Tüm Araştırmalarım Ve Burada Yazılanlar Dogrultusunda Sinbo Aldım Şu An Deniyorum Ve Tariflerde Buldum
Sütlü Ekmek
1 küçük ölçek tuz (tsp)
1 büyük ölçek şeker (tbsp)
1 büyük ölçek ayçiçek yağı (ben bazen yağ koymuyorum ama)
1 cup süt (ılık)
½ cup su (ılık)
3.5 cup un
1 küçük ölçek dr oetker instant maya
Yukarıdaki tarifleri sırasıyla sinbocan'a koyuyoruz ve aşağıdaki şekilde programlıyoruz.
Program : 1 (Normal Ekmek)
Kabuk Rengi : Açık
Somut Boyutu : 700 gr
(not : ilk yoğurma süresinden sonra sinyal verdiğinde lor ve maydonoz karışımı atılınca da çok süper oluyormuş. onu da deneyip bildireceğim)
Piştikten sonra makineyi kapatıp 10-15 dakika içinde bırakıyoruz. daha sonra ekmeğimizi çıkarabiliriz.
Zeytinli ve Kekikli Ekmek
Malzemeler:
Ölçüler ekmek makinesinin kap (cup), yemek kaşığı (Tbsp) ve tatlı kaşığı (tsp) ölçülerine göredir.
* 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı * 1 tatlı kaşığı pul biber (ben isot kullandım) * 1 tatlı kaşığı kekik * 1 + 1/4 kap ılık su (bulunduğunuz yer nemli ise suyu 1 kap kullanabilirsiniz.) * 2 yemek kaşığı tereyağı, erimiş * 3 + 3/4 kap un * 1/4 kap süt tozu * 1 yemek kaşığı toz şeker * 1 + 1/2 tatlı kaşığı tuz * 1 + 1/4 tatlı kaşığı instant maya (ya da 2,5 tatlı kaşığı toz maya) * 1 kap doğranmış siyah veya biberli yeşil zeytin
Hazırlanması:
1. Zeytinyağını ve pul biberi bir tavada karıştırıp kısık ateşte 4-5 dakika ısıtın. Isınınca kekiği ekleyip ılıtın ve erimiş tereyağını ilave edin. 2. Süt tozunu ılık su ile karıştırın. Ekmek makinesine sırasıyla süt tozu eklediğiniz suyu, kekikli ve biberli yağ karışımını, unu, tuzu, şekeri ve mayayı ekleyin. (un, süt+yağ karışımının üzerini tamamen örtsün, tuz ve şekeri unun kenarlarına serpin, maya suya veya tuza değmesin.) 3. Makineyi 1 numaralı (normak ekmek) ayarda 3 saatte pişecek şekilde ayarlayın. Yarım saat sonra uyarı sesi gelince zeytinleri ilave edip pişirmeye devam edin. Ekmeğiniz pişince fırın telinin üzerinde tamamen soğumasını sağlayın.
Buldukça Yazarım
candogan62 tavsiye etdiğin SBM-4705 Simbo Ekmek yapma makinasını aldım Oldukca güzel ve kullanımı kolay, ( İlk ekmek pek tatmin edici olmadı ) ekmek yapmak için malzeme ölçülerinde kafama takılan bir ölçü birimi var bilgi verirsen sevinirim Beyaz Normal Ekmek 700Gr Su 1+1/8 Kap ölçek ( Bu ölçü benim anladığımkadarıyla ölçü kabı 1 kez tam doldurup 2. de ölçü kabının üzerinde yazılı olan seviye 1/8 CUB a kadar tekrar doldurmak.
