlerini, yüzde 8 ise özel bulut çözümlerini kullanıyor. Yüzde 9 ise verilerini bilgisayar veya mobil cihazlarında saklıyor. İşletmelerin %49'u büyük veri, %46'sı mobil cihazlar, %31'i ise karma bulut uygulamalarındaki verilerini koruma konusunda zorlandıklarını ifade ediyor.  

     

     







  • Ülkemizde veriler sadece "kaybolduğunda" değer kazandığı için durum bu.
    Büyük şirketlerin bt leri bu konuda biraz daha hassas olmasına rağmen yeterli bilgi ve eğitim olmadığı için sorun büyümekte. Kullanıcıları geçtim şirket müdürlerine bütçeleme yaparken " backup ve restore üniteleri" diye bir kapsamla bütçe çıkarttığınızda " yahu veri niye bozulsun durup dururken" diyip bütçeden bu rakamlar çıkartılıyor. Hal böyleyken bu zihniyetle giden dosya milyarlık zararlara sebep olabiliyor. Mali işlerde ancak bu zamanda anlayabiliyor bu tür işlemlerin ne kadar kritik olduğunu. Kaldı ki veri kurtarma ve koruma BT ekiplerinin işiyken " ben bu işi böyle yapıcam" denildiğinde masraf!! diye çıkışan insanlar olduğu sürece bu soruna maalesef çözüm bulunamayacak.

    Veri güvenliği konusunda sadece bt ekiplerinin değil şirkette söz sahibi olan şahısların da ciddi şekilde eğitim alması gerekiyor ki farkındalık sahibi olabilsinler. Yoksa bu istatistik değişmeyecektir.




  • degnoloci adama gafayı yidirir. gorkmak lazım. Milletin de istediği bu zaten veriler kimin umrunda. Telefon Numaralarını satıyor firmalar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her yönden sondan birinciyiz şaşırmadım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bi zamanlar bi bakanlığın sitesinin admin şifresi 123456 tarzi bişeydi şaşırmamak lazım

  • Her zaman iddia ettiğim "Türk Zihniyeti" kavramını ispatlar nitelikte bir yazı işte.. Bu yazıyı ve Türk Zihniyeti kavramını özetleyen örnek tipi ise ilk yorumda pier arkadaş yazmış..

    Kapitalizm bize batıdan geldi ama bizimki onlardan da koyu ve katı bir kapitalist anlayışı. Bizim yöneticiler için sermayenin önemi sahibi için öneminden daha fazla.. Yani sermaye sahibine durumu anlatsanız belki bir miktar bedel karşılığında bu riskleri bertaraf etmeyi göze alacaktır ki zaten o kişide çok büyük ihtimalle yabancı bir sermayedar olacaktır. Lakin söz konusu olan bu kararları alacak olan kişinin sermaye sahibinden ziyade yönetici olması böyle bir risk karşısında bedel ödemenmesine gerek olmadığı yönünde olacaktır. Bizde marjinallik kavramı tam oturmamış. Marjinal maliyetin marjinal getirisi bilmiyor adam. Adama göre ne kadar az maliyet o kadar yüksek kar demek. E tabi biz Türk milleti olarak koltukları çok sevdiğimiz için ister siyasette olsun isterse bir şirketin tepesinde olsun onu kaybetmeyi istemeyiz ve bunun için ne gerekiyorsa yaparız. İşin içinde maliyet varsa ve çok çok mecburi değilse söz konusu maliyete neden olan eylem gerçekleştirilmez. İşte bu bir Türk Zihniyetidir. İşte aslında haber tüm bu yazdıklarımın ispatı niteliğinde olmuş.. Aslında çok daha yazılırda işte.. ne gerek var... Türk Zihniyeti kim anlıcak???





  • Çok da sasirmadim

  • Biz Türkler bu gibi şeylere nesillerden beri alışkınız.

  • Bulut sistemi dedikleri bir şey var şimdi. Son zamanlarda herkes oraya birşey atıyor, gelen oradan işine yarayanı alıyor kullanıyor. Ben böyle anlıyorum, belki farklı bir şeydir. Sistematik bir şey yok artık, abur cubur dolduruyorsun, herkes ihtiyacını ordan alıyor ama hiç de karışmıyor. İstediğini buluyorsun. Bu bilişime fazla kafayı yorarsan sıyırırsın. Kullanacaksın, nimetlerinden kullanıp, yararlanıp, işini göreceksin. Kafayı taktın mı, o zaman işin kötü. Hikmetine çok fazla şey yapmamak lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirHan -- 18 Aralık 2014; 2:56:20 >
  • Şaşırtmadı.

  • Bunun için ithal bir firmaya gerek yok aslında. Çok büyütülüyor. Donanım bilgisi yüksek biri bile yapabilir kanaatindeyim. Aslında işin aslı tembellik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu ile direk bağlantılı olmasa da bilgilerin çıkar amaçlı satılması da büyük bi sorun.

  • Neyseki biz bilinçliyiz,şifrelerimiz falan uzun;güvenli,zor kırılacak şifreler


    (Facebook şifrem:123456789fb)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Depolama gercekten masrafli birey olarak ama sirketlerde bu is degisiyor masrafli olmasina karsilik cok degerli bunu anlamayan sirketler kaybetmeye mahkum adamlar nereden kertiriz diye bakiyor bu ise

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şasirdikmi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İmam ne yaparsa cemaat te...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.