900Gr MAYA 1+1/2 Küçük kaşık ölçek ( Burada biraz yorumsuz kaldım 700Gr ekmekte 2 Küçük kaşık ölçek diyor
Birde Tarif bölümlerinde Program:Beyaz Ekmek gibi tarifler var program ne anlama geliyor ( heran gibi bir sürede belirtilmemiş )
Valla ben daha acemiyim deniyorum ilk ekmekler tadmin etmedi ama sonra kıvamı yakaladım gerçeten çok güzel oluyor ( Ne katsam acaba diye düşünüyorum ekmeye ) :)
Maalesef ekmek veya unlu mamüller konusu 7-8 ay önce "mecburen" tanışmakta olduğum bir konu. Bu kadar kısa süre dahi bu alanda ne kadar boşluk olduğunu görmeme yetti. En basit örneği, yenebilecek unun çuvalı 30-40 YTL iken 15-20 YTL'lik unlar olduğunu, Rusya ya da benzeri ülkelerden ciddi oranlarda unlar geldiğini, bu işi yapan arkadaşların buğdayda bile kendisi için yetiştirdiği ile satmak amacı ile yetiştirdiği ürüne farklı davrandığını maalesef gözlemledim.
Ekmeğe dayalı beslenen ülkemizde maalesef ekmeğe dayalı bir gelenek, kültür ya da birikimin ne denli eksik olduğunu üzülerek müşahade ettim.
Ekmeği sadece hobi amacı ile yapıyorum. Zamanımı almıyor. Yorgun olduğum zamanlarda, başımın ağrıdığı anlarda, TV'de güzel bir program olmadığı ortamlarda ekmek yapmaya çalışıyorum. bahsettiğim tarihten bu yana evde olmadığımız zamanlar haricinde ekmek almıyoruz. Bazen eşe dosta da hediye mukabilinden yapıyoruz.
Evet, genel olarak 3 tür ekmek yapmaktayım.
Günlük tembel işlerini ekmek makinesinde yapıyorum. Ekmek makinesinde yaparken ölçü ve tarif kullanmıyorum. Unlarını bizzat kendim fabrikadan alıyorum. Deniz tuzu tercih ediyorum. Hakiki tereyağ ya da kendi imalatımız sızma zeytinyağ katıyorum. Bal ya da pekmez de aynı şekilde. Bu işin sırrı yukarıda da muhtelif kereler yazdığım gibi iyi bir ekmek makinesi ve yoğurma anında açık bir kapak.
Hafta sonları vaktim olduğu zamanlar ekmek taşında (pizza taşında) ya da kalıpta ekmek yapmaktayım. Burada da dünyanın muhtelif mutfaklarından seçme ekmekler denemekteyim. (Ekmek-Pizza taşını Ankara'da inanılmaz bir fiyata buldum. Meraklısına tavsiye ederim)
Son olarak ta benim favori ekmeğim yoğrulmayan ekmekler. Aynı anda hem beyaz, hem de kara ekmek yapmaktayım. Bunların lezzeti bir başka oluyor. Acemiler için çok zor bile olsa ustası tarafından tek bir uygulamalı tarif ile rahatlıkla yapılabiliyor.
Bu arada kendi ürettiğim ve uzun süredir ekmeklerimde kullandığım bir yaş mayam da mevcut.
Arkadaşların da yalnızca ekmek makinasına bağlı kalmamalarını, fırında ekmekleri de denemelerini, fırın ekmeği değince tepside yapılan ve kek benzeri kıtırlı bir ekmeği düşünmemelerini öneririm.
Netice olarak, bizler Anadolu çocuğuyuz. Dağda bayırda büyüdük. Zaman zaman çocukluğumuzdan kulağımıza güzel sedalar, ağzımıza aromalar, burnumuza kokular gelir, bir tuhaf oluruz. Şimdiki çocukların böyle bir şansı maalesef hiç olmadı. Ancak bey inanıyorum ki, uzun yıllar geçince belki de biz bu Dünyadan göçtükten sonra çocuklarım gece saat 11'lere kadar ekmek beklediklerini, sıcak sıcak halis tereyağ sürüp yediklerini eminim ki hoş bir hatıra olarak saklayacaklar. Bunun için bile değer...